Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 7 augustus 2018

Bloemencorso 2018: 'Corso@the Movies' brengt 6 Aalsterse Corsowagens naar Blankenberge!


CORSO@THE MOVIES

Sinds 1895, midden in de bloeiperiode van de Belle Epoque, bedankt de stad Blankenberge zijn toeristen met een prachtig Bloemencorso op het einde van de zomer.

Zondagnamiddag 26 augustus trekt het corso opnieuw door de straten!


Vanaf 1973 kreeg het vorm, door een regisseur die de bloemenpracht koppelde aan een heus 'jaarlijks thema'.

Regisseur Hans Vanquathem is dan ook het ganse jaar hiermee bezig, gesteund door een heleboel medewerkers én het Blankenbergse stadsbestuur. Voor hen is het corso een belangrijke eyecatcher op de toeristische kalender.

Dé succesformule van samenwerken met kwaliteitsvolle wagenbouwers en dansgroepen, deed de kwaliteit tot nooit gekende hoogtes sturen. 

Ook in 2018 zal menig kijker diep onder de indruk zijn!

-> KLIK voor het corsomagazine!

https://www.visit-blankenberge.be/bloemencorso

Met Corso@The Movies zocht regisseur Hans het dit jaar in de wereld van de 'film'.

Goed voor een onweerstaanbaar corsoweekend, dat je niet mag missen!

TOPEVENEMENT


Met dit corso wil men een breed publiek aanspreken: prachtig uitgedoste dansgroepen en fijn afgewerkte praalwagens...

De corsogroepen komen dit jaar uit Sint-Niklaas (1 wagen), (Sint-Gilles-) Dendermonde (7 wagens), Rijsbergen / Zundert (NL, 2 wagens) en... Aalst (6 wagens)!

Hans Vanquathem (regisseur):
"In het corso hebben we dit jaar 18 wagens, waarvan 16 'in competitie'.
Het zijn zeer herkenbare wagens. Onze visie is dat je, zonder programmaboekje, de wagens kunt thuis brengen. 
Er zijn 3 show- of muziekkorpsen, 15 dansgroepen in aangepaste kledij en verder de wagen van de Jeugddienst en de prachtige wagen van de Stad Blankenberge zelf.
Opnieuw wat nieuwe groepen, dat is zéér positief voor de toekomst!

De jury kreeg er enkele verse krachten bij, waaronder een nieuwe voorzitter.
Verder is er voor het 3e jaar al de 'Kinderjury' en de 'Publieksprijs'. Die laatste heeft al een langere traditie en is voor de wagenbouwers een even grote eer, als een eerste prijs. Al lopen die 2 beoordelingen vaak gelijk."


Hans:
"Laat ons hopen op prima weersomstandigheden. Onze bloemen komen uit Zundert en worden zo vers mogelijk aangevoerd met koelwagens, zodat ze in optimale omstandigheden aankomen.
En de info is dat die wel degelijk van goede kwaliteit zullen zijn...

Alles samen rekenen we toch opnieuw op zo'n miljoen bloemen.
Een imposant werkje handenarbeid, waarvoor we ook dit jaar vele mensen zullen moeten bedanken!
Wie trouwens wil meehelpen kan zich aanmelden via onder meer onze dienst Evenementen.
Vele helpende handen maken het werk lichter en samen bekomen we een prachtig eindresultaat..."Paul Defever (Veiligheid):
"Het parcours is ongewijzigd.
Voor mij blijft de veiligheid dé topprioriteit! We hebben meer dan 100.000 toeschouwers elk jaar, we mogen niets aan het toeval overlaten.

Er is een checklist en de praalwagens worden meermaals gecontroleerd op basis van onderstellen, desselverbinding en stabiliteit.
Daarbij gingen we al op bezoek, ter plaatse in de bouwplaatsen en ook hier in de loodsen doen we dat op de vrijdag én zaterdag, vlak voor het corso.

Mijn team bestaat eveneens uit iemand van de politie en de brandweer, om niets aan het toeval over te laten. Continuïteit en consequentie zijn de sleutelwoorden.
Zelfs als men figuranten op de wagens wil, zullen we dit eerst grondig bekijken.

Ook bedanken wij het stadsbestuur, dat zorgt terug voor de huur van de brandblussers."


STOETVOLGORDE

1. Programmaverdeling door Vriendenkring Splenterbomme
2. Dansgroep Paso Doble Blankenberge
3. Praalwagen: Troy (Stad Blankenberge)
4. Dansgroep ShaMoDo It Dendermode


5. Praalwagen: Back to the future door AKV De Lodderoeigen

De 13e deelname voor De Lodderoeigen

Herman (De Lodderoeigen):
"Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1985, presenteren de Lodderoeigen hun eigen versie van ‘Back to the future’.
Wanneer de zeventienjarige Marty McFly en Dr. Emmett Brown per ongeluk in hun tijdmachine, een omgebouwde DeLorean, terugreizen naar 1955, ontdekken ze dat alles wat ze veranderden in het verleden een impact had op hun eigen toekomst.
 

Marty McFly ontdekt dat zijn ouders elkaar leerden kennen toen zijn moeder haar telefoonnummer schreef op de achterkant van een flyer voor het redden van een klokkentoren. Laat het nu net die klokkentoren zijn die de sleutel terug naar de toekomst is.
De blikseminslag in deze klokkentoren genereert zodanig veel energie dat Marty McFly en Dr. Emmett Brown terug kunnen keren naar de toekomst. Op 26 augustus 2018 zullen zij terugkeren naar de toekomst en recht uit de klok landen in de straten van Blankenberge."Herman (De Lodderoeigen):
"We werken vanaf september tot carnaval aan onze wagens voor de Aalsterse stoet, en vanaf het voorjaar tot eind augustus aan dit corso.
Dit jaar bouwen we 3 wagens, élk met hun verhaal...
Met een grote ploeg leden, die ook dit telkens tot een goed einde brengen, werken we eerst op woensdag en de laatste maanden, tot 4 dagen per week aan 'Blankenberge'.


Wij bedanken op onze beurt de Stad Aalst, voor het extra openstellen van de carnavalswerkhallen in deze periode.
Van idee tot ontwerp, tot uitvoering, tot transport. Ook denkwerk is er genoeg...
Ter plaatse organiseren we onze eigen catering. En sommige van onze mensen moeten er ook kunnen overnachten op hotel... Er komt heel wat bij kijken."Herman (De Lodderoeigen):
"Werkzaamheden? Lassen, plooien, slijpwerk... Ook snijden we zelf heel wat extra isomofiguren- en accenten..
3 wagens dit jaar, waarvan eigenlijk op zich 2 compleet nieuwe wagens.
En we bouwen onze kikkers om tot een prachtige film, zodat ook dit een totaal andere (en meerdelige, lange) wagen zal worden.
 

Gelukkig zijn 'mijn mensen' van alle markten thuis!
Om dan als 'finale' van al dat moois, de 3 wagens in de bloemen te zetten, de laatste dagen en uren voor het corso zelf...

Ook daarvoor is het bepalen van de bloemkleuren, het bestellen van juiste hoeveelheden én hopen op goede kwaliteit van die bloemen, essentieel."


6. Dansgroep Ramon Brugge
7. Praalwagen: Laurel en Hardy (Buurtschap Wernhout, Zundert NL)
8. Turnvereniging Rust Roest Blankenberge
9. Praalwagen: Indiana Jones (Bloemencorso Dendermonde)
10. Showband Takostu Stiens NL

11. Praalwagen: Prince Charming door AKV De Lodderoeigen

Herman (De Lodderoeigen):
"Gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001, presenteren de Lodderoeigen hun eigen versie van ‘Prince Charming’. Prince Charming en zijn gevolg van Lodderoeigen werden betoverd door een groep voodoo-meesters waardoor ze veranderden in kleurrijke kikkers.
Deze voodoo-meesters proberen de betovering in stand te houden door deze prachtige kikkers op hun rug te berijden.

De vloek kan enkel verbroken worden als Prince Charming voor klokslag middernacht op zondag 26 augustus 2018 trouwt met de beeldschone prinses en
en deze bezegeld wordt met een hartstochtelijke kus.
Kom dit zien en raak betoverd door het prachtige kleurenpallet dat De Lodderoeigen door de straten van Blankenberge zullen tentoon spreiden!"12. Dance NRGY Blankenberge
13. Jeugdwagen: Alice in Wonderland (Jeugddienst Blankenberge)


14. Dansgroep Possensje Aalst

De 8e deelname voor Possensje

Christophe (Possensje):
"Dit jaar bouwen we 2 wagens, gebaseerd op historische films. En, we brengen een 'verrassing' extra mee voor het enthousiaste Blankenbergse publiek...
Ook onze eigen dansgroep zal een mooie dans tonen, om 'The Fall Of The Roman Empire' te begeleiden..."


15. Praalwagen: The Fall of the Roman Empire door AKV Possensje

Christophe (Possensje):
"Dit is een fragment uit de film. Een testudo of schildpadformatie is een Romeinse legerformatie van legionairs.
Ze stelden zich zo op zodat ieder lid van de formatie volledig beschermd werd met een schild van een andere legionair. De formatie leek op een omgekeerde doos.
De legionairs met testudoformatie waren bijna onkwetsbaar voor pijlen en werpsperen."16. Dance Passion Ruddervoorde

17. Praalwagen: Charlie Chaplin door AKV De Steijnzoel'n

De 2e deelname voor De Steijnzoel'n

Steve (De Steijnzoel'n):
"Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd – ode aan Charlie Chaplin en de lach.
Charlie Chaplin was een van de beroemdste filmsterren ter wereld. Zijn bekendste rol was die van de zwerver, een mannetje van eenvoudige afkomst met een klein snorretje, een strakzittende jas, een
rotting en een hoedje.

Chaplin speelde deze rol met veel succes in tientallen films. Vorig jaar 25 december, was het exact 40 jaar geleden dat hij ons heeft verlaten. Daarom willen wij hem en de lach die hij op ieders
gezicht steeds toverde eren tijdens het bloemencorso van 2018."18. Praalwagen: Wingardium Leviosa (Blozen Dendermonde)
19. Dansgroep Nele Dendermonde
20. Praalwagen: BaD-Girls (Oscar Romero College)
21. Showkorps WIK Oostende
22. Praalwagen: Jaws (Bloemencorso Dendermonde)
23. Danscenter Clapaja Sint-Niklaas
24. Praalwagen: Lord of the Rings / The Return of the King (Corsogroep Sint-Niklaas)
25. Dansgroep ShaMoDo It Dendermonde
26. Praalwagen: Titanic (Corsogroep ‘Anciens’, Sint-Gillis Dendermonde)
27. Dansgroep Gymmax Dance Dendermonde

28. Praalwagen: Anaconda door AKV De Lodderoeigen

Herman (De Lodderoeigen):
"Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1997, presenteren de Lodderoeigen hun eigen versie van ‘Anaconda’.
De Lodderoeigen ontdekken dat er in de Zuid-Amerikaanse jungle een mastodont van een wurgslang zit. Tijdens hun zoektocht in de jungle van Ecuador worden ze geconfronteerd met dit enorme dier en ontdekken ze wat hij allemaal meeneemt tijdens zijn strooptocht door de jungle.

Ze doen er alles aan om dit enorme beest te temmen en mee te brengen naar Blankenberge om op zondag 26 augustus 2018 tentoon te stellen aan het publiek van deze prachtige bloemencorso. Kom dit zien en aanschouw deze nog nooit geziene wurgslang in al zijn pracht en praal."29. Dansateljee Dendermonde

30. Praalwagen: Hercules door AKV Possensje

Christophe (Possensje):
"Hercules is een halfgod en zoon van de god Zeus. Samen met vijf metgezellen worden ze op de proef gesteld door everzwijnen en door de Koning van Thracië. De angstige Hercules merkt dat hij nooit aan zijn verleden kan ontsnappen."


Christophe (Possensje):
"We gaan met veel plezier terug naar zee.
Het is veel werken en tegelijk een soort 'uitstap', waarbij we jaar na jaar ons amuseren, vanaf de opbouw, tot het bloemen steken... Veel werk, maar het dankbare publiek toont zijn appreciatie!


We spuiten de wagens mooi uit, zodat we al op voorhand zouden kunnen inschatten hoeveel bloemen we van welke kleur moeten 'waar' steken..."31. Dansgroep Gymmax Dance Dendermonde
32. Praalwagen: Mary Poppins (Bloemencorso Dendermonde)

33. Dance NRGY Blankenberge
34. Praalwagen: Star Wars (Buurtschap Rijsbergen NL)
35. Dansateljee Dendermonde
36. Praalwagen: King Kong (Wonderland Dendermonde)

37. Koninklijke Speelschaar S.F.X Brugge
38. Een zomerse carnavalsgroet (Confrerie van de Leute Bl'Berge)
39. De Blankenbergse reuzen Korno, Colette en Seven


BEWONDER DE BLOEMENSTEKERS


Doe de 'corsotour'!

Kom op zaterdag 25 augustus 2018 naar Blankenberge en bewonder de bloemenstekers!

Er zijn gratis begeleide rondleidingen in de loodsen en er rijdt tussen 10.30 en 19.30 uur een shuttletreintje tussen de twee loodsensites.

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & Bloemencorso Blankenberge

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje: opbouw Aalsterse Corsowagens 2018 + Plaatsbezoek delegatie organisatie Blankenberge in Aalst (4 juli) & Persconferentie Corso (7 augustus)
Foto's: ©Niels De Wolf: deel opbouw AKV De Lodderoeigen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten