Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 17 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 5 juli 2014

*REACTIE / REPORTAGE / INTERVIEW* Jacquy De Pauw (en het Charterelle der Losse Groepen): "Vernieuwd Globaal Stoetreglement kwam er zonder voldoende inspraak!"

(©Carnavalaalstkoentje: Losse Groepen 2014)

INLEIDING

Het 'Vernieuwd Globaal Stoetreglement' heeft al felle reacties opgeleverd!
Ook Jacquy De Pauw, samen met Jan Louies woordvoerders van de Losse Groepen,
namens  het Charterelle, nam contact op voor een reactie...


FELLE REACTIE

Carnavalaalstkoentje:
"Jacquy, je bent duidelijk zwaar aangedaan, waarom zo'n felle reactie?"

Jacquy De Pauw:
 "Beste Koen,
de bewering van zowel Ilse Uyttersprot als Christophe Troch, als zou het nieuwe reglement inclusief waarborg met ons zijn doorgesproken is een flagrante leugen. Er vonden daaromtrent 2 vergaderingen plaats met Jan Louies en mijzelf.



In de eerste werd ons meegedeeld dat het Feestcomité dacht aan zoiets als een 'waarborg' zonder enig verder detail te geven. daarop hebben wij een nota gestuurd naar Dhr. Troch om onze bezwaren te uiten. 

In een tweede vergadering werd ons simpelweg meegedeeld dat het reglement inclusief waarborg zou worden gestemd in de volgende gemeenteraad. Van enig overleg of inspraak is dus nooit sprake geweest."

(©Carnavalaalstkoentje: Noig, de losse groep van Jacquy)


UITGEBREIDE BRIEF

Carnavalaalstkoentje:
"Jacquy, je gaf wel degelijk aanbevelingen,
maar die werden compleet genegeerd dan?"


Jacquy De Pauw:
"Klopt Koen,
dat de Losse Groepen probeerden constructief mee te werken wil ik bij deze bewijzen!
Zo gaven we eind april een uitgebreide brief vol opmerkingen en bedenkingen.
Er werd geen (of ruim onvoldoende) rekening mee gehouden."



DENKPISTES

Carnavalaalstkoentje:
"Op welke punten zorgden jullie dan voor 'denkpistes'?"

Jacquy De Pauw:
"Dit reglement leek ons aanvaardbaar voor zoverre het eengemaakte reglement de eigenheid van zowel de ingeschreven als de losse groepen respecteert.
Sommige voorwaarden vastgelegd in het huidig stoetreglement zijn, zeker waar het de voorwaarden voor de losse groepen betreft, nog steeds voor interpretatie vatbaar.
Wij pleiten er dan ook voor om waar nodig:

a)het reglement in overeenstemming te brengen met andere reguleringen zoals het politiereglement
b) de maximum afmetingen van de karretjes voor losse groepen nog beter te omschrijven.
Een idee dat interpreteren kan beteugelen zou kunnen zijn om voor de stoet een “kooi” of welomlijnde ruimte te voorzien waar de kar(retjes) moeten in passen in de configuratie waarmee ze in de stoet zullen stappen.

c) een duidelijke omschrijving en voorwaarden om een uitzondering op de vastgelegde regels te bekomen waarbij laattijdige aanvragen per definitie geweigerd worden."


AANTAL LEDEN UIT AALST

Carnavalaalstkoentje:
"Ook over het 'aantal leden' had het 'Charterelle van de Losse Groepen' haar bedenkingen?"

Jacquy De Pauw:
"De voorwaarde waarbij de helft plus 1 der leden van een losse groep (naar analogie met ingeschreven groepen) in Groot Aalst moet gedomicilieerd zijn, lijkt ons weinig realistisch want zo goed als onmogelijk te controleren.
Meer algemeen stellen wij dat elke voorwaarde tot deelname slechts zinvol is indien ze op een objectieve en ondubbelzinnige manier kan toegepast, gecontroleerd en eventueel gesanctioneerd worden..."



BETER PREVENTIE DAN WAARBORG

Carnavalaalstkoentje:
"Vooral het 'waarborgsysteem' is een doorn in het oog?"

Jacquy De Pauw:
"Ook dit voorstel , waarbij aan elke losse groep een waarborg zou gevraagd worden die bij overtreding van het stoetreglement geheel of gedeeltelijk kan worden ingehouden, lijkt ons moeilijk toepasbaar.
Ons lijkt het zinvoller en beter toepasbaar te zijn om enerzijds preventief te werken door de losse groepen voorafgaand zo goed mogelijk te informeren over rechten en plichten, en anderzijds diplomatisch correctief op te treden door overtreders na de stoet rechtstreeks te contacteren om hun op de gemaakte fouten te wijzen en mogelijke sancties bij herhaling uit te leggen.

Aansluitend hierbij lijkt het ons van cruciaal belang dat alle losse groepen op de één of andere manier direct aanspreekbaar zijn hetzij rechtstreeks maar ook via verplichte aansluiting bij een overkoepelende organisatie zoals “Het Charterelle”.
Wat in geval van betwisting / rechtsgeldigheid?
Dit is ontradend en onbetaalbaar voor jonge losse groepen..."



GENERATOR

Carnavalaalstkoentje:
"Ook over de batterijen / diesel generators hebben jullie opmerkingen?"

Jacquy De Pauw:
"Diesel generatoren zijn veel te log en/of te duur en batterijen te zwak. Wij pleiten er dan ook voor om in samenspraak met politie en brandweer mogelijke alternatieven te onderzoeken zoals vaste bijvulpunten om benzine aangedreven generatoren op een zo veilig mogelijke manier te blijven gebruiken."


HUMOR

Carnavalaalstkoentje:
"Op gebied van humor hebben ze wel geluisterd naar jullie,
humor en interactie krijgen voortaan 'hoge punten' bij de AKV's.
Hoe zit het met de 'humor' bij de Losse Groepen?"


Jacquy De Pauw:
"Spijtig genoeg is de tendens van 'pracht en praal' ook bij de losse groepen zichtbaar.
Bij de losse groepen is het de taak van de overkoepelende organisaties om via voorbeelden, informatie en begeleiding de aangesloten groepen te wijzen op de nood zaak van meer humor in de stoet.

Opvallend is ook dat internationale, ja zelfs nationale onderwerpen zo goed als volledig verdwenen zijn en vervangen door weinig fantasierijke uitbeeldingen van lokale politiek of gebeurtenissen, wat de toegankelijkheid en verstaanbaarheid voor niet-Aalstenaars en het niveau van de stoet in het algemeen zeker niet ten goede komt."



TOEPASSING

Carnavalaalstkoentje:
"Jullie willen ook eenduidige en juiste toepassing van reglementering?"

Jacquy De Pauw:
"Ook dit jaar werd duidelijk dat er nood is aan een betere briefing van alle organiserende, controlerende en sturende personen en organisaties. Al te vaak nog merken wij op dat bvb. leden van het Feestcomité, politie en privé veiligheidsdiensten niet of slechts gedeeltelijk op de hoogte zijn van de stoetreglementen.
Willekeur en te vermijden conflictsituaties tijdens de stoet zijn dan ook een steeds weerkerende ergernis onder de participanten."


SLOT  

Jacquy De Pauw:
"Verder pleiten wij voor het optrekken van het budget om o.a.
a) een nadar afsluiting over de lengte van het parcours mogelijk te maken
b) een meer professionele reclame campagne te kunnen voeren in binnen en buitenland
c) ruimte(s) of publieke plaatsen te voorzien en uit te rusten waar “Carnaval à l’ ancienne” zou kunnen gevierd worden, m.a.w. geen luide muziek, waar drank in glazen wordt geschonken, en met voldoende zit en conversatie plaatsen.

Het spreekt vanzelf dat wij als vertegenwoordigers van “Het Charterelle” ten allen tijde beschikbaar blijven om deze of andere punten die tot een betere en vlottere stoet moeten moeten leiden, verder te bespreken."

Alle foto's bij dit artikel zijn ©Carnavalaalstkoentje

Bronnen: Jacquy De Pauw + namens het 'Charterelle van de Losse Groepen'.

(©Carnavalaalstkoentje: Losse Groepen 1999)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten