Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 15 februari 2024

Aalst Carnaval 2024 - Voil Janettenstoet of 'de dag van de doistdagrebel' met recordaantal deelnemers!

Doistdagrebel: Voil Janetten heersen over de stad!

Deze 'Oilsjterse tradiesje' mocht niet ontbreken ...

Duizenden (liefst vijfduizend volgens tellingen) vierden de 'hoeigdag ver nen Oilsjteneer'! Carnavalisten kwamen in groten getale buiten als Voil Janet, zowel mannen (de overgrote meerderheid) met tegenwoordig ook vaak hun kinderen en/of hun ... vrouw.
Een nieuwe trend die jaar na jaar méér succes krijgt.

Anderzijds verdwijnt het 'verwijten' en de 'interactie met het publiek' naar de achtergrond.
Door het gigantisch aantal deelnemers "méér dan het parcours omvatten kan", was het tempo van de stoet eerder (zeer) laag.


Dat het een plezante en droge namiddag werd, was mooi meegenomen!

SfeerfilmHistorische traditie

Het verhaal van de échte Voil Janet!

De benaming 'Vuil Janet' dook in Aalst voor het eerst op in 1886; de pers gaf de vele slordig geklede figuren de naam 'schandalen' of 'Vuil Janetten'.

De naam Voil Janet is hier dan ook van afkomstig; een man die vrouwenkleren aantrok werd voor 'Janet' verweten (een verkapte bespotting van homoseksuelen).
Het 'Voil' verwijst niet zozeer naar de kledij, maar eerder (én vooral) naar de 'platte taal' van deze figuren (elkaar 'verwoiten', 'in mekanders zakken schoiten'...) *
.

Belangrijke toevoeging is dat het vooral 'een kwestie is van geld'.
De vele arbeidersgezinnen uit Aalst wilden, net als de 'elite', ook carnaval vieren.
Omdat ze géén geld hadden voor dure kostuums, zochten ze naar 'creatieve alternatieven'.
Op (groot)moeders zolder stond een kist met oude kleren en vodden, of ze droegen kleren van hun ... vrouw.


Als ze maar voor één dag 'iemand anders konden zijn' ...


Hoe herken je een Voil Janet?

Een gedroogde haring in een vogelmoit, de lampenkap, de vellen frak, de kapotte netkousen en de nepborsten, de paraplie, de kinjerkoesj en ... de pispot zijn de attributen.

De Voil Janetten houden niet van 'regelkes', maar toch...
In deze bijzondere tijden hield iederéén het behoorlijk netjes, waren er (bijna) géén travesties aanwezig en het amusement primeerde méér dan ooit (net als 'op toid isj een goei pintj')...


* Bron over de geschiedenis van de Voil Janet, AjoinPedia: KLIK
** Bron over Cyriel Troch, AjoinPedia: KLIK

De schoonzoon, kleinzoon en achterkleinzoon van Cyriel Troch **


Sfeerfoto's


Artikel ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia
Foto's & Sfeerfilmpje: ©Team Carnavalaalstkoentje & ©Patrick De Boeck

De toekomstige Voil Janet ...

Ook de volgende generatie zal deze traditie verderzetten, zoveel is duidelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten