Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // Peter Van Keer, Seppe Baeten & Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Binnenkort volgt Karel Van de Winkel 'De Sjalen' nog en zijn er al zeker 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

dinsdag 1 maart 2022

Aalst Carnaval 2022 - Carnavalsmaandag met ... 2 Ajuinworpen!

Prinsj Yvan en Werner Lievens, winnaar '2e Ajuinworp August Marcelstraat'

Officieel 'geen', maar in de praktijk... 2 Ajuinworpen in 2022!

Deze Oilsjterse tradiesje mocht niet ontbreken!

De ziel van vastelauved krijgt dan toch kansen op deze 'mini-carnaval'-editie.
De carnavalisten konden maandag voor een Ajuinworp kiezen tussen de Groeite Mert en de August Marcelstraat...

Wij waren op beide locaties aanwezig, dankzij Sören Delclef!


-> N.v.d.r.: élke foto op deze blog kun je vergroten.


Historische traditie
Het verhaal van de échte Ajuinworp!

Het idee van de 'Ajuinworp' ontstond in 1959!
Toen de stoet nog via het centrum, Mijlbeek en het Heilig Hart passeerde, was er een probleem: voor de maandagstoet kwam niemand buiten!

Behalve 'een enkele Aalstenaar' die van achter het gordijn naar de stoet keek, had de maandagstoet amper toeschouwers.


Daarom stelde Jules (Juliaan) Boelens († 2016) voor om samen met Henri van De Perre *, de toenmalige secretaris van het Feestcomité, een Ajuinworp te organiseren vanaf carnaval 1960 (zie bovenstaande foto).
Dit zou de mensen wel naar buiten lokken. En gelijk had hij!


Laatste échte Ajuinworp: carnavalsmaandag 2020

Het idee bleek een schot in de roos en tot vandaag lokt de 'Ajuinworp' nog steeds een massa volk naar de Grote Markt.

Dat volk blijft nadien staan om de Maandagstoet te zien of (zo was het in de eerste jaren) net andersom: de Ajuinworp vond plaats NA de maandagstoet.

Na eerder 2021, zorgde corona ervoor dat er alwéér geen officiële carnavalseditie was in 2022, dus ook... géén Ajuinworp.

Maar dat was buiten 2 initiatieven gerekend: de Ajuinworp van OLG De Zatte Zisters (in gezelschap van Kaffeikescarnavalprinsj De Sjalen) en de 2e Ajuinworp van de August Marcelstraat (in gezelschap van Prinsj Yvan)!


Ajuinworp Grote Markt


Van op de eerste verdieping van het gebouw naast het stadhuis, werd er met snoepjes gegooid naar het opgekomen publiek.

Bij één van die snoepjes zat de zogenaamde 'Gouden Ajuin'.
Normaal krijgt de winnaar een sieraad, maar deze keer werd het een beeldje rond de bekende spreuk 'horen, zien en zwijgen', met daarop een vergulde ajuin.


Louies won de Ajuinworp op de Grote Markt, foto: ©Leen De Smedt


Ajuinworp August Marcelstraat


Vanop het balkon op de eerste verdieping van een woning in de August Marcelstraat hield men voor de 2e keer een 'lokale Ajuinworp'!

Hier werden de 'échte' snoepajuintjes (zachte snoep in een gekleurd zilverpapiertje) met honderden uitgegooid en er waren tientallen prijzen te winnen, gesponsord door lokale handelaars.

Rond één van die snoepjes zat de 'eerste prijs', een zogenaamde 'Gouden Ajuin'. Een klein juweeltje met de afbeelding van 3 ajuinen!
Nadien volgden nog optredens van Prinsjen. Al dan niet 'fysiek' aanwezig...

Buurtbewoner Werner Lievens was dolgelukkig!
Maar of hij nadien het juweeltje ooit nog kon afdoen... (zie filmpje)





* Bron: AjoinPedia: KLIK

Artikel ©Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje, ©AjoinPedia / Sören Delclef / ©Leen De Smedt

Groepsfoto van de buren & de optredens in de August Marcelstraat:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten