Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

donderdag 29 februari 2024

Aalst Carnaval - Carnavalswereld verliest Jos Depryck!

Foto Patrick Barrez: Jos in 2018 bij DAK

Jos Depryck, verwoed verzamelaar, bonsai liefhebber, bierkenner, koppensnijder & DAK-medewerker is overleden

Jos (°30 juni 1948 - †27 februari 2024) is een klinkende naam in Aalst en ruime omgeving.
Hij verwierf bekendheid als een fervent en gerenommeerd bierkenner, die zich 'meester-biersommelier' mocht noemen!


Foto Leen De Smedt: Jos in 2017


Jos Depryck deed grondig onderzoek naar verschillende aspecten van het industrieel erfgoed in Aalst en omgeving.
Zijn focus lag daarbij vooral op de brouwerijen uit de omgeving, waarover hij al meerdere boeken publiceerde.


Over de smaak en de geschiedenis van bieren, over hun oorsprong, ...
Zijn liefde voor de Denderstreek kwam daarin vaak uitgebreid aan bod.


Op 16 mei 2017 schreef Leen De Smedt in Het Nieuwsblad:
"Van de bron in Ath tot de monding in Dendermonde: alle bieren die langs de Dender gebrouwen worden - tweehonderd in totaal - verzamelde de Aalsterse auteur Jos Depryck in een nieuw boek"

In 2013 schreef hij ook al de 'Geschiedenis van de Aalsterse brouwerijen' en kwam er een vervolg met 'Brouwerijen in Groot-Aalst, Erpe en Lede'. Carnavalist met grote verdienste!

Jos was een creatieve carnavalist!


Vele jaren lang uitte hij zijn kunstzinnige talenten in het snijden van prachtige isomokoppen.

Zo hielp hij in 1983 AKV De Matotten aan een knappe 3e plaats (hun hoogste plaats ooit) door een flink aantal Prinsenhoofden levensecht uit 'piepschuim' te creëren 'De Prinsencaemere, wad'n cirk!'

Toen Jos in 'praktisch carnavalspensioen' ging, werd hij geëerd door De Sperrezjiekers in 2018, samen met 'De Willo' en Stefaan Roels.

Jos in 2004: Poppen- en koppensijder voor Kartasj!


De uitvaartdienst voor Jos vond plaats op zaterdag 9 maart 2024 in het crematorium te Aalst.

Veel sterkte voor de familie, vrienden, kennissen en de carnavalswereld ...

Jos als 'karikatuur' AKV De Sperrezjiekers & AKV De Zwiejtzoel'n


Bij DAK (Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval vzw) was hij een gedreven kracht en wat men noemt 'technisch medewerker'.

Hij werd er ook omschreven als 'Auteur Fotoboekje / Fotoboekje Pompiers / DAK foto-CD's / stockbeheerder / koppensnijder / ex-Sjik'

Als een groot verzamelaar van carnavalsgerelateerde items, waaronder unieke lintjes en Nominetten, kon je steeds bij hem terecht om iets te vragen, te geven of te ruilen.
Je kreeg er een woordje uitleg of zelfs een sappig verhaal bovenop.

Foto's Stijn De Naeyer: Jos bij DAK


Vaarwel Jos Depryck ...

Foto's Paul Van Impe: Jos in 2022, Kaffeikescarnaval


Foto Oilsjt Mjoezik: Jos in 2019


Karikatuur Tim Acke als eerbetoon:


Het rouwkaartje met aan de achterzijde de karikatuur van Tim ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten