Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 4 juli 2020

Aalst Carnaval 2020 - Luc Wils wint 23e Nationale Fotowedstrijd van DAK


EDITIE 23

Onder een "geselecteerde publieke belangstelling", vond op zaterdag 4 juli de -uitgestelde- proclamatie plaats van de 23e editie van de 'Nationale Fotowedstrijd in Kleur' van DAK

DAK-voorzitter Antoine Van der Heyden, in aanwezigheid van vele DAK-medewerkers en een delegatie deelnemende fotografen, bedankte vooral de fotografen zélf, die zich alweer van hun creatiefste kant lieten zien.

Het Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval vzw gebruikt een deel van deze ingezonden foto's 'finaal' voor hun 5-jaarlijkse 'carnavalskroniek'.
Van dit unieke boek staat de release geprogrammeerd op zondag 22 november 2020.Carnaval 2020 mocht dan wel wat wisselvallig verlopen zijn met regen en rukwinden, dé storm was ongetwijfeld de coronacrisis, waardoor ook deze prijsuitreiking werd verschoven tot een latere datum.

Meteen het eerste publieke evenement van Prins Yvan sinds maart...

Speeches Prins Antoine & Burgemeester D'Haese:Aan diversiteit was er geen gebrek! 

Carnaval Aalst omvat immers zoveel fotogenieke facetten.
De deskundige jury zorgde voor een waardige evaluatie en koos het werkstuk van Luc Wils als verdiende winnaar met 'Groeit Licht Boeven Onze Kop'!

De slotwagen uit de stoet, over het Oilsjterse Zangpalois door AKV Beschomt, bezorgde hem hemelse inspiratie en 'eeuwige roem'!
Prinsen als Balou, Popoll, Jean-Paul en Karel, applaudisseerden ongetwijfeld van hierboven mee!


De 2e prijs was voor Harry Van Bulck 'Sjikking In The Rain'.
Harry kreeg ook uitstekend nieuws: deze passende foto, vormt meteen de cover van het nieuwe DAK-carnavalsboek 2016-2020!


3e werd (net als de 2e) een foto van AKV 'De Schoitkitten' (hier ook de groepsnaam als titel). 
De winnaars van de kleine groepen prikkelden eveneens Kristiene Standaert. De verwijzing op de foto is dan nog gericht op het legendarische AKV Vrièt...


Voor de 4e prijs kwam Possensje in beeld. De winnaars der grote groepen! Tom De Sutter zette dit pareltje op de 'bewegende' plaat: 'Giejn Possensje Om Stille Te Stoon'.


Dat ook toekomstige generaties carnavalisten in beeld mogen, bewees Freddy Quintens!
Deze jonge telg van AKV De Zwiejtzoel'n overtuigde de jury om een 5e prijs waard te zijn...'Oilsjteneskes In Hert En Nieren', zo heet het officieel.


Dirk De Storcke won een 6e prijs, met een foto uit de maandagstoet en de vraag 'Oilsjt Voegelvroi'? De Loizemaanen bevestigden dat 'Oilsjt oindelèk vedrom Voegelvroi!' was.


Prijs nummer 7 werd 'groep nummer 9' uit de 92e cavalcade. Om En Vedrom 'klinkt as meziek in d'oeiren'. Lucy Vlyminck toverde deze lach in het digitale fotoarchief met 'Kleur'...


Fernand Van Langenhoven is naast onder meer stichter en oud-voorzitter AKV De Matotten, ook fotograaf.
Zijn pareltje uit de voil j(e)anettenstoet, 'Aga Efkes Poseiren', was een gedeeltelijke 8e prijs waard.Ook een 8e prijs voor deze 'doisdagrebellen'. Paul Uyttersprot ging op jacht en schoot deze foto... 'Weir Goon Jaugen'!


Prijs nummer 10 komt van de bezemdans- en worp. Net vóór de Aalsterse Gilles hun klompen lieten horen, kwam deze sympathieke 'ciabatta' als 'sjiabata' de Grote Markt entertainen. Omer De Bruyn was erbij voor die 'One Man Show'.


De 11e tot 15e prijs waren voor respectievelijk...
Harry Van Bulck, M. Van De Putte, Guy Scheerlinckx, Fernand Van Langenhoven en Ronny Fierens.EXTRA PRIJS 'TROFEE' VOIL JANET

Prins Antoine:
"Zu voil dat nimmer proeper es!
Na 2 fotoboeken te hebben gevuld met een gelauwerde en geperfectioneerde vorm van Aalsterse beeldende kunst en met kleur overgoten carnavalscreativiteit, wordt het stilaan tijd om het roer 180 graden om te gooien.


UITERAARD kijken wij uit naar het traditionele beeldmateriaal van onze onvolprezen stoet en aanhorigheden, waarvoor wij u op voorhand reeds bedanken!
Doch wensen wij het 3e en laatste deel van ons kunstfotoboek te wijden aan de echte Oisjterse Voil Jeanet.
Dé crème de la crème voor de 'themajagers', waarvoor wij graag nog enkele geheugensteuntjes, steekwoorden of aandachtspunten meegeven..."


V visosje, voegelmoit, velle frak, véschoeit
O ondergoed, oitgelooten
I inspirausje, imposant, irritant
L lippestift, loezen, leinzjerie, lampadeir
J joviool, janet, jartellen
A anarchie, arrogant, mor amuzant
N nilongkaasen, nèglizjee
E eerink
T toernee general, toeter, trompet, tettemoesj...


Prins Antoine:
"...alsook niet te vergeten: e paraplieken, een kinjerkoesj... U kent het wel!
Wie dinsdag nog te been was vroegen wij in de laatste creatieve uitbarsting op zoek te gaan naar: 'het mooie in het vuile', ' het plezante in het ambetante'...

Daarom voorzien we dit jaar in een extraatje voor de inzending die ons een volmaakt nostalgisch beeld kan brengen van “de echte Oilsjterse Voil J(e)anet”. 

Er werd één enkel beeld geselecteerd uit de bestaande inzendingen voor deze trofee..."

Paul Uyttersprot overtuigde de jury voor deze prijs het meeste!


De virtuele DAK-tentoonstelling met alle inzendingen:Reportage: DAK, Antoine Van der Heyden & Carnavalaalstkoentje

Foto's: ©DAK 2020 & ©Carnavalaalstkoentje

Website DAK, KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten