Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval, samen 'op weg naar 2023'!! // De Carnavalsbeurs & de CarnavalTotal-beurs brachten carnavalisten en standhouders samen, ook was er de (Mal)Sjansprois en vele optredens! WAF-Alosta bracht nieuwe graffiti aan hal 3! // Cyriel Troch, de 'Oudste Voil Janet' is overleden //Jordy Matthieu werd de nieuwe Arendprins 2020 -> 2023! // Op 8 oktober zal Yordi Ringoir verkozen worden tot de 69e Aalsterse Prins! // Lees het intro-artikel (alle recente links samen) en blijf fan van de blog (s), of volg ons op sociale media! // We léven 365/365 'Mé giejl ons ❤️ saumen nor Oilsjt Carnaval!!'

vrijdag 26 augustus 2011

Nieuwe wending in "Towergate-schandaal": Carnavalsgroep Noig wil eerherstel!

In 1984 werd carnavalsgroep Noig uit de (maandag)stoet gezet én hun geldprijs ontnomen! Reden: Het Land Coitha.

Dit op basis van het reglement van de carnavalsstoet (artikel "2") omtrent 'waardigheid'. De toenmalige burgemeester Raymond Uyttersprot volgde z'n schepen van cultuur om het 'onzedige' boek uit de bibliotheek te bannen. Erger nog: volgens bepaalde bronnen diende hij zelfs klacht in bij de Procureur Des Konings tégen de aanwezigheid van dit boek in de bibliotheek!
En net met dat thema pakte Noig uit in de stoet!
Met het nodige machtsvertoon én media aandacht -toen haalde Aalst ook de krantenkoppen- zette een politiemacht Noig uit de stoet!
Hun 'kostuums' werden in beslag genomen en...nog steeds niet weergegeven!De onthulling van een "Torenfilmpje" in het Spaanse Navarra met huidig burgemeester Ilse Uyttersprot in de hoofdrol zouden dit verhaal plots een andere wending kunnen geven!...
Volgens de carnavalsgroep Noig is de dochter van Raymond een 'medestander' geworden.
Noig schreef al een brief om eerherstel te vragen en eist ook de teruggave van de kostuums en tenslotte vraagt men de geldprijs mét intresten erbij van 1984 tot NU.

Al hebben ze dat jaar wel dégelijk geld gekregen: uit het 'Aalsters Carnavalsboek 1975-1985':
"er klonk boegeroep in de Keizershallen en de gewraakte groep zou tijdens de proclamatie heel wat steungeld krijgen, misschien zelfs meer dan die groep ooit als prijs had kunnen ontvangen."

METERSCHAP

Om toch nog hun carnavalshart te tonen, zal Noig het meterschap van de groep aanbieden aan Ilse Uyttersprot ...


En dan kan ze kiezen: de -toevallig zo genoemde- groep De Toerenbiejoekes denk er ook over na haar erelid te maken!
Kortom, wie er ook hoog van de toren blaast, de Carnavalstoekomst van Ilse Uyttersprot is nu al verzekerd!
En wat Noig doet, is Noig!!

Enkele krantenartikels van toen: een 'conclusie', een 'Per-versje' en zelfs een 'lezersbrief'...
Dit artikel kwam tot stand na (veel) opzoekingswerk in mijn archief (met dank aan het 'Aalsters Karnavalboek 1975-1985') en dat van deze website:
http://aalst.courant.nu/
Geen opmerkingen:

Een reactie posten