dinsdag 3 september 2019
De Aalsterse Gilles nodigen u uit en... verdienen een 'Gouden Jubileumpluim' (in 2021)!
BLOEIENDE VERENIGING SINDS 1971
De Gilles werden in Aalst opgericht in 1926 onder de naam ‘De Ware Gilles’. 45 jaar lang was deze vereniging actief, tot ze in 1971 werd ontbonden.
Enkele rasechte Aalstenaars meenden echter dat de gillestraditie in hun stad zeker niet mocht verloren gaan en zo werd op 17 juni 1971 de huidige folkloregroep boven de doopvont gehouden.
Marieke Leysens, woordvoerster:
"Sinds 1986 vervaardigen en onderhouden de Aalsterse Gilles zelf hun kledij en struisvogelveren hoofddeksels. De komende jaren hopen we, mede door de opbrengsten van het eetfestijn, te kunnen investeren in nieuwe vesten en pluimen.
Door een bezoek aan ons jaarlijks eetfestijn, helpt u dus mee de kosten te dragen.
Voor dat eetfestijn, nodigen we iedereen graag uit op 14 en 15 september in SBS De Duizendpootjes in de Binnenstraat..."
PIN
Marieke:
"In primeur stellen we daar onze nieuwe pin 2020 voor!
Het ontwerp is terug van mijn hand en vormt een verwijzing naar het driehoekige logo van de stad, in combinatie met een witte struisvogelpluim.
Hiermee willen we in de verf zetten, dat het hoog tijd wordt voor investeringen in nieuwe pluimen, indien we de pracht en praal van onze hoeden voor het nageslacht willen kunnen behouden.
Voor deze uitgave werd een verzamelkaart met 3 pins gecreëerd, in een gelimiteerde oplage!"
WITTE PLUIMEN
Marieke:
"Een stockbreuk bij onze leveranciers (die al zeker tot de lente van 2020 zal duren), steekt hier vandaag een stokje voor.
Enkel de duurste en grootste maat van struisvogelpluimen komt in aanmerking voor het vervaardigen van onze hoeden.
De ambitie is om, door de aankoop van nieuwe witte pluimen, terug te keren naar de originele struisvogelhoeden. Die hadden ongekleurde veren.
Oorspronkelijk was een derde van alle struisveren hoeden volledig wit.
Door de jaren heen werden pluimen steeds verder gekleurd en gecombineerd. Dit om enerzijds eigen creaties te maken, maar anderzijds diende het ook vaak om slijtage en vlekken weg te werken.
Vele hoeden waren van de hand van wijlen Rony De Bruyn. Sinds een aantal jaar beheersen we opnieuw de technieken om zelf hoeden te maken."
• Archief: uitleg pluimen, KLIK op foto voor vergroting
Marieke:
"Als folklorevereniging ambiëren we het behoud van erfgoed, waarbij we trachten elementen uit de beginperiode, zoals ze oorspronkelijk gebruikt werden, terug te integreren.
Vandaag werken we (bij gebrek aan nieuwe pluimen) verder op de kleurencombinaties die hij creëerde. De vereniging telt in 2019 nog slechts 3 volledig witte hoeden.
Een aantal van onze bestaande hoeden komen aan het einde van hun levensduur. Dat merken we bij ieder onderhoud.
Eén struisverenhoed vergt al snel 200 uren intensieve arbeid en omvat een aantal ambachtelijke taken en kunsten, die slechts weinigen nog beheersen. De terugkeer van meer witte hoeden zal dus een werk van lange adem worden.
Onze vaste naaiploeg heeft het hele jaar door een karwei, om alle mogelijke pluimen en resten die er nog zijn, te assembleren tot nieuwe hoeden. Dit om zo het bestand hoeden na iedere reiniging toch op peil te kunnen houden.
Naast het reinigen en het werken aan losse pluimen, zal er na carnaval 2020 ook volop ingezet worden op de vernieuwing van een aantal elementen (zoals ajuintjes en bloemetjes).
Bovenop deze plannen, willen we het komende jaar ook nieuwe vesten beginnen te maken voor de leden."
GOUDEN JUBILEUM
Marieke:
"De Aalsterse Gilles gaan dus een druk anderhalf jaar tegemoet ter voorbereiding van hun 50-jarig jubileum in 2021.
Door de aankoop van onze pin(s), of een bezoek aan ons eetfestijn, steunen jullie de vereniging in de realisatie van deze plannen.
U helpt ons dus de kosten te dragen, om dit stukje ‘Oilsjters Cultureel Werelderfgoed’ te bewaren!
Willen jullie de vereniging nog dit najaar aan het werk zien? Dan kan dat nog tijdens de Oktoberfeesten van Wieze..."
• Oproep: wie nog 'ongezien beeldmateriaal' heeft van De Ware Gilles, De Ajuingilles of De Aalsterse Gilles zelf, dat in aanmerking komt voor de viering van het 50-jarige bestaan in 2021, mag dat steeds melden onder de noemer 'Gouden Gilles'!
• Contact? info@aalstersegilles.be of 0476968026.
• Archief: 1962
• Reportage: Carnavalaalstkoentje & De Aalsterse Gilles
• Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & Beeldbank (kranten)archief
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten