Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zondag 2 april 2023

Aalst Carnaval 2023 - Ronny Fierens wint 25e Fotowedstrijd 'Aalst Carnaval In Kleur' van DAK!


Ronny tussen DAK-iconen Antoine en Roger en Burgemeester D'Haese.

Tweede zege voor de 'Huisfotograaf' van AKV De Zwiejtoel'n!

Ronny wint nu ook de 'Zilveren Editie'!

Een kwarteeuw al bestaat de 'Nationale Fotowedstrijd Aalst Carnaval In Kleur', die zijn succes vooral te danken heeft aan het enthousiasme van de deelnemers én de 'toegankelijk' voor zowel (semi)-professionele, als amateurfotografen.

DAK-voorzitter Antoine Van der Heyden, in aanwezigheid van vele DAK-medewerkers en een delegatie deelnemende fotografen, bedankte vooral de fotografen zélf, die zich alweer van hun creatiefste kant lieten zien.
Ook Burgemeester Christoph D'Haese, zelf kleinzoon van één der eerste belangrijke Aalsterse fotografen, gaf eveneens een mooie speech!
Dit jaar was iedereen op zaterdag 1 april welkom in het Utopia-Café voor de proclamatie!


Kwarteeuw carnaval in beeld 'In Kleur'!

Sinds 1997 (en met uitzondering van de jaren 2001 en 2022) werden de winnaars en laureaten gehuldigd.
Bovendien is er ook het oordeel van een deskundige jury die niet steeds de 'meest technisch perfecte foto', maar wél 'de beste foto genomen op het juiste moment' bekroond!

De traditie van het 'Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval' (DAK vzw) zorgt nu al gedurende 25 jaar voor duizenden prachtige foto's en vereeuwigde het werk van vele fotografen.
Meer dan eens werden deze beelden gebundeld in het 5-jaarlijkse Carnavalsboek!


Dit jaar verwelkomde men 63 deelnemers, zij stuurden samen 292 foto's in.
Deze nationale fotowedstrijd kreeg zelfs internationale allures!
Want één van de prijswinnaars is de Britse fotograaf Spike Lionheart Wyndebank

Hij bezocht voor het eerst Aalst Carnaval, leverde 5 werken in én eindigde knap 3e!

Een sfeerverslagje...


Ronny opnieuw gelauwerd!


Ronny Fierens werd voor de tweede keer gelauwerd als trotse winnaar. De speelse inzending ‘Ajoinvermauk’ kon de jury het meest bekoren.
Deze sympathieke fotograaf was hiermee niet aan zijn proefstuk toe.
In 2018 werd hij al de gevierde laureaat van DAK, met 'De Schrieje...'


Ronny als winnaar van de DAK-wedstrijd 2018


Dit jaar deed hij zijn huzarenstukje uit 2018 nog eens over.
In het kader van de -inmiddels afgelopen- tentoonstelling ‘Iedereen Rubens’ in de Aalsterse Sint-Martinuskerk, maakte hij een speelse foto van een dansend 'brouwersgildelid'.
Het was immers de Oilsjterse Brouwersgilde van graan en hop, die het schilderij 'De Pestlijders' bij Rubens bestelde en schonk aan de kerk.

Middelgrote Carnavalsgroep AKV De Zwiejtzoel'n sneed dit onderwerp aan in de stoet en bracht het met een riant afgewerkte praalwagen, schitterende koppen, een 'kopie' van het schilderij en bijzonder gedetailleerde kostuums.
Zwiejtzoel-lid Lotte Van Goethem kreeg de toevallige eer om het 'beeld' te vormen voor het geprezen portret!Winnaar Ronny Fierens:
"Ik deed in 2017 voor de eerste keer mee aan de wedstrijd en won direct de DAK-prijs voor de beste foto in de reeks ‘Grime en Kostuums’.
In 2018 behaalde ik de eerste prijs in de wedstrijd zélf met een foto van kleine foef en LDVD; genaamd 'De Schrieje...'.
In 2019 won ik een DAK-trofee in de reeks ‘Carnavalswagens’.
In de loop der tijden volgden nog een paar prijzen daarbovenop...

Nu, die éérste prijs geeft natuurlijk een goed gevoel en dat voor de... tweede keer al!
Het is iets waar je stilletjes op hoopt, maar je hebt dat niet in de hand en als het dan uiteindelijk toch lukt, ben je 'Fier en Grosj'!
Niet te vergeten, het is een foto van dé groep die me, als huisfotograaf van De Zwiejtzoel'n, nauw aan het hart ligt."Winnaar Ronny Fierens:
"Ik ben wel vertrokken met een plan...
Ik heb me tijdens de stoet vooral gefocust op één gedachte voor dé ultieme foto: 'er moest beweging inzitten én plezier uitstralen'.
Op zondag was dat niet goed gelukt wegens de énorme drukte.
Niet opgegeven, op maandag volgden er nieuwe kansen: terug gefixeerd op de dans van de groep en dan lukte het wonderwel!!

Tijdens het maken van een selectie had ik drie foto's met hetzelfde onderwerp.
De keuze is dan gevallen op dé winnende foto.
DAT beeld hád wat ik wou; het straalde leute en plezier uit, er zat beweging in en als extra is er de 'kijk-richting' ...
Die vormde een 'letter S': als je aan haar voet begint en je gaat naar boven, zie je de 'S' duidelijk verschijnen."


25 jaar Fernand Van Langenhove


Fernand Van Langenhove werd door DAK in de bloemetjes gezet!

Hij deed mee aan alle 25 fotowedstrijden en kreeg daarvoor een lifetime achievement award!
Fernand was in het verleden vaak genomineerd, maar schoot nooit de hoofdvogel af. DAK bood hem een unieke herinneringstrofee aan voor zijn moed en ‘opsolfering’!

De 15 winnaars

De DAK-laureaten kwamen dit jaar uit New Bradwell (Groot Brittannië), Sint-Truiden, Kalmthout, Zottegem, Zele, Lede, Haaltert, Erpe-Mere en Aalst.

Eervolle vermeldingen

15e Kris De Prez (Lede) - 'geen titel'
14e Filip Nuyttens (Sint-Truiden) - 'The Red Nose'
13e Siebe Taeleman (Aalst) - 'Kaffeklasj'
12e Wim Breydels (Kalmthout) - 'geen titel'
11e Johan De Vleeshouwer (Zottegem) - 'Life Laugh Love'
De Top 10

10e Frank De Vuyst (Erpe-Mere) - 'Abazjours Op Stap'
9e Luc Wils (Moorsel-Aalst) - 'Coronabubbels'
8e Pascal Keppens (Aalst) - 'Weir Doeng Voesj'
7e Anny De Winne (Lede) - 'Groeting'
6e Ronny Fierens (Zele) - 'Zemmen 't Zwoigen Opgeleit'
5e Filip Nuyttens (Sint-Truiden) - 'Schreeuwetuit'
4e Siebe Taeleman (Aalst) - 'Kinderkoetsen Op Dieselmotoren'
3e Spike Lionheart Wyndebank (New Bradwell UK) - 'Big Fish Eat Little Fish'
2e Alain Houtman (Haaltert) - 'Godin'
1e Ronny Fierens (Zele) - 'Ajoinvermauk'
3e Kunstfotoboek in het najaar van 2023!

In de reeks kunstfotoboeken kondigde het DAK een derde kunstfotoboek aan.
Na Koppig Carnaval ‘Gezichten en Expressies’ (2013) en Koppig Carnaval ‘Grime en Kostumeringen’ (2018) wordt ‘De Voil Ediesje’ verwacht tegen medio november 2023.
Deze derde oblonguitgave is dan weer de voorbode van Het Aalsters Carnavalsboek 2021-2025, gepland voor november 2025.


Reportage: Team ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia, m.m.v. ©DAK vzw
Foto's: ©AjoinPedia & ©Carnavalaalstkoentje, i.s.m. © DAK vzw
Website DAK: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten