'Het Leven Zoals Het Is: Prinsenverkiezing' aan het opladen was.
Omdat de vraag diverse keren gesteld werd dit ook hier te delen, gaan we dat dan doen ook.
Met dank aan die 'Oilsjt Karnaval', die zich altijd mag bekend maken uiteraard!
Vanop Vimeo:
"In het gezegende jaar 2000 werd er een driedelige reportage gemaakt over het karnaval te Aalst. BRT zoomde vooral in op de aanloop van dit volksfeest met name De Prinsjekiezink.
Dat jaar waren er maar liefst 5 kandidaten om Prinsj karnaval te worden.
Deze beelden zijn voor het YouTube tijdperk opgenomen & zijn daardoor in de vergeetput geraakt. Wij hebben deze opnames echter gedigitaliseerd.
Kijk en geniet van dit prachtig stukje OILSJT !!!"
Het leven zoals het is: Prinsenkiezing Aalst 1/3 from Oilsjt Karnaval on Vimeo.
Het leven zoals het is: Prinsenkiezing Aalst 2/3 from Oilsjt Karnaval on Vimeo.
Het leven zoals het is: Prinsenkiezing Aalst 3/3 from Oilsjt Karnaval on Vimeo.
REACTIES
De uitzendingen zorgden in 2001 (toen het kort voor carnaval op TV kwam) voor eerder negatieve reacties (en terecht)!
Aanvankelijk zou de reeks gaan over het volledige Aalsterse Carnaval, maar de TV-makers verkozen de Prinsenverkiezing in de spotlights te zetten.
Met niet altijd de mooiste kantjes in beeld...
TELEFACTS
"Enkele weken voor het grote feest bracht TV1 (VRT) de reeks 'Prinsenverkiezing' in 'Het leven zoals het is'. De kandidaten voor de titel van Prins Carnaval 2000 werden er afgeschilderd als een bende ruziemakende en potverterende sociale gevallen die door het heffen van het glas en het omkopen van de kiezer hun droom probeerden te verwezenlijken.
Deze reportagereeks was de aanleiding voor andere media om tijdens het carnaval massaal naar Aalst af te zakken voor het maken van 'sfeerreportages'. Aalst zou het geweten hebben.
Nog tijdens de carnavalsdagen brak in de media een rel uit toen bleek dat kinderen van 14 jaar voor verzorging moesten opgenomen worden in de plaatselijke ziekenhuizen omdat ze te veel hadden gedronken. Dat was dan weer een goede reden voor de programmamakers van het actualiteitenmagazine 'Telefacts' (VTM) om de laatste vierentwintig uur van het feest op de gevoelige plaat vast te leggen.
In de intussen bekende 'Telefacts'-stijl werd Aalst Carnaval afgedaan als één groot stort waarop een uitzinnige meute zich straffeloos schuldig kon maken aan overdadig drankverbruik en vechtpartijen."
(Tekst overgenomen van:)
http://users.telenet.be/aalst/Ik%20protesteer.htm
PROTEST
Omdat er later nog meer negatieve reacties volgden, waren de carnavalisten het 'beu'!
Een volledig miskenning van al het positieve dat aan het Aalsterse Carnaval verbonden is.
En vooral de mediageile sfeer die in één klap Aalst Carnaval degradeerde tot een platvloers drankorgie met vele (jonge) slachtoffers en vechtpartijen trapten iedere Oilsjteneer op z'n hart!
Het gevolg was een doorgedreven actie met affiches en een petitie onder het motto
"Ik Protesteer".
"Een rasechte Oilsjteneer leeft voor zijn carnaval. Aalst Carnaval is een volksfeest dat de Aalstenaar met de paplepel meekrijgt. Een feest voor alle lagen van de bevolking.
En neen, wij drinken ons niet lazarus, en neen, we bewerken niemand met glasscherven, net zo min als elke andere Aalstenaar met een hart voor Carnaval."
Of de media hun les leerden, laten we in het midden...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten