Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 14 januari 2019

Aalst Carnaval 2019 - Aalsterse Groepen kiezen vooral lokale thema's in 91de stoet!


NATIONALE POLITIEK BIJ SLECHTS 1 GROEP

De Zwisjelmoizen brengen... de regering! 

Met 'Den Dasj Es Ter Oit!', hekelen ze de problematiek van de uitgebluste federale regering.
Koppen als Theo Francken, Jan Jambon, Maggie De Block, Bart De Wever, Charles Michel... sieren de wagen.Karel (voorzitter De Zwisjelmoizen):
"We durven alweer nationaal te gaan, het was voor ons ook 3 jaar geleden. 2 jaar terug met ons wereldfeest en het bezoek van Merkel, Trump, Poetin en Erdogan, zaten we in de internationale sfeer. 
Genoeg lokale thema's en 'navelstaarderij' in de stoet.🙂 Aalst Carnaval moet terug naar zijn roots! Humor en satire, kritiek op politici en herkenbare 'eenvoud'. Enkel zo gaat het overleven...
Uiteraard mag er pracht en praal zijn, sommigen brengen het subtiel goed en laten lokale thema's begrijpbaar overkomen.

Maar het grote publiek smaakt zéker ook de 'grote' politieke kopstukken.
Gezien de tijdsgeest en de politieke impasse in dit land.
We zijn dan ook érg verwonderd dat we de enige zijn die de federale politiek nog durven uitbeelden, op enkele losse groepen na, vermoed ik..."


INTERNATIONALE POLITIEK

Terwijl er vorig jaar met Venoin hun 'Dombo Trump 0.0', slechts één (inter)nationaal thema was, scoren we dit jaar niet beter.

Zelfs een 'politiek geïnspireerde groep' als De Lodderoeigen ging lokaal in 2018 met de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar spelen ze 'buiten competitie' als Viva Boma bij FC De Kampioenen...

De Amerikaanse president Trump, hij is wél present in de stoet!


KONINGSHUIS

Terug van weggeweest: het Koningshuis!

De Snotneizen, als voorlaatste in de stoet...


Tom (voorzitter De Snotneizen):
"Op 10 september 1999 huwen onze huidige koning en koningen, Filip en Mathilde voor de vrienden en het Belgische volk...
20 jaar later willen we dat feestje overdoen! Ne 'pooesseloinen jubbelee'... ten pakken weir gans de famille mee!

Bij de geboorte van hun eerste kind, riep hij de wereld toe 'het is een vrouwtje'. Net als dit jaar bleek dat er wat 'boel', nu ja 'Boël' was in de familie...
De koning houdt dus van de natuur, haar rijkdom, de planten, de bomen, de bloemetjes, de bijtjes en... het dierenrijk, een zege voor een carnavalsgroep...
Kortom, het koningshuis leeft en blijft een dankbare inspiratiebron!"JUBILEUM

Sommige groepen vieren bijzondere verjaardagen!

Veel werk, maar 'alles zélf doen'? Jeugd bij 40 jaar Saas.


50, 40, 40, 30 en 25 jaar!

50 jaar en na carnaval koninklijk? Grote groep AKV De Matotten!
40 jaar op de teller bij grote groep AKV Schiefregt'Oever en eveneens 40 jaar is de oudste kleine groep, AKV De Saazers! 
Possensje blaast 30 kaarsjes uit, Drasj telt er 25, net als... Venoin!

50 jaar en de 2e oudste groep na Lotjonslos? De Matotten.


STOET IN EEN NOTENDOP

-> Het totale overzicht staat HIER

DEEL A

Mismiejsterd opent met Aalsterse Après Oktoberfeesten de stoet (als nummer 2, want de nummer 1 gaf recent nog forfait). Té beperkte toiletten voor carnavalisten? Als dat maar goed komt, zegt De Brosselkeire. Droeig ziet carnaval als een kindertuin. Gekloetj, traditioneel een groep met véél humor, of toch niet? 'Carnaval es nie vèr te lachen. Poentj.'

De Tsjoepeneizen zijn de wekker-haan van ex-schepen Casaer niet vergeten, 'Tir Pangckendael' met Beplekt En Bespoeten (ola, een thema dat zich buiten Aalst afspeelt?)...
'In Den Donkeren Altoid Prois'? Tes Ter Oever! 
'Hup Tsjeveuh Hup!!!', een Oranje feestje voor schepen Ilse. 'Lalalalalalala laaaaaaaaaaaa' zingt Dest Goe Schief en GMG puzzelt het laatste stukje in elkaar van het eerste deel kleine groepen.


Poppen lassen tot Aalsterse Reuzen? LEP, nieuw bij middelgroot...Nieuwbakken middelgrote groepen zijn Lekken en Plekken die 'groter' werden en Nèm Na die zowaar Oilsjt Carnaval® patenteerden!
'Zitj Er Iejn In Of Ni'? Niks verkeerd bij voorstellen, MEM heeft het over 'bougies'. 'Niksken van ottomatiksken in ons mekaniksken', geen auto's, wel zelf aangedreven beweging in de wagens van De Toerenbiejoekes. 'Mè onze spiegel in ons hand, vraugen weir ons af: Oe stoje goi ier oon de kant?' aldus De Popollekes en LDVD sluit hier af: 'Veirkes Oon De Macht? Rebbekes Mè Gedacht!', de gezonde mix van de 2 Aalsterse ribbetjes-restaurants!


Lossendeirdeveirdeirdeir (LDVD) lust 'rebbekes':


Grote groepen en we zijn meteen welkom op het 'Eerste bal van de oudstrijders' bij Bjein Treizen.
Opvallen doen ze élk jaar: amper 2 keer niet de laatste, maar dat was pas een teleurstelling: De Loge en 'Gaywatch'. Schiefregt’oever vieren '40 JOOR: De Schiefste Polonaise', onmiddellijk erna nog méér feest met De Matotten 'Weir droin al 50 joor mei'.
Buiten competitie, en in de 4e Kampioenenfilm, die men grotendeels opneemt in de Paasvakantie. Maak alvast kennis met de wagens van De Lodderoeigen, 'Viva Boma'.


Gratietanders en de 'Oilsjterse Cirk':


DEEL B

Terug 'klein' nu: Ajoin is 'Zot Gebosjt', 'Venetië' komt naar Aalst, dankzij Zjust Optoid en de 'Oiljterse zoo' is een beestenboel van Schie 'dj Oit! Gratietanders bezoekt de 'Oilsjterse Cirk', ’t Es Noig 'Lotj A Kremeiren In Geiren En Koleiren', Gebosjt viert '100 joor Iendracht Oilsjt' en De Zoipers: 'Stoet gedoon, tes toid vèr op de pompiers te stoon'. Bjein Swanjee zwemt in 't Oilsjters zwemparadois', Beplekt Of Bezoepen wil een 'vraavriejnelèke mert', gedaan met brede voegen tussen de kasseien. 

Ajommoja ziet een verband tussen de 'Oilsjterse Tool' en Egypte. De Melkmoilen maken burgemeester Dozje nog grootser dan hij al is: 'Oilsjt spant de kroein, mé Dozje op den troein'. De Vismooil'n houden een 'Sabbatjoor', De Zwisjelmoizen en 'Den Dasj Es Ter Oit', het énige nationaal-politieke thema bespraken we al uitgebreid! 
Oeverboeft titelt 'Oilsjt Ajoin', De Schoitkitten 'Voesj zemmen doeng, weir zen Kamiel zen legioen', terwijl De Zieke afsluiten met hun 'Baalekes'.

Katten bij De Zwiejtollekes:


Middelgroot? De Zwiejtollekes 'Oilsjt, 't Es Ni Van De Poes', gevolgd door 'Verhoisfirma Geschalotterd'. De Zjieverleppen beoordelen 'The Voois van Oilsjt'. De Loizemaanen 't Stad angt ons aal oon koeiren', terwijl De Zwiejtzoel'n flitsen... 'Lacht aal op eir gemak nor 't voegelken van DAK'. Bij Tisj regelen ze alles 'Onder Taufel', terwijl Krejeis de 'Afscheidstournee van het feestcomité' geeft.

De Salongcarnavalisten snijden zelf hun wagens(s)


Grote Groep Salong 'Onder de klokken van onzen bajordtoeren', Pertotal brengt geldbaronnen van top-carnavalsgroepen en Beschomt hun 'Safi(e)r' is nu al een reuzegroot succes! Tenslotte 30 joor Possensje met het einde van WO II: 'Oilsjt, 3 september 1944'

DEEL C

Klein met Kompasje 'Dozje es zot van 't licht, alliejn al vèr 't zicht', Wazakkermedoeng showt 'De Carmennekes', 'Smatj er mee! 't Es Eppie Dozjes Day!', aldus Liejp. Afgebesteld Zoekt 'N Nieve Blommen(f)(t)ei(f)' en Schelmeroi brengt 'De Verfbaronnen'. Om En Vedrom 'In Iederen Visbokal Zitj Er Wel Ne Kwal'. Eren hun eigen voorzitter: 'Als Gieter een Gieterken was of 40 jaar Saas'. 

Gralek Grosj: 'Goe Gemoesjt'...


Kledde Mé Vel 'Roeid, geil, groeng of blaad... weir ston veneir 6 joor in de kaa'. TENON zocht 'De cantinières van de Veirkemert', De Sperrezjiekers ontdekten 'veil failliete groepen' en Venoin vertaald Aalsterse politiek als 'Eilaba Dozje, weir willen oeik iet zieng!' Gralek Grosj is 'Goe Gemoesjt!' en Poip sluit als laatste kleine groep af met 'Noeit t'aad ver carnaval!', een eerbetoon!

De Poipeplekkers, de pop en het model:


Middelgroot Onzjier ziet Oilsjt als de 'far-west', Steirk ontdekte 'Gaybashing' en De Droeve Apostelen zijn 'Op steirven no doeid'!
De 'broes' opzoeken met Zwisj, de 'Ottoscooter van Barrez' bij Drasj, Bedesterd nodigt ons uit op de 'Ideole city-trip als VIP', en De Steijnzoel'n sluiten het rijtje af 'Intjen om in te kaderen!'


Laatste reeks grote groepen? Eirg 'In't web van den N-VA', De Snotneizen vieren het koningshuis met '20 Joor Getraat En Van Giejn Fiestjen Benaat' en als allerlaatste sluit Lotjonslos de rij af 'En van je hop$a$a ...'

Eirg, 'Oilsjterse' N-VA web...


SLOTWOORD

De Aalsterse carnavalisten houden van hun stad en zoeken veelal daar de onderwerpen!

Burgemeester 'Dozje' als alomtegenwoordige vedet, de lokale handel en wandel, soms wat zelfkritiek en verder thema's die aansluiten bij carnaval en 'interactie'...
Een beetje 'stout' van 'gaybashing' tot 'gaywatch', maar evenzeer 'vraavriejnelèk', tot een 'kindertuin'... En toch, is niet alles wat het lijkt...

Vindingrijk zijn ze zonder twijfel, onze 71 groepen, maar buiten de gemeentepolitiek, is het aantal puur politieke (inter)nationale thema's de jongste jaren verder afgenomen.


En toch zal het een prachtige stoet worden, daar zijn we zéker van...

De Werkhallen, dé place tot be voor carnavalisten!


Reportage & foto's: ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten