Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 3 november 2017

Groep in de Kijker - De Kaloeter(s)kabassen LTD


DE KALOETER(S)KABASSEN

'Eind jaren 60, de ganse jaren 70, tot net niet half jaren 80', zolang duurde het verhaal van van De Kaloeter(s)kabassen Ltd.

Eén van de meest vernieuwende groepen uit de geschiedenis van onze stoet, die naadloos de pure humor en basiswagenbouw zag evolueren tot een geheel van groteske, vaak 'technische' uitbeeldingen.

Wijlen Karel De Naeyer, (°1938-2016), de Prins van 1961 en 1962, was eind jaren 60 één van de stichters én de creatieve geest achter de groep De Kaloeter(s)kabassen.

• Karel, 1976:


Karel (interviews, krant(en) + eigen interview 2012):
"De grondvesten van deze groep zijn voor een stuk gebaseerd op en voortgevloeid uit 'Jeugdklub Teeny'. Aanvankelijk bestond het bestuur uit een hoop werkers: wie een pint betaalde, was voorzitter...
In het begin had de groep geen echte voorzitter, maar ik kon het goed uitleggen als 'woordvoerder van de groep'. Zo was ik élk jaar wel 10 keer voorzitter *lacht*

Niet steeds de meest dankbare job, maar er werd wel opgekeken naar ons. 
Dus moet er toch iets van 'structuur' zijn, al is dat een groot woord.
Eenvoudig: toen luisterden ze nog naar elkaar...

Een kaloeter is een klein, pittig, Oilsjters ventje, die zegt dat het wel 'in de kabas' zal komen.
En LTD of Ltd? Komt van het Engelse 'Limited'...
Over de plas hadden alle grote maatschappijen die naam.
Wij dus als groep vonden dat een originele toevoeging.

Al van in het begin deden we elk jaar mee voor de overwinning, maar in 1984 stopte het verhaal van De Kaloeterkabassen Ltd als officiële groep.
De groep wilde terug naar het plezier en hield ermee op, net voor al die groepen overschakelden van één of 2 of 3 wagens, naar immense wagentreinen.
Daar vonden we ons niet in terug. Dus dan liever nog (even) losse groep.

Onze 'limit(ed)' was bereikt...

Of ik fier ben op al die jaren? 

Natuurlijk. Wij hebben nog de hoogdagen gekend van de komische groepen, de omschakeling naar de wagenbouw en de steeds beter wordende kostumering. Maar het doel was de mensen entertainen met iets wat herkenbaar was. Het was eenvoudiger allemaal.
En ons amuseren, met vrienden iets maken...

Je kon toen geen wagen 'bestellen'.
Van tijd tot tijd eens iets samen gaan drinken...Da's de 'ziel' van carnaval! Sommigen vergeten dat wel eens..."

EXTRA INFO: pas vanaf 1974 kregen de groepen een 'klassement' zoals we dat min of meer nu nog kennen. 
'Grote Groepen' en 'Kleine Groepen' werden omschreven als 'Met' en 'Zonder' Praalwagen.
Vóór 1974 was het klassement een geheel van 'formele' titels die 'tot gelukwensen toe' werden verwoord...

-> TIP: KLIK gerust op een artikel / foto zélf om een vergroting ervan te kunnen zien...

JAREN 60

1967 - 'Het Eiland Amoras', 1e bij 'Wagengroepen met Muziek' met "bijzondere vermelding" (nog als 'Jeugdheem Teeny' ingeschreven)


ALS 'DE KALOETERKABASSEN'

1968 - 'De Vogelhandelaar', 1e  bij 'Groepen met wagen', "met gelukwensen"

Onder het oog van Dirk Martens liet men 60 witte duiven los!


1969 - 'Obelix en Asterix', 1e 'Komische Groepen, Praalwagen en muziek', "bijzondere gelukwensen"


JAREN 70

1970 - 'De Gemeenteraadsverkiezing', 1e 'Komische Groepen, Praalwagen en muziek', "bijzondere gelukwensen"

Het jaar van de 'ontgoocheling'... of toch niet?

De zaterdag voor carnaval ging hun praalwagen in vlammen op!

(Wijlen) Karel De Naeyer:
"Bij het laatste lassen aan het geraamte, sloeg de vlam in de 'buitenkleding' van de wagen. Gelukkig vielen er geen doden. De enige uitweg was een opening van 50cm doorsnede. Onze man die aan het lassen was, kon zich maar nipt door de uitweg wringen. Enkele seconden later stond de boel in lichterlaaie...

We ondervonden toen wel een enorme solidariteit van het Feestcomité en in het bijzonder van Lotjonslos! Die avond waren we met 50 aan het werk om nog snel iets te bouwen, maar technisch was dit niet meer mogelijk. Toch werden we 's anderendaags als eerste geklasseerd. Iets wat een enorme morele opkikker was, voor een half uitgebrande wagen!"1971 - 'Duizendpotjes Carnavalostus Alostianensis', 1e 'buiten wedstrijd, met bijzondere vermelding voor techniek'

43 meter lang 'plezier'!


1972 - 'Kaloeterkabassenkarnaval 1972', 1e "buiten wedstrijd"


1973 - 'Filmmuseum van de Schaterlach of Comedy Capers', 1e 'Groepen met praalwagens', 'buiten wedstrijd, met bijzondere gelukwensen jury en toekennen van de carnavalsprijs 1973'
Op de foto zie je Jozef De Naeyer als Laurel en Jacques Liebaut als Hardy.


Chris De Naeyer:
"Ik ben de kozijn (neef) van Karel De Naeyer, zelf heb ik ook vele avonturen beleefd in de glorietijden van De Kaloeterkabassen!
Over 1973 valt er veel te vertellen. Voor mij toch tenminste...
'Comedy Capers, de Keystone Cops': ik was er één van, met de allereerste 'Pompier' die in Aalst heeft rondgereden.

Na die stoet, had je van op die plank met wieltjes te liggen, op vier plekken op je lijf blauwe plekken en schaafwonden! HAHAHA...
Het was niet zonder risico.
Normaal zouden we aan amper 10 km/u het parcours doen, maar aan de Groeite Mert besloten we een kleine demonstratie te geven: aan 30 km/u vlogen we bijna uit de bocht...
Vroeg het Feestcomité toch niet om het eens te herhalen?
Maar dat hadden we 'niet gehoord'..."Chris:
"En over die eerste 'pompier' kan ik je ook veel vertellen hoor.
Dat was een tot brandweerwagen omgebouwde ambulance van het Engels leger, als surplus na WO2 verkocht. Ze hebben dat opgezocht via de chassinummers (er waren twee dergelijke wagens) en die hadden nog de slag bij El Alamein meegemaakt!
Zo zag die wagen er uit toen hij nog in dienst was..."Chris:
"Die allereerste 'Pompier' van Aalst was dus een Austin.
Omdat wij met een paar man van de groep bij de brandweer waren, hebben wij die gekregen in ruil voor het herspuiten van een andere brandweerwagen...

Enkele jaren was hij onze 'trots', maar ze hebben de stommiteit begaan de carrosserie eraf te slijpen! En wat er nadien mee gebeurd is, weet ik niet.
Die wagen werd de 'Louis De Rycke' genoemd bij de brandweer, de naam kwam van een brandweerman gesneuveld in bevolen dienst, begindagen van WO2.
En dit werd zelfs in de carnavalstoet overgenomen, want een jaar later stond er in het groot op: 'LOWIE',  helaas heb ik daar geen foto van.

Ik heb nog tegen Danny D'Haeseleer gezegd om hem in oorspronkelijke staat te houden, maar ja, Danny wilde niet luisteren (knipoog). Daar kon gerust 12 man in en meer...
Die was oerdegelijk (militair oorlogsmateriaal), maar benzine ZUIPEN !!!"Chris:
"Een anekdote? de 'Keystone Cops', dat waren vrijwillige brandweermannen (ik ook dus) en wij zijn allemaal in kostuum, en geschminkt, de maandag van carnaval een brand gaan blussen... In de autopomp zaten vijf carnavalisten.
We hadden een blauw kostuum, met in de broek een dikke rode band, en een overmaatse kepi...
Je moest dat gezien hebben: ons carnavalkostuum hadden wij aangehouden, daar onze lederen vest over en de helm op onze kop.
Als wij elkaar nadien bekeken, konden wij er zelf om lachen.

Ja, carnavalist of niet, de branden moesten geblust worden, en de ene carnavalist-ambulancier (nuchter) vervoerde met de ambulance de andere carnavalist (stomdronken).
Dat is ondenkbaar nu. Maar wij vierden, en bleven brandweermannen. Beroepsernst!
Let op: wij dronken als brandweermannen geen alcohol tijdens de carnaval hé, omdat wij wisten dat we konden opgeroepen worden.
En hoe de brand afliep? Die mensen waren wel tevreden dat hun keuken vlug geblust was.

Maar...de Commandant was in alle staten, toen we terug in de kazerne kwamen.
's Anderendaags in de 'gazet:' 'Alhoewel je zag dat ook de brandweermannen van Aalst carnaval aan het vieren waren, waren zij zeer vlug ter plaatse en hadden de brand vlug onder controle.'

Dat kostuum van Keystone Cop, heb ik geschonken aan het carnavalsmuseum. En het werd al tentoongesteld..."1974 - 'Klaas (Claes) Vaak en de Oliesjeikszaak', 2e 'Groepen met praalwagen'

• Voorlopig geen stoetfoto('s)


1975 - 'Toid te weinig veir karnaval', 2e 'Groepen met praalwagen'


1976 - 'Alles in 't dobbel', 2e 'Groepen met praalwagen'


1977 - 'De Groeite Prois van Oilsjt - Heldraivers Rees', 2e 'Groepen met praalwagen'

• Voorlopig geen stoetfoto('s)


1978 - 'Egmontalia', 1e 'Groepen met praalwagen'


1979 - 'Van a 1, a 2, a droi', 1e 'Groepen met praalwagen'


JAREN 80

1980 - 'Voesj Me De Koesj', 2e 'Groepen met praalwagen'

• Voorlopig geen stoetfoto('s)


1981 - 'Na Gommen Ne Gank, Terminus Katastrofal', 3e 'Groepen met praalwagen'


1982 - 'Gendarm Economica Comedy 1982', 4e 'Groepen met praalwagen'

• Gendarmen, een witte olifant
• Voorlopig geen stoetfoto('s)


LAATSTE FASE

1983 - 'Oeuf A La Russe', 5e 'Groepen met praalwagen'


1984 - 'Koisvraa', als Losse Groep!


Hun naam is na al die jaren nog steeds een begrip in het Aalsterse Carnavalswereldje!

Met dank aan: eigen fotoarchief, eigen krantenarchief, Karel De Naeyer †, Chris De Naeyer, DAK, ingestuurde foto's, AjoinPedia & DADD vzw: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten