Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 20 augustus 2021

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2020-2021/2022 - Aflevering 51: AKV Tes Ter Oever

TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze eenenvijftigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...

Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?

Stoetclipje:'Van Ier Boeven Est Schoein Om Zing'

Interview met Kristof!
Kristof (voorzitter):
"Toen we 'Van Ier Boeven Est Schoein Om Zing' bedachten (1 van die thema's die al jaren in een schuif lag), wisten we dat dit een onderwerp vol kleur, (lucht)ballonnen en schitterende kostuums zou worden.
Het dan ook nog zo uitwerken gaf een énorme 'kick', want zowel in de hallen, als in het stikatelier hadden we grote inspanningen gedaan om dit allemaal te creëren!
90% van al dat werk voeren we altijd zelf uit.
Enkel het koppen snijden én het proefkostuum ontwerpen, laten we over aan de 'specialisten'..."Kristof:
"Nog één van de pijlers is het ineensteken van een sterke choreografie, zodat het totale plaatje klopt van A tot Z.
Elk jaar proberen we ruim een week voor carnaval 'klaar' te zijn, vaak als één van de eersten.
Dan kun je nog focussen op details en al dan niet 'kleine zaken' extra accentueren.

Maar toen kwam die stormwind op carnavalszondag...
Het was nipt, of we mochten met al onze (lucht)ballonnen niet buiten komen.
Hoewel we met de nodige deskundigheid onze ballonnen in toom konden houden, was het een behoorlijk zware opdracht om dit langs het volledige stoetparcours te doen. Gedurende die zondagnamiddag zwakte de wind gelukkig af, of we hadden létterlijk Oilsjt van 'boeven' kunnen bewonderen..."Kristof:
"Het publiek keek vol verwondering naar ons en 'die groep met de (lucht)ballonnen' bleek nadien op (heel) veel foto's terug te vinden.
Opdracht geslaagd, de toeschouwers tevreden, wij gralek content en ook op maandag konden we onze show nog eens tonen.
Het weer heb je helaas nog steeds niét in de hand, want ook de 2e stoet bleef niet gespaard van regenbuien en wind.

We hebben steeds hoopvolle verwachtingen voor de prijsuitreiking, het doel is eigenlijk dichtbij de top 10 te eindigen.
Door de hoge kwaliteit van de stoet, is er een grote 'collegiale concurrentie'. Beter doen dan een 15e plaats in 2019 was het 'minimum'. We werden met een 12e plaats beloond.
Het is wat het is, maar als je terugblikt zijn we uitermate tevreden. We hebben onszelf niks te verwijten."Kristof:
"Ook de carnavalsnachten waren dik in orde!
We huren een pompier en gaan ermee van café naar café. Op de 'traditionele', typisch Oilsjterse manier: mét de pompier van de ene naar de andere plaats rijden.
De 'avonturen' die we dan beleven zijn... 'plezant', maar dan wel in een overtreffende vorm."Kristof:
"Na carnaval werden ook wij geconfronteerd met de keiharde realiteit van covid-19.
Geen feestjes meer, geen vergaderingen, maar wél ons nuttig maken!
De medische sector en de rust- en verzorginssector kreunde onder een tekort aan mondmaskers.
Alles bij elkaar maakten we er een... 15.000. Een samenwerking die spontaan ontstond en die de 'carnavalsgrenzen' oversteeg.

Nadat de rekkers op waren, zochten we een andere oplossing en maakten maskers met 4 linten. Mond-tot-mondreclame zorgde ervoor dat diverse instellingen van onze actie hoorden en hun nood ook duidelijk maakten.
Er ontstond een ketting van solidariteit: van stoffen verzamelen tot snijden, van elastieken knippen of lintjes maken tot de maskers afwerken met 'Den Bremt' die fungeerde als chauffeur en 'doorgeefluik' tussen de verschillende productiefases. Door corona kon en mocht men immers niet samenzitten in een atelier.


Kristof:
Eerst gaven we die mondmaskers gratis weg (graag een woordje van dank aan wie toen materialen sponsorde), later vroegen we 1 euro per masker.
Maar zelfs dat geld staken we niet in eigen zak. De opbrengst van de verkoop ging naar het goede doel: vzw Levensvreugde uit Aalst kreeg in december 2020 een mooie cheque van 2500 euro.
De mondmaskers werden niet enkel door Tes Ter Oever gemaakt, maar ook De Zwiejtollekes, De Zwiejtzoel’n, De Zieke Zjieratten-Twiekierenniet en tal van andere vrijwilligers (al dan niet carnavalisten) hielpen mee. En er was ook de steun van vzw Carnavalist Tot in de Kist (de overkoepelende organisatie).

Tijdens die eerste coronapiek kregen we later nog de vraag om schorten te maken, ook daaraan hielpen we mee.
Carnaval is een sociaal gebeuren, het ontsprong vanuit het volk, is van het volk en en zo werd nogmaals bewezen dat carnavalisten het hart op de juiste plaats hebben, zelfs in tijden dat vastelauved op de achtergrond verdween."Kristof:
"Carnaval 2021 werd een 'gezonde wandeling' voor velen, want meer mocht niet.
Daarna klaarde de hemel wat op en konden we stilaan denken aan 'editie 2022'.
In de hoop dat die tenminste kan doorgaan, schoten wij in gang.

Het thema werd inmiddels gekozen, het proefkostuum is 'af', alle stoffen zijn voorradig en het stikteam is al begonnen met het stappenplan om opnieuw (naar onze traditie) een prachtig kostuum te maken!
Met véél goesting kijken we uit naar volgend jaar en we zijn lang niet de énige.
Over de wagen zijn we nog wat aan het brainstormen. Die van 2020 is zowat afgebroken en de koppen staan te koop."Kristof:
"Ook terug van weggeweest zijn activiteiten en eetfestijnen!
Kort voor de zomer smulde Aalst nog van onze overheerlijke mattentaarten.
Wij zijn ook één van die groepen die gekend zijn omwille van hun mosselfestijn. Op 24, 25 en 26 september is het weer zover: in zaal Chopin kun je terecht voor de '8e editie'.
Opgelet: we werken alléén op reservatie. Wees snel en boek je tafel voor het te laat is.
Omwille van overheidsmaatregelen, gelden de regels van de horeca ook daar, maar desondanks beloven we er een gezellige namiddag of avond van te maken vol smulplezier!
Dichter bij carnaval komt ook de jeugd in actie met hun 3e spaghetti- en croquefestijn.

Groeten van AKV Tes Ter Oever!"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV Tes Ter Oever

Foto's: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckegehem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever, ©Rutger Lievens & ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten