Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 10 februari 2023

Aalst Carnaval 2023 - Losse Groepen lanceren 'Open Brief' om vrij hun plaats in de stoet te mogen kiezen!

Losse Groepen vragen constructief om zelf in te mogen voegen!

De Losse Groepen (van het Charterelle) eisen hun vrijheden terug!

Losse Groepen Noig & Erremet fusioneerden


Met een open brief argumenteren ze het 'waarom' zo belangrijk is!

"Geachte heer burgemeester,
Geacht leden van het Feestcomité,

De Losse Groepen van het Charterelle stellen met amusement vast hoe niet alleen met carnaval, maar ook bij de organisatie ervan de wereld op zijn kop gezet wordt.
De meer dan honderd groepen die lid zijn van onze vereniging bieden daarom aan om, ten behoeve van de geschiedschrijving van ons carnaval, de vanzelfsprekende chaos, frustraties en stilstand aan de vorming van de stoet zorgvuldig op te tekenen.

De stad kan haar functionarissen alvast aansporen om op hun zondags te komen en een onberispelijke houding aan de dag te leggen om aldus hun eer te kavelen.
Met het nieuwe stoetreglement creëert de stad de paradoxale vaste losse groep, met name door het schrappen van de zinsnede ‘…op een door hen zelf gekozen plaats in het geheel van de stoet’ in artikel 5.4 van het stoetreglement.
Een losse groep heeft per definitie immers geen vaste plaats.
We zijn benieuwd of de stad in de toekomst ook een categorie losse vaste groep zal introduceren.

Indien de stad geen absurditeiten wenst in haar reglement, suggereren De Losse Groepen van het Charterelle om de gewraakte zinsnede terug te plaatsen.
In het andere geval willen onze leden wel helpen om de absurditeit met de realiteit te verzoenen, door omstandig met de stoetcommissaris te overleggen en verduidelijking te vragen.
De meer daadkrachtige losse groepen zullen losweg hun vaste plaats kunnen opnemen in de stoet, terwijl de stoetcommissaris vastzit in gesprek met andere losse groepen.
Aangezien er nog maar 1 stoetcommissaris nodig is om vaststellingen te doen, zal dat ongetwijfeld vlot verlopen.
U ziet, het probleem is de oplossing.

Nu de losse groepen door de beslissing van de stad dan toch vast lopen, kunnen ze dit jaar helaas onmogelijk de spontane gaten in de stoet vullen.
Misschien kunnen de losse vaste groepen dit doen?
Of zullen de spontane gaten op vaste plaatsen vallen?
De losse groepen hopen alvast van niet.

De vereniging van losse groepen had in hun haar Charterelle immers een lengtebeperking van de ‘karretjes’ voorzien om de wendbaarheid en snelle in- en uitvoeging van losse groepen te bevorderen.
Maar nu het reglement megakarren van 8 meter toelaat voor losse groepen, zullen ook grote gaten vast gevuld kunnen worden.
En dat allemaal vlotjes op 2 invoegpunten in combinatie met de vorming van de vaste groepen.
Onze suggestie om nog extra invoegpunten te voorzien langsheen het traject heeft zo’n geoliede machine vast niet nodig.
Mochten we als losse groepen toch problemen vaststellen, dan staat vast dat we die samen met u na carnaval willen oplossen.
Want al schieten wij maar vlak voor carnaval in actie, opbouwend zijn we wel.

Uw hulpvaardige dienaren,
De Losse Groepen van het Charterelle"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. Charterelle der Losse Groepen
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Patrick De Boeck & ©Bjorn Van Ryckeghem


Geen opmerkingen:

Een reactie posten