Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

vrijdag 3 mei 2013

Merkwaardige Carnavalsgeschiedenis: Reus Majoor Cans!


Uit de Collectie van Yves Rogghé: Reus Majoor Cans

Majoor Cans

Majoor Cans was een reus gebaseerd op een historisch figuur.
Helaas verdween hij uit de stoet, maar zijn verhaal is het lezen waard!
"Petrus Jacobus Cans (Beernem °1791, Aalst †1858):
• Kwam in Aalst wonen in 1812 en opende een speelgoedwinkel op de hoek van de Lange Zoutstraat en de Sint Jorisstraat.
• Werd in 1830 verkozen tot gemeenteraadslid en zetelde er 28 jaar onafgebroken.
• In de Burgerwacht bracht hij het tot de rang van majoor.
• In de gemeenteraad van 30 mei 1851 zette hij de leden van de raad aan tot "l'emploi de la langue flamande".
• Overleed te Aalst op 6 augustus 1858.
• Nadien deden de Aalstenaars Majoor Cans 'uit zijn graf opstaan' en herleven in de vorm van een reus die in de carnavalstoet mee opstapte."
Artikel 'De Volksstem' 19 juni 1932, er zal een wijkreus gebouwd worden:


De reus Bouwen

Reus Majoor Cans werd in 1932, in opdracht van het wijkcomité van de Karmelieten (Botermarkt, huidige naam: Hopmarkt), vervaardigd door Oscar en Kamiel Rogghé.

Oscar en Kamiel waren beiden lid van de carnavalsvereniging 'De Vereenigde Bulten' en waren de zonen van Hippoliet Rogghé, met wie ze in 1889 de reuzen Polydorus, Polydora & Polydoorken en het Ros Beiaard gemaakt hadden.

Reus Majoor Cans in 1950 'CD-Rom 'De 75 stoeten van Aalst' - DAK'


Deze breedlachende reus was niet enkel te zien tijdens de carnavalsdagen, maar mocht ook opdraven tijdens de kermis van de Karmelietenwijk. 

De reus verdween, na een 30-tal jaar in de stoet te hebben gelopen, op een dag echter op mysterieuze wijze en zou tot heden nog steeds spoorloos zijn.


Carnaval 1935, Majoor Cans is een vaste waarde in de stoet:


1935: Majoor Cans net voor de St-Annabrug:


Familie Rogghé

Deze familie speelt de 'hoofdrol' in het verhaal over deze reus...

Yves Rogghé:
"De reus werd gebouwd en gedragen door mijn betovergrootvader. Mijn grootvader was trouwens de laatste die de reus droeg voor die verdween..."

Artikel uit 1990: het blijft een 'mysterie' hoe de reus plots verdween...


Comeback 1989

Met de creatieve hulp van Lotjonslos maakte men een 'nieuwe reus' van Majoor Cans.
Die deed mee in de stoet van 1989 bij De Stopnoillekes.

Het ging echter om een exemplaar, gemaakt zoals een carnavalspop.
De reus overleefde slechts één carnavalsjaar...

Krantenarchief 1989:


Comevback 2019

Carnavalsgroep Lekken En Plekken waagde zich aan een nieuwe versie van de Majoor in de stoet.

Het publiek kon de reus smaken, maar ook hij ging helaas maar één jaar mee...


Op AjoinPedia lees je meer over dit verhaal: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten