Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! Ondertussen vonden hun (al dan niet alternatieve) Campagnebals plaats! // Op zaterdag 12 oktober neemt ook Prins Vincent afscheid! // De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong! // In de Werkhallen is men volop gestart met de voorbereidingen op de 95e stoet! // Veel moed voor de 2 leden van AKV De Popollekes die herstellen na een steekvlam op het einde van hun eetfestijn! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is AKV 't Es Noig de stoetopener en mag AKV De Snotneizen afsluiten! AKV Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! We namen afscheid van AKV Aaft Ons Vast en na 45 jaar van AKV Schiefregt'Oever. Voor Pladasj is 2025 hun eerste jaar als AKV // Dit najaar kun je actief deelnemen aan de Aalsterse Academie voor Carnavalskunsten! Schrijf je NU in voor een (praktische) cursus! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe (stoet)clipjes, de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010 & véél méér!! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met in het najaar 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 4 januari 2013

'Nieuwe Geluidsnormen', veiligheidscamera's & polsbandjes *UPDATE*

(foto ©Belgian David)

Sinds 1 januari gelden er nieuwe wettelijke bepalingen tijdens muziekevenementen op openbare plaatsen.
Hierdoor is er een geluidsbegrenzing van kracht van 95 dB (decibel), gemeten over een gemiddelde tijdspannen van een kwartier.


Aalst Carnaval valt dus onder 'categorie 2':
"In de nieuwe reglementering worden elektronisch versterkte muziekactiviteiten in drie categorieën ondergebracht, afhankelijk van het geluidsniveau. In ‘categorie 1’ is het maximale geluidsniveau kleiner dan of gelijk aan 85 dB, in ‘categorie 2’ ligt het tussen 85 dB en 95 dB en in ‘categorie 3’ ligt het maximale geluidsniveau tussen 95 en 100 dB."

Volgens de Aalsterse milieudienst zal er nauwelijks impact op de 'beleving' van carnaval.
Uit diverse bronnen weten we dat burgemeester D'Haese zei te beseffen dat er geen overgangsmaatregelen zijn en dat voor veel carnavalsgroepen de tijd kort is om zich aan de regelgeving te houden.
Toch zijn 'gepaste maatregelen' nodig!
Onder meer de 'impact' op de omgeving van het evenement en de 'geluidshinder' moeten worden in kaart gebracht.
In theorie moet men ook gebruik maken van een geluidsmeter
(de zogenaamde 'sonometer'), of een 'begrenzer' die het onmogelijk maakt de 95dB te overschrijden!

Lees maar eens mee, vanop (bron):
http://www.aalst.be/default.asp?siteid=2&rubriekid=218
"Daar de nieuwe wetgeving i.v.m. de geluidsnormen van kracht gaat op 1 januari 2013, heeft het college van burgemeester en schepenen in vergadering van 10 december 2012 beslist een afwijking op de geluidsnormen te verlenen voor de carnavalsdriedaagse van 10 tot en met 13 februari 2013.
Hierdoor wordt de carnavalsdriedaagse geklasseerd onder categorie 2 waarbij een maximaal geluidsniveau van 95 dB(A) toegelaten wordt.
Concreet houdt dit in dat alle praalwagens in de stoet (ook losse groepen met elektronisch versterkte muziek), alle uitgangswagens met vergunning op de Grote Markt en het Vredeplein en alle elektronisch versterkte muziek tijdens de Voil Jeanettenstoet de volgende emissievoorwaarde strikt moeten respecteren:

- duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau, minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke van het geluidsniveau
- het gebruik van een begrenzer (limiter) die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt. Deze is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden

Het geluidsniveau wordt gedurende de volledige activiteit (elektronisch versterkte muziek + andere geluiden in de richting) gemeten ter hoogte van de mengtafel of een andere representatieve meetplaats, met een maximaal geluidsniveau van >85 dB(A) LAeq 15 min. en ≤95 dB(A) LAeq 15 min. Toetsen mag aan ofwel 102 dB(A) LAmax slow of 95 dB(A) LAeq 15 min."

Maar we kregen al flink wat reactie binnen op dit nieuws!
Onder meer van een 'man uit de praktijk': DJ Burt:
http://carnavalaalstkoentje.blogspot.be/2013/01/wetgeving-nieuwe-geluidsnormen-in.html

(©Carnavalaalstkoentje: Stadhuisversiering 2009)


VEILIGHEID EN PREVENTIE

Terwijl men de vorige jaren al beroep deed op tijdelijke veiligheidscamera's, onder meer op de Aalsterse Grote Markt, gaat men nu uiteraard gebruik maken van het nieuwe, permanente camerasysteem.
Dat zal voor het eerst volledig operationeel zijn tijdens de carnavalsdriedaagse!
Meer dan vroeger krijgt men een 'totaalbeeld van de feestzone(s)'.
De hulpdiensten kunnen zo nog sneller ingrijpen bij (mogelijke) incidenten.


Blijkbaar wil men ook de acties tegen 'alcoholmisbruik' bij jongeren verder uitbreiden.
Na de campagne van 'Zjangsken en Netjen' is het nu de beurt aan een actie met 'Hippe polsbandjes', gekoppeld aan een beloningssysteem!
Dit moet jongeren bovendien sensibiliseren rond verantwoord alcoholgebruik!
Meer daarover later...

(©Carnavalaalstkoentje, Losse Groepen Carnaval 2008: toen nog
'roze olifantjes' als preventie tegen alcohomisbruik bij jongeren)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten