Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

woensdag 27 juli 2011

Straks minder Losse Groepen in de Carnavalstoet?


Tijdens de evaluaties van de carnavalstoeten van de jongste jaren kwam telkens dezelfde conclusie naar boven: de stoet is veel té lang geworden!
Zowel de Officiële Groepen als de Losse Groepen hebben er zo hun eigen verhaal bij, maar concreet veranderde er niets...
De stoet van 2011 duurde echter van 12u30 tot 21u50 en dat is toch teveel van het goede...
De Losse Groepen willen het Komisch-Satirische gehalte van de stoet hoog houden en de recentste actualiteit nog eens 'in de verf' zetten.
De Officiële Groepen werken een jaar lang aan hun onderwerpen en willen op hun manier het publiek een prachtige, humoristische stoet aanbieden met adembenemende kostuums en praalwagens die het niveau van de meeste andere carnavalsteden doen verbleken.
Beiden steeds met een 'Oilsjters Hart'.

Toch kan niemand ontkennen dat in realiteit de stoet véél te lang geworden is.
Een beperking van het aantal Officiële Groepen tot 63 leidde tot het ontstaan van een subcategorie "Grotere" Losse Groepen: groepen die écht wel humoristisch zijn, maar eerder bouwen als "Officiële" Kleine Groepen en er eigenlijk niet eens zouden bij misstaan.
Het gaat om prachtige Kwaliteitsgroepen: ex-Officiële Groepen of "jonge" verenigingen met ambitie!Helaas moeten een aantal van hen nog jarenlang 'verkommeren' op een wachtlijst tot ze -eventueel- in aanmerking komen voor een plaats bij de "Officiële".

Anderzijds zijn er de humoristische "acts" en publiekelijk leedvermaak door een groot aantal Losse Groepen, die zich meestal ook aansluiten bij het "Charterelle der Losse Groepen".
Een honderdtal verenigingen deden hiervoor de moeite en verklaarden de "humor" en "Oilsjterse Spirit" hoog in het vaandel te dragen.

Tenslotte bestaan er ook "nog" Lossere Groepen, zij die zich minder aantrekken van eventuele "regelgeving"...Maar ook zij hebben zo hun verhaal en willen niet wijken voor druk van buitenaf.
Of een eventueel "zoveelste" 'Reglement' al dan niet een oplossing kan bieden is maar de vraag, want dan beperk je de vrijheid van de meest "Losse".
Conclusie: de stoet is té lang en er MOET iets ondernomen worden om de kwaliteit te vrijwaren!

Via Facebook kreeg ik volgende reactie: losse groepen moeten er zijn, mag nooit verdwijnen, is de peper en zaat van onze stoet.
MAAR laten we eerlijk zijn, er loopt toch redelijk veel "brol" tussen: mensen van 'k weet niet waar die eens in de stoet willen lopen voor het eens mee te maken.
Met een winkelkarretje vol blikken bier. en die moeten eruit en verplicht inschrijven! Zodat ze zijn verzekerd (is nu al) en zodat ze evt. ook een nummer krijgen, zonder nummer geen stoet! Geloof me dit zal al veel "brol" tegenhouden!


De Losse Groepen hebben zich én hun belangen verenigd via een website:
http://www.delossegroepen.be/oilsjters


Geen opmerkingen:

Een reactie posten