Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

donderdag 6 februari 2020

Aalst Carnaval 2020 - Stoetthema De Sperrezjiekers - 'Fier om Oilsjteneer te zèn!'


Fier om Oilsjteneer te zèn!

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2020'!

• Wat beelden de groepen uit in de 92e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?
• Een blik 'achter de schermen'...


Met vandaag aandacht voor AKV De Sperrezjiekers!


Davy (voorzitter):
"De Sperrezjiekers brengen dit jaar een serieus thema. De wereld draait door!
We leven in een verzuurde maatschappij waarin iedereen vind dat hij of zij tegen de schenen moet stampen en zich met alles moet moeien. Een tijd waarin er veel ongenoegen heerst en blijkbaar niets meer goed is. Iedereen voelt zich tekort gedaan en overal worden protestmarsen georganiseerd. Voor het klimaat, tegen de besparingen, tegen immigratie,... alles is negatief."'Sperrezjiekers 2020 – Fier Om Oilsjteneer te zen
We leven in nen toid van klaugen en zaugen,
Der kaan niemand nog iet van makanderen verdraugen
Protest ver het klimoot, kiltier, joeden en zwerte pieten,
Het zol ne mensj betoid verdrieten
Mor oeik al zen der malcontente, es ter riezje en krakiejl,
Nen ajoin bleift optimist en trekt tesaum on ’t zelfste zjiel
Relativeirt me ne lach en de foinste spot dak ken,
Weir zen fier om Oilsjteneer te zen !'

Stoetliedje:Davy:
"Gele hesjes komen op straat, politici kunnen geen compromissen meer sluiten en zijn meer bezig met hun eigen belangen dan met het welzijn van het land. Burgers en tradities moeten er aan geloven.
Zwarte piet is niet meer welkom, kerstmarkt moet winterfeesten worden...

Ook in Aalst krijgen we met dit fenomeen te maken. Aalst komt meer negatief dan positief in de pers. In de kranten kan je lezen dat er minder vriendelijke briefjes worden rondgestuurd naar inwoners van Aalst en niet nader genoemde Ierse pubs, er wordt amok gemaakt door sommige prominenten over de gaypride, lokale bestuurslui vechten vetes openbaar uit, partijen vallen uit elkaar en carnaval en bij uitbreiding het Aalsterse volk blijkt plots zwaar racistisch te zijn.

Maar genoeg is genoeg! Wij, Oilsjteneers hebben het echter meer dan gehad met deze gang van zaken en komen zelf in opstand. Wij hoeven het verwijtende vingertje niet, wij moeten al deze slechte kritiek niet slikken. Oilsjt is zoveel meer dan al deze negatieve bijzaken..."Davy:
"Wij, Oilsjteneers zijn optimisten, een vriendelijk, sociaal en warm volk. Ajoinen zijn meester in het (zelf)relativeren. Met een kwinkslag, een lach en een traan weten wij al onze miserie te plaatsen. En ja, Oilsjteneers zeggen hun gedacht. Maar dan op onze gekende en typische manier, met een lach, een zwans en met de fijnste spot van het land. Zonder negatieve bijklank, wat anderen hier ook van zeggen.
En carnaval is daar het moment bij uitstek voor. Iedereen zingt, iedereen lacht, met vastelauved zeggen allemaal d’Ajoinen hun gedacht!

Wij, Oilsjteneers zijn een volk dat verbonden is, verbonden door hun stad en door zijn sociale karakter.
Op café, aan de toog, op evenementen en op carnaval. Iedereen is Oilsjteneer, afkomst, rang of stand maakt niet uit.
Wij, Oilsjteneers zijn chauvinist en fier op onze stad en een aantal bekende figuren zullen dit ook laten zien op onze wagen. Aan het publiek doen we een warme oproep: hebben jullie ook genoeg van al dat negatieve over ‘ons Oilsjt’, ben je trots op jouw stad, ben je chauvinist en voel jij je ook een rasechte ajoin?

Laat dit dan zien op 23 februari 2020. Steek dan je vuist in de lucht en zing luid met ons mee: “Ik ben godverdomme grosj en fier om Oilsjteneer te zen!”

Tot in de stoet! De fiere Sperrzjiekers!"


#SPERRE2020


LAATSTE 5 JAAR

-> Volledige geschiedenis: KLIK

Carnaval 2019: 'Der loeipen veil failliete groepen in de stoet, geloeif mè goed. Op een topplosj zen z’ in eer sas, doorveir holen z’alles oit de kas'


Carnaval 2018: 'Goon de koppensnoiers in pesjoeng, wa moeten d’ Oilsjterse groepen tèn doeng? Ten keje alliejn mor betraan op d’academie van Gert Schattemaan!'


Carnaval 2017: 'Ons kostuum van vandejoor sloot op niet, mor 't es e kostuum da de jury geren ziet'


Carnaval 2016: 'Dolle pret in de superette'


Carnaval 2015: 'Goe poejer!'


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV De Sperrezjiekers
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©AKV De Sperrezjiekers & ©Bjorn Van Ryckeghem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten