dinsdag 17 september 2019
Aalst Carnaval - De Toeigslet'n brengen met Voil Jeanet, Tettentoeren en Zwette Maan 3 kwaliteitsbieren uit!
1e BIER: VOIL JEANET!
De Toeigslet'n brachten goudblonde tripel uit en da's maar het begin!
Zaterdag 14 september waren we te gast bij Christophe Roels (De Toeigslet'n). Hij vertelde ons uitgebreid over zijn 'nieuwe goud'...Want voor eind 2019 komen er liefst 3 eigen biertjes op de markt!
Niet zomaar 'biertjes', maar kwaliteitsbieren met unieke smaken, zo blijkt...
Christophe:
"Dit verhaal is eigenlijk begonnen door eens met kameraden de sfeer van het bierbrouwen op te snuiven.
Het was geen cursus die ik volgde. Maar we deden wél wat praktijkervaring op voor later. Het combineren van ingrediënten was het interessantste aspect. Zo bekom je smaken en die hebben ons dan weer op het idee gebracht om zelf een bier te maken.
Via brouwerij De Glazen Toren uit Mere (* november 2019 ook gevestigd in Aalst zelf), vonden we een brouwer die ons uiteindelijk een eindproduct kon geven.
'Voil Jeanet' is een goudblonde tripel met een stevige schuimkraag!
Een ronde afdronk en een volwaardig, 'zacht gehopt' aroma.
De smaak van het bier is zijdeachtig en écht wel fijn te noemen.
Een kwaliteitsbier van 8,5% vol. alcohol, aangeboden in flessen van 75 cl."
Christophe:
"Het is mijn vrouw die de naam koos van het eerste bier: omdat 'Toeigslet' niet meteen goed in de oren klonk, werd het Voil Jeanet.
Alles van onze biertjes, is gemaakt met Oilsjterse / regionale producten.
De oorspronkelijke bedoeling was dat we één biertje brouwen en dat we dat zouden aanbieden aan vrienden, buren en kennissen en de leden van de carnavalsgroep.
Maar ergens is het zonde dat niet meer mensen ons (h)eerlijke bier zouden mogen proeven.
Het gaat niét om een éénmalig project, integendeel.
Ik kan u nu reeds vertellen dat we de verkoop willen uitbreiden gedurende het ganse jaar.
Méér! Door het onverwachte succes, wordt dit bier begin volgend jaar gebotteld in flesjes van 33cl.
Liefst 4 cafés toonden interesse..."
Christophe:
"Werd het op zich een wat uit de hand gelopen hobby?
Misschien wel, want honderden dozen werden er al besteld!
Ons bier kost 5 euro per fles en bestellen kan via info@detoeigsletn.be
We proberen deze dan ook zo snel mogelijk af te handelen.
Maar gezien het succes, is het niet altijd evident om de etikettering bij te houden.
Die etiketten zijn eveneens selfmade!
Het ontwerp is van Nick Van Bever...
Wil ik daar nog iets aan toevoegen?
Een Voil Jeanet (en al onze biertjes) drinkte me maute(n) en verstand!"
• Het Voil Jeanet-bier werd zelfs dé cartoon van in 'De Week'!
2e BIER: TETTENTOEREN
Christophe:
"Nieuw bierke es geboeren! Op 4 oktober verscheen een donkere variant van 9,5%.
De naam? 'Tettentoeren'...
De smaken zitten uitstekend en vormen een prima alternatief voor wie een bruin bier verkiest."
3e BIER: ZWETTE MAAN
Christophe:
"Als derde bier presenteren wij u... onze Zwette Maan!
Het werd een blond bier van 33 cl en 8,7% alcoholpercentage, geboren en getogen op... 11 november!
Ook deze keer een unieke smaak, alweer een absolute aanrader!"
-> BIERTJES Bestellen??? Dat kan via info@detoeigsletn.be
KOKEN MET VOIL JEANET
Christophe:
"We hebben ons bier niet alleen geproefd, we hebben het zelfs al verwerkt in een gerechtje...
Als extraatje krijg je niét het geheim van het bier (dat houden we voor ons), maar wél iets lekkers!
Het receptje is gebaseerd op een recept dat de brouwerij gebruikt, perfect te combineren met ons eigen bier..."
• Ingrediënten:
- 1/2 Toastbrood, in de lengte gesneden
- 2 stukken prei
- 2 stukken (dikke) sjalot
- 100 gram gerookt spek
- 100 gram kruidenkaas, of lokale kaas (genre 'Ondineke': hebben ze bij zuivelhoeve Keymeulen in Hofstade)
- Olijfolie
- Boter
- Tomaat
- Kervel
- Teentje look, paprikapoeder en saffraan
- Voor bechamelsaus: boter, bloem, 250ml melk en nootmuskaat
- Voor de garnituur: tomaat, kervel, maanzaad (blauw), sesamzaad
• Bereiding:
Snij het toastbrood zonder korst in lange repen van 2cm breed. Verwarm lichtjes in olijfolie vermengd met paprikapoeder, saffraan en een vleugje look. Besprenkel de toastjes met dit olijfmengsel, strooi er sesamzaadjes en blauw maanzaad over. Zet de toast 6 minuten in de oven op 180°C. Snij het spek in fijne brunoise of reepjes en bak kort aan. Hou apart. Snij de prei en de sjalot fijn en stoof aan in dezelfde pan. Voeg na de gaartijd het spek samen met de in kleine blokjes gesneden kaas terug toe. Warm het geheel terug kort op tot de kaas begint te smelten.
Maak een bechamelsaus (boter, bloem en melk) en voeg Ondinekekaas (of kruidenkaas) toe en laat smelten. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Zorg dat de saus iets te dik is en leng aan met Voil Jeanetbier tot de gepaste sausdikte. Warm kort op.
Duw het warme preimengsel in een ronde dresseerring aan. Verwijder de dresseerring. Nappeer de saus rondom. Leg het toastje op het torentje en werk af met brunoise (fijngesnipperd) van tomaat en kervelpluksel.
Smakelijk!!
• Reportage & foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©Christophe Roels / Brouwerij De Glazen Toren
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten