TERUGBLIK / VOORUITBLIK
In deze vijftigste aflevering van het zevende seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!
Een vlot gesprekje met een groep over het wel en wee tijdens het vorige carnavalsjaar en een vooruitblik naar de volgende editie...
Twee eenvoudige vragen:
1) Hoe kijk je terug op 2020?
2) Welke weg stippel je uit richting 2021/2022?
• Stoetclipje:
'Oilsjt... Stad der Titonen, de stroid van Wooter en Vier'
Interview met Nordin!
Nordin (voorzitter):
"Uitkomen in deel A van de stoet wil zeggen dat we volledig anders denken en bouwen dan in deel C.
In 2019 brachten we een eenvoudig, zeer goed begrijpbaar onderwerp met 'Weir geiven nog isj gaas plansjei op den ottoscooter van Barrez'.
Een onderwerp vol leven en licht en in één flits, als lokaal thema, zelfs voor een 'buitenlander' makkelijk te begrijpen! Iedereen heeft zijn eigen herinnering aan de botsauto's op de kermis!
Méér dan verhoopt, scoorden we er een knappe 2e plaats mee...
Zo hoog eindigen in 2020 zou moeilijk zijn, maar we wilden eigenlijk géén overgangsjaar deze keer. Om in de termen van de autoscooter te blijven: liever geen grote 'bosj'..."
Nordin:
"Na wat brainstormen kwamen we uit op 'Oilsjt... Stad der Titonen, de stroid van Wooter en Vier'.
Met 2 verschillende kostuums, een aanstekelijke dans en een stoetliedje dat ook nu 'simpel en goed' moest zijn... Dat was het doel en dat moest zo uitgewerkt worden. Kort voor carnaval lanceerden we, samen met Carnavalaalstkoentje, nog een promoclipje mét een ander, uitnodigend melodietje.
De poppen die de wagen sierden zijn nauw verbonden met het 'strijden': Den Okapi en Den Eendracht, Beschomt en Possensje, De Prinsencaemere en De Prinsengarde, ...
Nogmaals een lokale invalshoek, met herkenbare koppen en goed gevulde remorken.
Als meerwaarde hadden onze eigen talenten binnen de groep 'mechaniekskes' ontwikkeld, waardoor de poppen konden bewegen. Een knap staaltje technisch vernuft 'made by Drasj'.
Het lukt (zeker) niet elk jaar, maar deze keer waren we een week voor de stoet 'zo goed als af', zodat we nog veel details konden aanbrengen.
Geen overbodige luxe voor groepen in het begin van de stoet."
Nordin:
"De stoet startte door de stormwind een uurtje later.
Nog een groter nadeel voor 'deel A', want de 'B-groepen' waren daardoor sneller in de avondschemering en konden al wat (meer) licht gebruiken.
Toch gingen we uit van onze eigen sterkte...
We hoopten minstens op de top 10 en stiekem zelfs de top 5 in de uitslag.
Het publiek zwaaide gretig met onze uitgedeelde vlagjes, terwijl wij spektakel brachten: imposant, een plezante, sfeervolle dans in een mooie choreografie, alles tot in de puntjes verzorgd.
Sinds enkele jaren oefenen we flink op onze act en werken ook aan mimiek en uitstraling.
Op het einde van de stoet konden we onszelf niks verwijten. Jammer dat het 'noodreglement door de storm' beperkingen oplegde bij het gebruik van bewegende wagenonderdelen."
Nordin:
"Daarna gingen we met de groep samen eten en moe maar voldaan verzamelden we aan onze pompier.
Na maanden vol inspanning is de de eerste carnavalsnacht voor vele groepen een grote ontlading!
Op maandag gaven we nogmaals onze show. Daarna groeide de gezonde stress wanneer we richting Florahallen trokken.
Bij de middelgrote groepen liggen de punten vaak zo dicht bij elkaar, dat élk detail van belang is.
De uitslag is wat hij is: het werd een 9e plaats... al had het de 7e 'moeten zijn'. Maar 'bref', ik geef toe dat ook wij de 'grens' opzoeken van lengte en breedte. Wij hadden alles perfect uitgemeten, maar als de jury zegt dat we iets té breed waren, dan moet je je daarbij neerleggen.
We gaan er geen pint minder op drinken. Onze 'stroid' werd nadien door véle neutrale carnavalisten gezien als één van de onderwerpen die de stoet tot een succes gemaakt hadden. We mogen dus 'fier en grosj' zijn op onze presentatie."
Nordin:
"Hoe groot het enthousiasme ook is, wij moeten het hebben van 'het collectief'.
Qua aantal leden blijven we rond de 60 (als ik de kinderen meereken).
Bij ons kom je als lid binnen, zonder dat we meteen verwachten dat je 'alles kunt'. Ieder heeft zijn inbreng en talent en wie wil, krijgt de kans om bij te leren.
Niet in elke persoon zit een lasser of een stikker. Maar dankzij de wil en het groepsgevoel, zien we mensen die openbloeien, die bijleren en die op lange termijn uiteindelijk spontaan de groep dragen. Da's een meerwaarde die elke gezonde groep maakt tot wat die is.
Onderschat daarom niet het sociale weefsel van een carnavalsgroep."
Nordin:
"Na de Prijsuitreiking, gaan we naar het Vredeplein. Dé place to be is onze pompier!
We drinken iets, er volgt verbroedering met andere groepen en... de vrienden van sommige leden komen een kijkje nemen, drinken een pintje mee en voor je het weet zijn ze gebeten door de carnavalsmicrobe. Zo volgen er op die manier élk jaar wel aanvragen van kameraden van leden om lid te worden.
Dat is ook nodig, want een groep is steeds 'in beweging'...
Ook dinsdag beleefden we een zeer toffe dag, die we afsloten met de Popverbranding en de 3e carnavalsnacht. Kortom, carnaval 2020 was geslaagd voor ons! Op naar 2021?"
Nordin:
"Slechts 3 weken later werd de wereld geconfronteerd met corona...
Een ongekende situatie die helaas voor lange tijd carnaval helemaal op de achtergrond zou duwen.
Deels vonden carnavalisten dat érg, deels ook niet.
Eens een jaar zonder verplichtingen, zonder het kiezen welke kandidaat de voorkeur zou krijgen of zonder het harde labeur in de werkhallen of het stikkot...
Sommigen kwamen zichzelf tegen en namen letterlijk die 'break', anderen renoveerden hun huis of hielden het knus bij het gezin.
Maar wat carnaval symboliseert was er niet meer: de sociale verbondenheid.
Het voelde vreemd aan om elkaar 'virtueel' te ontmoeten, online te vergaderen en vooral om niét toe te leven naar carnaval.
Op 'carnavalszondag' 2021 maakten we een stadswandeling langsheen het parcours, dat was een schrale troost, maar er was geen alternatief..."
Nordin:
"We hopen op een normale carnavalseditie in 2022.
Uit rondvraag bleek dat een grote meerderheid van de AKV's een 'stoet met competitie' wil.
We kregen de 'gratis huur' van de werkhallen en een 'gemiddeld prijzengeld' als cadeau van de stad, een mooie geste om vele groepen in dit moeilijke jaar niet kopje onder te laten gaan...
Maar ook wij kunnen daarmee niet alle kosten dekken.
Er is onze 2e hangar, de 'onkosten' die doorliepen (elektriciteit, water, verzekeringen, administratie) en een heleboel andere zaken die invloed hebben op het budget.
Maar bij de pakken blijven zitten is niks voor ons!
We hielden in 2020 een succesvolle spaghetti@home en rond Sintjemerten verkochten we sintzakjes.
Onze leden hebben zich écht wel ingezet om hiervan een succes te maken. Tegelijk merkten we op dat we een nieuw publiek bereikten door aan huis te leveren.
Toch is dat niet hetzelfde als een 'normaal' eetfestijn.
In een zaal schuif je je voetjes onder tafel, je geniet van de bediening en het zorgeloos samenzijn met de tafelgenoten en je maakt er een prettige middag of avond van. Je gaat zelfs naar huis met een prijsje van de tombola..."
Nordin:
"Laat ons hopen dat we snel naar dit 'oude normaal' terug kunnen keren, want dat is noodzakelijk om de groepen financiële ademruimte te geven, met het oog op carnaval 2022.
In de werkhallen begonnen we met de afbraak.
We konden al een aantal poppen verkopen en zo helpen we andere groepen, krijgen een extraatje 'in kas' en verkleinen we de afvalberg.
Onze groep is ondertussen volop bezig met een nieuw onderwerp voor de 93e stoet.
Verder hielden we recent nog een 'kiloverkoop' van bereide sauzen, volgt er in het najaar nog een eetfestijn en verkopen we opnieuw sintzakjes."
• AKV Drasj toond zijn carnavalhart ook op sociaal vlak.
Zo gaf men 40 kg spaghetti aan vzw Arninaa en schonk men de 2 mascottes van Eendracht & Okapi aan de respectievelijke verenigingen...
Nordin & Gil:
"Mascotte Zwawi is vanaf heden te bewonderen tijdens de openingsuren op de jeugdterreinen aan de Zandberg.
Ajoinboer en tevens de échte Zwawi Julien De Cock is, samen met de medewerkers van de kantine, enorm blij met deze schenking."
* UPDATE * In 2022 kwam ook de mascotte van Okapi aan de voorkant van de baskettempel (Albrechtlaan) terecht
Nordin:
"Kijk, we zijn een groep die zich heel graag amuseert, we bouwden de jongste jaren aan een aangename sfeer en ik ben best wel gelukkig dat we er terug staan.
Elke groep kent zijn ups en downs, ook wij. Maar uiteindelijk doen we alles voor één groot doel: Oilsjt Carnaval.
Ikzelf draag ook 'professioneel' mijn steentje bij met de Chopin, een zaal die volledig ten dienste staat van de carnavalswereld en geschikt is voor eetfestijnen en feestjes.
We moeten leren beseffen dat we allemaal een klein onderdeeltje zijn van een groot geheel, dat samen toeleeft naar één groot driedaags feest!
Groeten van AKV Drasj!"
• Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV Drasj
• Foto's: ©Cris De Wolf, ©Bjorn Van Ryckegehem, ©Patrick De Boeck, ©Niky De Wever, ©Geert Segers & ©Carnavalaalstkoentje
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten