Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer & Seppe Baeten stelden zich voor als Kandidaten-Prins Aalst 2025! Binnenkort volgen Johan & Sjalen nog! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 15 november 2014

*EXCLUSIEF: VERDUIDELIJKING NIEUW REGLEMENT* Stad Aalst zal boetesysteem invoeren voor Losse Groepen! / 'Losse AKV's' haken straks weer af!

(Foto's ©Carnavalaalstkoentje: Losse Groepen 2014)

PROTEST

Het 'Vernieuwd Globaal Stoetreglement', dat goedgekeurd werd op de Gemeenteraad van 24 juni 2014 kreeg al bakken kritiek over zich!

Vooral de Losse Groepen vielen over de 'Waarborgregeling',
maar ook enkele andere regeltjes lieten ongenoegen blijken.

Bovendien kreeg onze redactie via diverse bronnen te horen dat het ontbreken van een duidelijke omschrijving van de regels ('overtredeningen') ook juridisch een kluwen is.


OVERLEG

Vooral na het protest van 30 juli jongstleden,
toen de Losse Groepen, als 'rattenvangers' veel media-aandacht kregen,
en zich met een flink aantal inschreven als AKV,
zorgde voor een 'ommekeer'.

Het stadsbestuur liet weten dat men zou nadenken over enkele gefundeerde argumenten en zou nu aan de Losse Groepen voorstellen gedaan hebben.

Jan Louies:
"De stad Aalst is nu bereid de waarborg te vervangen door een ander systeem. Van enig overleg of inspraak is dus nooit sprake geweest bij de opmaak van het 'Waarborgreglement', vandaar ons protest toen!
De bevoegde diensten zijn nu WEL in overleg gegaan met het bestuur van de Losse Groepen.
Een oplossing is dus in de maak.
Maar moet nog officieel worden..."


Jacquy de Pauw:
"Dag Koen,

het is inderdaad zo dat de stad Aalst na ons protest en in gezamenlijk overleg een nieuwe regeling heeft uitgewerkt waarbij de waarborg werd vervangen door een boeteregeling.



In het kort komt het er op neer dat een losse groep die uit de stoet wordt gezet omdat ze een of meerdere reglementen niet naleeft en weigert de stoet te verlaten of later weer in de stoet opduikt, een boete kan worden opgelegd van 250 euro voor elke geconstateerde overtreding


Verder is men ook akkoord om de regeling waarbij minimum de helft plus 1 leden in Aalst moeten wonen te veranderen in 'een aanwijsbare band hebben met Aalst'. 

Wij zijn dus bijzonder tevreden met deze aanpassing die volledig onze eisen inwilligen en de eerste reacties van onze leden zijn dan ook unaniem positief. 
Het aangepaste reglement moet nu nog worden besproken in de bevoegde commissie (november) en daarna goedgekeurd in de gemeenteraad (december). 
Wij verwachten echter geen problemen daar deze regeling gesteund wordt door de voorzitter van het Feestcomité  Christophe Troch, de bevoegde schepen Mevr. Uyttersprot en Mevr. Fortuyn.

Wij laten onze leden natuurlijk vrij om te bepalen in welke hoedanigheid zij in de stoet gaan, 
maar wij gaan ervan uit dat met deze regeling de meeste, zoniet alle nieuwe kleine groepen die als protest en na de “rattenvanger” actie werden opgericht zullen ontbonden worden.

Groeten,

Jacquy"


BOETE, GEEN WAARBORG

Het aanpassen van het Nieuwe Reglement op een paar belangrijke punten,
is nu in overleg gebeurd met de Losse Groepen.

De stad Aalst heeft dus voorgesteld om de 'Waarborg' af te schaffen en te vervangen door een 'Boetesysteem'.

Zo zal duidelijk(er) omschreven worden wat overtredingen zijn,
zou men de regel rond 'de helft+1 lid uit Aalst gedomicilieerd' afzwakken en uiteindelijk, door in dialoog te gaan, een goed voorstel uitwerken waarbij alle partijen betrokken zijn en zich kunnen vinden.

De AKV-ingeschreven Losse Groepen zullen terug, mits aangepast reglement, afhaken als Kleine Groep!

Wordt Vervolgd...  



Bronnen:
De Losse Groepen, KLIK
Het Nieuwsblad, KLIK
Jan Louies, in vorige reactie.
Jacquy De Pauw, in nieuwe reactie 
aan redactie Carnavalaalstkoentje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten