Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Karel Van De Winkel 'Sjalen' werd de 71e Aalsterse Prins Carnaval! // Hij haalde het op een vernieuwende manier, van mede kandidaten Seppe, Peter en Johan 'Droeven Badmoesj' // Alle liedjes van de prins en de mede-kandidaten zijn, al dan niet op USB, YouTube of Spotify, verkrijgbaar ondertussen ... // In de Werkhallen is men volop bezig met de voorbereidingen op de 95e stoet! // AKV Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // We namen -na 1 jaar 'comeback'- alweer afscheid van AKV Aaft Ons Vast en na liefst 45 jaar, verliest de stoet het legendarische AKV Schiefregt'Oever. // AKV Pladasj is in 2025 eerstejaars-AKV! // Op de blog verschijnen de thema-artikelen: wwat brengen de groepen in de stoet en welk verhaal hebben ze te vertellen! // Geniet dezer dagen ook van 'Groepen in de Kijker', de reeks waarin we (bijna) alle huidige AKV's hun geschiedenis weergeven! // Terugkijken? Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog kun je urenlang terugbladeren! // Op 'blog 2' zie pér groep een prachtig filmpje & een fotoreeks! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe (stoet)clipjes, de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010, de Prinsverkiezingen, de Werkhallenfilms, De Carnavalsacademie & véél méér!! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval' en tellen af naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 16 oktober 2020

Aalst Carnaval - Atelier Sandy: de ene droom eindigt, een andere begint!

Atelier Sandy: de ene droom eindigt, een andere begint!

2 carnavalsiconen zoeken zuiderse oorden op!
Meer dan 20 jaar!

Sandy en Patrick:
"We staan al een goede 20 jaar in voor het ontwerpen en realiseren van carnavalkostuums en unieke creaties voor de catwalk en het podium.
In Aalst begonnen we op een appartement in de Kerkhoflaan, daarna verhuisden we naar ons winkeltje in de Geraardsbergsestraat, om ons uiteindelijk te nestelen in het actuele atelier tegenover hal 7 van de carnavalswerkhallen...

Met veel passie gaven we in deze periode vorm en kleur aan heel wat kostuums van carnavalsgroepen uit Aalst.
Vervolgens hielpen we ook groepen uit Ninove, Halle, Denderleeuw, Lede, Wieze, Hamme en Moerzeke, zelfs Lokeren, Merelbeke, Ronse en de kuststeden Blankenberge en Knokke-Heist.
Om Tongeren, Baasrode, Tielrode, Vilvoorde, Zwankendamme en Wetteren niet te vergeten. Oh ja, Deiremonne was er ook nog bij..."

Sandy en Patrick:
"We realiseerden ook regelmatig de kostuums voor kandidaat-prinsen, prinsen, keizers, burgemeesters en schepenen...
Maar stilaan koesterden we ook de droom om het vanaf de pensionering (van Patrick in april 2021) iets kalmer aan te doen, eventueel zonniger oorden op te zoeken en iets minder gejaagd te leven.

Gedaan met dagelijkse vergaderingen tot ’s avonds laat, gedaan met lange dagen en korte weekends. Meer quality-time voor onszelf en onze families.
Covid-19 heeft het een en ander echter versneld..."



Sandy en Patrick:
"Per toeval, tijdens onze vakantie in het zuiden eind augustus dit jaar, bezochten we ons 'droompand'. Daar waar het leven iets makkelijker zou kunnen zijn en waar we gasten zouden kunnen ontvangen zoals het moet.
Een pand met voldoende ruimte om “BelPlumes” verder te zetten, maar dan wel onder de parasol, de dennenbomen en aan de rand van het zwembad!

Thuis gekomen werden we geconfronteerd met de beslissing van quasi alle stads- en gemeentebesturen om carnaval 2021 niet te laten doorgaan. Waardoor we minstens tot april/mei 2021 geen werk zouden hebben en tot april/mei 2022 slechts op halve kracht zouden kunnen functioneren.
Een normaal productieseizoen was maar te verwachten ter voorbereiding van carnaval 2023. Dat houden we als bedrijf, ondanks alle steunmaatregelen van de overheid, niet vol..."

Sandy en Patrick:
"Alternatieven zijn er niet, het was springen of verdrinken, een nieuwe uitdaging aangaan of failliet gaan.
De keuze was snel gemaakt: een nieuw avontuur, een nieuwe droom.
Daarom zetten we onlangs een moeilijke stap, wellicht de moeilijkste uit onze carrière tot nu toe: we beslisten om onze zaak over te laten, ons huis en atelier te verkopen ..."


Atelier P: Petra en Dimitri!

Garanties voor de klanten!
Sandy en Patrick:
"Wij zochten naar een overnemer, gepassioneerde ondernemers die de realisatie van carnavalkostuums op dezelfde wijze zouden verderzetten.
Dezelfde kwaliteit en service leveren aan de klanten, was een absolute vereiste bij deze zoektocht. Dat alles hebben we gevonden bij het duo Petra en Dimitri van Atelier P.

Vandaar ook dat zij onze zaak begin volgend jaar gaan overnemen.
Ons huis en atelier staan ondertussen te koop en niemand weet wat de nieuwe bestemming wordt van het pand tegenover hal 7. Blijft het er stil?
Dus vanaf 'ergens in 2022/2023/2024' zal je een stukje Aalst, een stukje carnaval terug kunnen vinden aan de Côte d’Azur. Misschien organiseren we daar een zomercarnaval met veel pluimen en iets minder textiel..."


22 jaar Atelier Sandy: het verhaal!


2 decennia topkwaliteit aan kostuums in de stoet (en véél meer)...

5 oktober 1998...
Een nietszeggende maandag zegt u? De zon kwam op om 7u46 en ging onder om 19u09. Een koude dag (max 9,0°C) 
En toch... Toch scheen er licht en voelde het 'warm', want in Liedekerke startte Sandy Lievens zijn carrière!

Het verhaal van Atelier Sandy is uniek!

Wij nemen u mee u in hun geschiedenis...

Foto 2012: ons 1e interview...


Sandy:
"Spastic was het eerste wapenfeit waarmee ik me -na mijn studies in Gent- manifesteerde in de modewereld.
Als jonge ontwerper onderscheidde ik me met een eigenzinnige mannencollectie (clubware). Vooral met mijn stijlvolle en vaak extravagant ontworpen kledij schitterden artiesten, zowel tijdens optredens als bij videoclips. 

Onder meer voor het toenmalige monstersucces 2 Fabiola ontwierp ik de outfits, zoals bv. bij deze CD-single..."


Sandy:
"Ook mijn eigen dansgroep Mindstar werd opgemerkt en geapprecieerd.
Zelfs vanuit de wereld van het witte doek was er interesse! Kinepolis koos Spastic uit voor de realisatie van een aantal kostuums voor de première van de film ‘Star Wars, Episode 1: The Phantom Menace’..."


Sandy:
"Uiteraard was ik trots op mijn werk, maar ook érg realistisch: ik had een specifiek publiek en een toekomst in die showbizz is niet steeds werkzeker, zelfs met een mooi opgebouwde reputatie.

Op 5 oktober 1998 begon mijn grote avontuur: Atelier Sandy.
Ik wou toen nog een eigen kledingcollectie opzetten, maar toch al meer voor een iets breder publiek.
Al bleven het exclusieve stukken.
Zo kwam ik niet eens zo lang geleden een dame tegen die mij nog herkende en zei dat ze nog een broek had van mij. Eéntje die ik inderdaad ontwierp en die ze nooit wou wegdoen...
We gaven toen enkele modeshows en de tijd tikte verder.

In 2000 ontmoette ik Patrick en vanaf dat moment vestigde ik me ook in Aalst, waar we in 2001 samen een winkel opstartten in de Geraardsbergsestraat.
Na enkele 'kleine, toevallige stapjes' in de carnavalswereld, zorgde in 2004 de Aalsterse Grote Groep De Lodderoeigen voor een belangrijke wending.
Prins Kris Van Vaerenbergh had een fantastisch idee: de armen voor hun Indische kostuums, gekoppeld aan mooie witte stof. Maar, het moest opvallen en goed overkomen. Kostuums met bewegende armen maken, dat was toch even nadenken..."



Sandy:
"Na mijn opleiding tot kleermaker en modeontwerper en mijn eerste mannencollecties, was ik niet zeker of ik klaar was voor het ontwerpen en realiseren van carnavalkostuums. Uiteindelijk viel dat best wel mee: je kunt énorm creatief zijn, variatie en fantasie gebruiken, steeds nieuwe stoffen en materialen ontdekken die je kunt combineren, of borduurwerk als afwerking gebruiken én je hebt een dankbaar publiek...

LOD won de stoet van 2004 en dan ben je ook als mede-creator trots op het eindresultaat.
Het gevolg was dat onze naam als een lopend vuurtje rondging... Een jaar later bleek er al veel ruimere interesse en ik besefte dat deze 'markt' best wel een broodwinning kon worden. Maar het was ook hard werken... Al mag het resultaat gezien worden, zoals hier bij Tisj in 2005..."



Sandy:
"2005 was een heel belangrijk jaar: we verhuisden van de winkel in de Geraardsbergsestraat naar ons pand in de Doolhofstraat. Sindsdien ging het razendsnel!
Ten eerste beschikten we over een volledig uitgerust atelier boven, beneden was er de mogelijkheid om onze klanten in alle rust te ontvangen.

Verder was er voldoende ruimte om onze grote voorraad aan stoffen, accessoires en pluimen te stockeren.
Bovendien hadden we ondertussen een prachtig terras en een tuin die uitgeeft op de carnavalswerkhallen. In de stad, maar nog steeds tussen het groen en midden carnavalsgebeuren dat ons nooit loslaat."



Sandy:
"Steeds meer groepen deden een beroep op ons en we kregen ook naam tot ver buiten Aalst!
De volledige producties bouw(d)en we stilaan af (het volledige proces van de initiële maatopname tot de laatste pasbeurt voor een volledige groep), maar onze hoofdfocus lag al lange tijd bij het creëren van het proefkostuum.
Als je alles meerekent: de uren vergadering, het maken van het ontwerp, het omzetten van het ontwerp in patronen, het maken van een proefmodel (eerst in baalkatoen en daarna in de uiteindelijke stoffen), dan begrijp je dat we lange werkdagen hadden...

Voor 2018, 2019 en 2020, hielpen we élk jaar zo'n 65 groepen vooruit op die manier.
Maar het is het waard. Die creativiteit, het eindeloos zoeken naar oplossingen en leuke invalshoeken, gepaste stoffen en afwerkingsmaterialen...

Een aantal gespecialiseerde beurzen in ons vakgebied gaven ons extra inspiratie: Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk... De beurs Première Vision in Parijs is de grootste stoffenbeurs ter wereld!"



Patrick:
"Het borduurwerk is mijn specialiteit.
Groepen vroegen vaak hun logo op het kostuum en aangezien we ook al enkele Prinsenkostuums mochten ontwerpen, wilden ook zij dat hun karikatuur professioneel werd aangebracht.

We waren dan ook méér dan trots dat we in 2008 zowél het prinsenkostuum van Prins Kenny mochten ontwerpen en realiseren, als dat van Arendprins Dennis! Ook Arendprins Sven zijn kostuum maakten we. Nog een kostuum, inclusief het borduursel dat zijn cape siert, was dat van Prins Alex in 2018!
Een grote eer... Met als extraatje een zomerse mantel..."


Sandy:
"Wat ik nog wel kwijt wil: élk carnaval is uniek! 
De factor 'humor' speelt in Aalst zeker een rol.
Dat zal je bij sommigen groepen ook wel blijven merken aan de kostuums... 
In Halle zijn het dan weer felle kleuren die hun stoet maken. Aan zee zie je grote groepen: meer dan 100 figuranten! Kostuums moeten er eenvoudiger zijn, maar toch klasse uitstralen.  Zo heeft élk carnaval zijn typische eigenheid...Ook het zomercarnaval van Rotterdam, waarbij pluimen overheersen, werd één van onze specialiteiten.

Of ik anekdotes heb?
Soms zijn de simpelste ideeën de beste!
Zoals dit ontwerp voor Oeverboeft 2012..."


Sandy:
OK, je hebt wel een onvermijdbare 'deadline'...
We houden van ons werk en deden en doen het ook met passie. En we stonden ook steeds klaar voor onze klanten, zelfs in de late uurtjes. En zeker wanneer de carnavalisten zagen dat onze lichten nog branden...

We werkten ook graag samen met bv. een Dennis De Wolf, die tekeningen van kostuums aanlevert of met Marion en Peter Hoop, die jaren geleden voor een echte (r)evolutie zorgden in het carnavalswereldje dankzij hun realisaties in foam: hoeden en kragen met volume, tot zelfs volledige pakken."


Patrick:
"Samenwerking zorgt voor een fantastisch eindresultaat! In een team draagt ieder z'n verantwoordelijkheid...
Geduldig uitgevoerd borduurwerk, waarmee al vele kostuums een grandioze 'finishing touch' meekregen, of de 'pluimen op de hoed'... het hoorde er eveneens bij.
Sinds 2009 zijn we ook met een nieuw label gestart “BelPlumes” : we bieden geverfde en ongeverfde veren aan voor de catwalk, de podiumkunsten, carnaval en cabaret. Onze Oiljsterse veren zie je nu verschijnen onder andere in de meeste cabarets in Europa en in de Sambadrome in Rio!"



Leuke weetjes

Sandy:
"We waren aangenaam verrast toen we merkten dat kostuums, die we ooit ontwierpen, nu volop schitteren in een circusact van ‘straattoneel’.
Het gaat hier over de kostuums die we in 2012 ontwierpen voor carnavalgroep De Moesenezen uit Moerzeke/Kastel voor carnaval 2013.
Die vonden hun weg naar de Nederlandse straatcircusgroep Cico di Strada, die we hebben zien opduiken als Cirque de la route tijdens Aalst Twinkelt 2017.
Dan pas besef je waar je mee bezig bent. Je werk gaat een eigen leven leiden en het bewijst toch ook de kwaliteit van onze producten."


Model 1 & 2:


Stoet Moerzeke:


Twinkelt Aalst:


Sandy:
"Ook tot onze vrienden behoort Alain Taillard, die regelmatig tentoonstellingen organiseert met zijn kostuums.
Hij neemt al meer dan 25 jaar deel aan Carnaval Rio, eerst als eenvoudige straatdanser, nu als 'destaque', een solodanser heel hoog op de allegorische wagen.
De term 'destaque' betekent 'hoogtepunt', maar ook 'onderscheiden persoon' (personne distinguée - geeft de nuance beter weer), een hele eer dat we met hem al mochten samenwerken..."



Slot


Sandy & Patrick:
"Er is al die jaren heel wat gebeurd, honderden ontwerpen, patronen en modellen zijn de productie-revue gepasseerd. Dat zien we aan onze mappen en de tekeningen die we nu nog aan het inscannen zijn.
Maar we bleven evolueren: om onze herkenbaarheid te vergroten voorzagen we de laatste jaren elk kostuum van ons label, we vernieuwden de ontvangstruimte/showroom voor onze klanten, we investeerden in zonnepanelen waardoor onze volledige productie gebeurde met groene energie..."


Maar wat er ook gebeurt, Sandy en Patrick hebben beloofd om er telkens te zijn voor en met Oilsjt carnaval!

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©Atelier Sandy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten