Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Karel Van De Winkel 'Sjalen' werd de 71e Aalsterse Prins Carnaval! // Hij haalde het met een zéér opvallende, briljant uitgevoerde 'familiale' opvoering, over het samenkomen tijdens carnaval in de huiselijke sfeer, van mede kandidaten Seppe, Peter en Johan 'Droeven Badmoesj' // Alle liedjes zijn, al dan niet op USB, YouTube of Spotify, verkrijgbaar ondertussen ... // In de Werkhallen is men volop bezig met de voorbereidingen op de 95e stoet! // AKV Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // We namen -na 1 jaar 'comeback'- alweer afscheid van AKV Aaft Ons Vast en na liefst 45 jaar, verliest de stoet het legendarische AKV Schiefregt'Oever. // AKV Pladasj is in 2025 eerstejaars-AKV! // Terugkijken? Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe (stoet)clipjes, de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010, de Prinsverkiezingen, de Werkhallenfilms, De Carnavalsacademie & véél méér!! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval' en tellen af naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 15 september 2012

Nieuw platform promoot Vlaamse Immaterieel Cultureel Erfgoed (en Aalst Carnaval)


(©Carnavalaalstkoentje: Voil Jeanetten bij Kompasje 2011)
Minister van Cultuur Joke Schauvliege lanceerde vrijdag 14 september het platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen:
http://www.immaterieelerfgoed.be/
Met dit 'platform' wil de Vlaamse Overheid het 'Immaterieel Cultureel Erfgoed' beter promoten.

Nadat er de jongste jaren initiatieven werden genomen om diverse Immateriële Culturele tradities in kaart te brengen en ze zo te vrijwaren voor de toekomst, werd besloten om ze voortaan in een overzicht te plaatsen op een aparte website.
"Op de website is info terug te vinden over het immateriële of niet-tastbare culturele erfgoed in Vlaanderen. Het gaat dan om gewoonten, gebruiken, kennis en praktijken die een groep mensen overerfde of die historisch gegroeid zijn. Immaterieel cultureel erfgoed (ICE) is niet-tastbaar erfgoed. Het zijn gewoontes, gebruiken, kennis en praktijken die een groep mensen overerfde of die historisch gegroeid zijn. Dit erfgoed 'gaat' breed: van stoeten en processies, het dragen van reuzen, kantklossen, het spelen van bepaalde spellen, tot technieken gebruikt bij restauraties, kennis voor het bereiden van bepaalde gerechten, danspatronen..."

Maar er is meer: men kan ook zélf bepaalde tradities, gebruiken of gewoontes die culturele waarde hebben melden via de site.
Tenminste als ze voldoen aan een aantal voorwaarden (zie website)

CARNAVAL


(©Carnavalaalstkoentje: De Tettemoesjen 1989)
Ondertussen staan er al 2 Carnavaltradities op de inventaris:
Aalst (sinds 2010) en Blankenberge (sinds juli 2012):
http://carnavalaalstkoentje.blogspot.be/2012/07/aalst-krijgt-klein-broertje-op-vlaamse.html

(©Carnavalaalstkoentje: Gralek Grosj 2005)
Vanuit de 'Vlaamse Lijst' is Aalst Carnaval opgenomen op de 'Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity' van UNESCO!
En dat betekend dat Aalst Carnaval op wereldschaal behoort tot een heel select groepje van 'unieke' carnavaltradities!

(©Carnavalaalstkoentje: Prins Kenny 2008)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten