Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zondag 19 februari 2023

Aalst Carnaval 2023 - Zondagsstoet lokt grote massa en duurt tot... 22u55!


Prins Yordi: volop genieten!

Recordlange zondagsstoet met recordaantal toeschouwers!

Weinig incidenten en véél sfeer!

De eerste dag van Aalst Carnaval stond in het teken van de zondagsstoet.
Duizenden carnavalisten, ingedeeld in 70 AKV's en 218 Losse Groepen gaven het beste van zichzelf!

Dat er 105.000 toeschouwers werden geteld, onder meer door fijnmazige metingen (gsm-signalen) én luchtsteun van de federale politieheli, laat uitschijnen dat we wel eens de meest bezochte zondagsstoet ooit hadden ...


Precies 100 jaar na de eerste officiële carnavalsstoet én na een onderbreking van 2 jaar wegens de pandemie, bracht de 93e stoet wat ervan verwacht werd!

De massa zorgde voor énorm veel sfeer, maar ook voor vertraging ...
De wagens baanden zich op sommige plekken met moeite een weg door de mensenzee.
Het geduld van het publiek werd extra op de proef gesteld, maar dat kon de pret niet deren.

Droog weer (op enkele spatjes motregen na), zachte temperaturen en een dosis knaldrang; de cavalcade startte om 13 uur op het Statieplein en werd pas nipt voor 23u op de Grote Markt afgesloten door De Lodderoeigen!
Het 'Jubileumoptreden' van De Aalsterse Gilles op de Grote Markt moest dan nog volgen ...Het publiek bleef paraat tot het einde en bewonderde een prachtige stoet.

De wagens en kostuums waren een streling voor het oog, de bijpassende muziek kreeg het publiek aan het dansen en enkele groep experimenteerden met (zeep)bellen, tot zelfs geurkanonnen: een 'totaalbeleving' die duidelijk iederéén kon bekoren.


Burgemeester Christoph D’Haese:
"De knaldrang was groot en de verwachtingen hooggespannen, maar de groepen hebben deze perfect ingelost.
We kregen een 'show' van topniveau voorgeschoteld.
Een welgemeende dank-je-wel aan iedereen die heeft bijgedragen tot deze stoet, die ook zeer rustig is verlopen. De politie had vooral werk met het takelen van 83 voertuigen.

Het was een, naar de huidige normen, 'kalme carnavalsnacht' voor de hulpdiensten.
De politie stelde zo goed als géén inbreuken vast: er waren vijf bestuurlijke aanhoudingen en er moest drie keer worden tussengekomen voor kleine schermutselingen (die werden opgelost zonder verdere gevolgen).
Er werd één PV opgesteld voor drugsbezit, en men trof negen minnelijke schikkingen.
De Whiskeyploegen deden acht vaststellingen bij -16-jarigen en zeven bij personen tussen 16 en 18 jaar.
Deze eerste carnavalsnacht is alvast zonder noemenswaardig incidenten verlopen.

Op zondag werden in totaal 104 mensen verzorgd door de hulpposten (waarvan 95 meerderjarigen).
Na een eerste screening, kwamen 24 carnavalisten op de spoedafdeling terecht (waarvan 22 meerderjarigen).
Er was één alcoholgerelateerde verzorging nodig bij een minderjarige."


Sfeerfoto's & FilmpjesHumor in de stoet? Het 3e 'been' van AKV Tes Ter Oever ...De Aalsterse Gilles openen & sluiten de 93e stoet!

Uitstel is géén afstel: na 2 jaar 'coronavertraging', mocht 'De Koninklijke Maatschappij De Aalsterse Gilles' de 93e stoet openen én sluiten...

Stoetopeners ...
Stoetafsluiters ...


Artikel ©Carnavalaalstkoentje + perstekst ©stad Aalst.
Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje & ©AjoinPedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten