Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! Ondertussen vinden hun (al dan niet alternatieve) Campagnebals plaats! // Op zaterdag 12 oktober neemt ook Prins Vincent afscheid! // De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong! // In de Werkhallen is men volop gestart met de voorbereidingen op de 95e stoet! // Veel moed voor de 2 leden van AKV De Popollekes die herstellen na een steekvlam op het einde van hun eetfestijn! // Aalsterse corsogroepen droegen hun bloemetje bij in Blankenberge. Ook andere groepen kwamen helpen bloemen steken, of logistieke hulp bieden // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is AKV 't Es Noig de stoetopener en mag AKV De Snotneizen afsluiten! AKV Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! We namen afscheid van AKV Aaft Ons Vast en na 45 jaar van AKV Schiefregt'Oever // Voor Pladasj is 2025 hun eerste jaar als AKV // Dit najaar kun je actief deelnemen aan de Aalsterse Academie voor Carnavalskunsten! Schrijf je NU in voor een (praktische) cursus! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe (stoet)clipjes, de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010 & véél méér!! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met in het najaar 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

woensdag 7 februari 2024

Aalst Carnaval 2024 - 'Roiteklasjen es plezant': Inge Claessens gaf cursisten de kneepjes van het vak mee!

De Oilsjterse roiten in carnavalssfeer brengen...

Op initiatief van de Aalsterse Academie voor Carnavalskunsten, organiseerde men ook dit jaar de cursus 'Facadeklasjer/Roiteklasjer' voor kinderen, leerkrachten en het geïnteresseerde 'brede publiek' volwassenen.

Het werd een groot succes, onder de deskundige begeleiding van docente Inge Claessens!

Kleurrijk en creatief!

De vorige jaren brachten we al diverse reportages over de 'Aalsterse ruitenschilders (roiteklasjers)' met André en Gilles Van Schuylenberg, of 'De Keut'...

Ook Inge kwam al aan het woord!
Want Inge wou dat 'Roiteklasjen' opnieuw op de rails zou staan, dat méér en méér mensen de kneepjes van dit vak zouden leren en Oilsjt kleurrijker dan ooit zou worden tijdens de carnavalsperiode!



Inge:
"Ik ben van nature een creatief iemand: als illustrator, als grafisch ontwerpster en als lerares aan het Kinderatelier van DKO Aalst.

Alles wat kleurrijk en vrolijk is, straalt vaak spontaniteit uit.
Carnaval past perfect in die denkwijze: de kleuren van praalwagens, kostuums én de ruitenkunstenaars die zich uitleven in het straatbeeld.
Soms zijn hun ontwerpen creatief en tot in de puntjes afgewerkt, soms zijn ze iets moeilijker te begrijpen voor een buitenstaander, maar de bedoeling blijft om een verhaal te brengen over de 'place-to-be'.
Wat gebeurde het afgelopen jaar in dat café, wie zijn de stamgasten, welke (typsiche) kenmerken heeft de kroegbaas ...

Mijn droom was dat de carnavalsacademie eens een cursus 'ruitenschilderen (Roiteklasjen)' zou geven.
Een aspect dat anders aan het doodbloeden is, er zijn amper nog 'Facadeklasjers' over.
En zie, de vraag kwam, men vroeg of IK geïnteresseerd was om deze cursussen te geven ...
Ik wou graag 3 'doelgroepen' bereiken: kinderen, leerkrachten en de geïnteresseerde volwassenen.
Het werd een groot succes, zodat het een jaarlijks terugkerende cursus is geworden!"



De cursus voor kinderen


Inge:
"Ruiten beschilderen is vooral kwestie van durven, iets wat kinderen heel goed kunnen!
Hun wereld bestaat uit ontdekken.
Op een speelse manier leerde ik hen (kids tussen 8 en 12 jaar) de kneepjes van het vak.
Welk materiaal heb je nodig, wat zijn de basistechnieken, hoe maak je van een schets een verhaal?
De volgend stap is om aan de slag te gaan met verf op plexiglas.

Aan het einde van de workshop neem je je eigen ontwerp mee naar huis en wie weet… mag je het op je eigen ruit schilderen van je ouders?!



Stad vol Roiteklasj!


Gilles Van Schuylenbergh aan het werk

'Facadeklasjen/Roiteklasjen': een sfeerbeeldenreeks


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©AjoinPedia & ©Inge Claessens
Foto's: ©Team Carnavalaalstkoentje, ©Nico Matthieu, ©Inge Claessens & I.F.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten