Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 7 maart 2022

Aalst Carnaval 2022 - Ongewone editie en prachtig lenteweer zorgen voor onvergetelijke driedaagse!

Tjendo Jos, woensdag 2 maart om 10u15 @café Bergenhof

Ongewone editie Aalst Carnaval schrijft geschiedenis!

Massale respons zorgt voor historisch 'Kaffeikescarnaval'

De ziel van vastelauved kreeg dan toch kansen op deze 'mini-carnaval'-editie.
De carnavalisten kwamen in groten getale buiten, van zaterdag tot woensdag (en sommigen al sinds de donderdag, is het niet Prinsj Sjalen?)


Een terugblik op deze carnavalsperiode

Van 'geen carnaval' tot een uitbundig volksfeest!

Burgemeester D'Haese hakte op 22 december 2021 de knoop definitief door...Aalst Carnaval gaat voor het tweede opeenvolgende jaar niét door!
De Aalsterse carnavalisten toonden begrip, maar toch heerste er ook een vorm van 'diepe rouw'...
Hoe is zoiets mogelijk, eerder onrealistisch, onwerkelijk, onaanvaardbaar,... Een gevoel van machteloosheid overheerste, stopt deze nachtmerrie (van corona) dan nooit?


Kaffeikescarnaval aan 'De Beiaard'!
Maar vanaf januari verbeterden de ziekenhuiscijfers verrassend snel en het grote 'schakelmoment' was de dag waarop code rood naar code oranje evolueerde.
Plots mocht men wél dansen en op café gaan, plots mocht men wél aan de toog hangen, in (grote) groepen samenkomen ...., plots kon zoveel meer!

Cafébazen zagen hun kans en programmeerden hun 'driedaagse', met in het achterhoofd het Covid Safe Ticket...
De stad wou niet meteen meegaan in het verhaal van 'wat als carnaval toch zou kunnen doorgaan' en distantieerde zich van elke betrokkenheid in deze veranderde context.

AKV Bjein Treizen trakteerde Oilsjt op een nieuwe, eigenzinnige affiche én een 'wagentje met een 3D-Voil Janet'.


De carnavalswereld reageerde laaiend enthousiast op het idee van een 'Kaffeikescarnaval'!
Vieren zoals onze grootouders en hun (groot)ouders dat altijd deden: 'kaffeiken in, kaffeiken oit...', bleek een haalbare én toegelaten optie!
De mogelijkheden groeiden.


Sven Van Mol, OLG 't Reigert: 'Gemeenschapswacht'!
OLG Iksel bracht hun 2e carnavalslinjeken uit. Dit kon je winnen door toffe foto's te posten op hun tijdlijn op smoelenboek.

Willy Berghman en Petra Verleysen richtten de groep 'Wie goot er nor carnaval??' op.
Liefst 5700 leden zegden 'ja' en dat resulteerde in een explosie van horecazaken die open gingen tijdens Oilsjt Carnaval. Die lijst werd door Inti De Ceukelaire en Pieter-Jan Van de Winkel (en de vrouwen en mannen van OLG ‘t Es Al Geloik), omgezet tot dé handige 'kaffeikescarnavalskaart' & - website, met live updates tijdens carnaval.


Kaffeikescarnaval in 'De Kat'!
De winterfoor mocht doorgaan, kortom de carnavalisten keken stilaan uit naar 'toch nog carnaval'!
Burgemeester D'Haese was kop van jut toen hij repliceerde dat carnaval 2022 gebonden zou zijn aan de geldende, strenge voorwaarden en beperkingen (want code oranje is geen totale vrijheid).
Geen pompiers, geen elektronisch versterkte muziek en de bezoekers zouden IN de cafés of OP het terras moéten blijven.
Van straatcarnaval an sich, was er toen nog weinig sprake.


Kaffeikescarnaval op de Grote Markt!
Prinsj Yvan De Boitselier zag zijn titel als Prinsj 2020 nogmaals verlengd worden, maar tijdens de gesprekken met de burgervader vielen, volgens de Prinsj, zijn ideeën steeds in dovemansoren.
Terwijl de burgemeester zich bezig hield met de (letterlijke) stormschade van vrijdag, liet de Prinsj eigenhandig op zaterdag de foor openen.


Burgemeester D'Haese & Prinsj Yvan
De dag daarna bezochten de Prinsj en zijn entourage het kerkhof, waardoor ook die traditie (de zondag voor carnaval) behouden bleef.
Burgemeester D'Haese versoepelde uiteindelijk de regels, zodat raamverkoop kon, want de kaffeikes alléén zouden te klein worden voor de potentiële massa carnavalisten.
Verder wou de stad de feestvierders voorzien van straatsanitair en... witte stippen.
Zo weet de carnavalisten tot waar het terras van een café loopt: tot dáár en niét verder, waren glazen toegestaan.


Kaffeikescarnaval = samen iets eten!


De carnavalswinkels draaiden de laatste weken voor carnaval zeer goed en dat wees erop dat Facebook niet steeds ongelijk heeft over de duizenden die aanvinkten dat ze wilden vieren.
De stad 'organiseerde niks, maar ondersteunde wel', klonk het plots hoopvol.

Zelfs aan security werd gedacht, zodat de winkelende Aalstenaar zou kunnen shoppen. Alleen bleken de meeste winkels... last minute gesloten te zijn. Sommige winkeliers barricadeerden hun zaak met houten panelen, alsof het een 'normale' carnaval zou worden!

Kaffeikescarnaval = winkels 'dichttimmeren'?!


Facadeklasjers of Roiteklasjers brachten sfeer in de straten: een 'vak' dat je tegenwoordig ook kunt volgen aan de 'Aalsterse Academie voor Carnavalskunsten'.
Wij gingen hiervoor mee op stap met Inge en haar pupillen naar Café Brug.

Het 'Kommitei tot Behaad van den Aftelkalender' (KBA) maakte de (5 + 1) winnaars van hun 2e 'Fasadekonkoer' bekend!
De Expo 'Een halve Eeuw Carnavalsaffiches' in het Stedelijk Museum 't Gasthuys, toonde alle winnende carnavalsaffiches van 1970 tot 2020, aangevuld met originele ontwerptekeningen, affiches van (kinder)bals, (prins)verkiezingen,...
Men bracht ook een eerbetoon aan kunstenaar Jef Van den Steen (1929-1998).'Duidelijke afspraken maken een plezant feest': van 'Kaffeikescarnaval'-Prinsj Sjalen tot Voil Janetten én een Popverbranding 'op doisdag'.
Het 'alternatieve carnavalsprogramma' was er gekomen vanuit het volk, op sleeptouw genomen door een 'Prinsj van Iejste Kees'!OLG Beiter Jonk Getraad as Deigeniet te Steirven, beleefde op carnavalszaterdag een topavond!
Hun lang op voorhand uitverkochte 'Roodszitting', moest qua humor en entertainment amper onderdoen voor de Raadszitting die de stad niét liet plaatsvinden.


Eerder die zaterdag zorgden de cantinières voor een nieuw volwaardig lid en een verse stagiaire...


Het Dokumentatiecentrum voor Aalst Karnaval vzw is toe aan zijn 14e 'productie', met Prinsen van Aalst - deel II stelde men de nieuwe brochure voor.


Carnavalszondag ontaarde in een spontaan volksfeest: de lentezon liet méér dan 20.000 feestvierders en bezoekers van de Winterfoor genieten van een 'carnaval uit de oude doos'.
AKV De Loge en OLG Mazjoretten van boven de 40 hielden een spontane 'mini-stoet', zoals het bij een 'mini-carnaval' past.
De carnavalist (bij een groep, los, met familie...) amuseerde zich kostelijk en het feit dat de feestende massa elkaar ként, zorgde voor een nooit geziene sociale ontmoeting.

De Grote Markt en het Vredeplein liepen vol, het centrum barstte bijna uit zijn voegen op de tonen van Oilsjterse Liekes die, vanuit de staminees (of zélf gezongen), weergalmden.De carnavalsradio's en TV Oost blonken uit in hun creativiteit met diverse (live-)shows: zelfs wie thuisbleef kon 3 dagen lang genieten en virtueel meevieren.

Op Carnavalsmaandag ging het feest onverminderd door met 2 alternatieve Ajuinworpen.
Naast OLG De Zatte Zisters en de entourage rond Prinsj Sjalen op de Grote Markt, mocht Prinsj Yvan de snoepen gooien in de August Marcelstraat.

In beide gevallen kreeg de winnaar een origineel aandenken mee naar huis .


De lesten dag is Carnavalsdinsdag, of de dag van de 'Doisdagrebel'!
De Voil Janettenstoet verliep vaak 'op den boigank', maar zat vol amusement.


Dinsdagavond: wat we te zien kregen en hoorden zijn historische momenten in de Aalsterse Carnavalsgeschiedenis!
Eerder die avond werd effectief (net als in 2021, toen in nog kleinere kring) een pop van De Zwisjelmoizen in brand gestoken. De pop was dit jaar een hommage aan Keizer Kamiel Sergant en bevatte de opschriften 'Ver Oilsjt en Vastelauved' & 'Weir Doeng Voesj'.


Op de Grote Markt was er niet alleen de rondgang met een tweede 'symbolische' pop (een kopie van het exemplaar dat eerder werd verbrand) en de begeleiding van doedelzakmuziek, maar vooral 'Oilsjt, Goi Stad Van Men Droeimen'...
Hendrik Daelman bracht het uit volle borst live vanop het balkon (naast het stadhuis) en de vollédige menigte zong enthousiast mee!


Het hele gebeuren was hét hoogtepunt van '#Giejncarnaval2022'.

De eindconclusie van Carnaval 2022?

De Oilsjteneers zélf hebben carnaval in handen genomen. Zonder officiële organisatie van de stad, konden ze feesten en drie daugen vastelauved beleven als 'gralek plezant' en onevenaarbaar!Artikel ©Carnavalaalstkoentje
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©AjoinPedia / Sören Delclef & ©Paul Van Impe


Vanop Facebook: Prinsj Yvan en Kaffeikesprinsj De Sjalen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten