Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

maandag 19 juni 2017

Stadreuzen Iwein en Lauretta schitterden op uitstap naar Bergen Op Zoom


REUZEN OP UITSTAP

Zondag 18 juni: op de Nederlandse vaderdag, mocht de 'vader' van de stadsreuzen, Iwein, met zijn Lauretta, Aalst waardig vertegenwoordigen op uitstap naar het Nederlandse Bergen Op Zoom.

Deze stad in Noord-Brabant met eveneens een rijke carnavalstraditie, organiseerde 5 jaar na de vorige editie, opnieuw een reuzenstoet.
Onder het lokale thema 'Sint Gertrudis, bron van inspiratie' trok een gezelschap van internationale reuzen door de Bergse straten.


Stadsreuzen Iwein en Lauretta als Aalsterse Ambassadeurs.

In een verslag van Miguel Stas.

VOORBEREIDING


Een dagje met de Stopnoillekes...

8u: In Huis de Bolle gaat de reuzenopslag open om alles klaar te zetten om straks de stadsvrachtwagen te laden.


8u30: De vrachtwagen van de stad arriveert in de Zwarte Zusterstraat om het buikje te vullen met Lauretta en Iwein. 
Nu de vrachtwagen een 20 cm lager is dan vroeger, moeten Iwein en Lauretta op hun zijde liggen tijdens de rit. Hun torso's kunnen niet meer rechtop staan.


8u45: De geoliede Stopnoillekesmachine loopt.... Dirigent-secretaris Tim Backaert stuurt de gang van werken aan.


9u02: De vrachtwagen van de Stad Aalst vertrekt naar Bergen-op-Zoom, geschaduwd door de wagen van Maurice met de godfather van de Stopnoillekes aan boord, Paul Backaert. 
Zijn eerste reuzenstoet buiten Aalst met zoon Tim als coördinator. Buiten een Oilsjterse vloek, valt de samenwerking vader-zoon best mee. Elke generatie haar stijl.

De andere wagens vol trommelaars en begeleiders vertrekken van huis uit naar Bergen-op-Zoom. 3 auto's en een vrachtwagen vol Aalsterse Ambassadeurs. 18 man/vrouw en twee reuzen.


11u: We rijden de oude haven van Bergen-op-Zoom binnen. Reeds aan de binnenring staan er vrijwilligers om de weg te wijzen naar het centrumplein in de Oude Haven. Alles perfect geregeld. Groep naast groep zijn plaats om te lossen, zich te kleden,... sanitair, drank, amusement, alles is voorzien.


11u30: De inschrijvingen zijn open in een mooie grote circustent met amusement van een echte harmonie. Voor elke deelnemer krijgen we een lunchpakket, vers fruit en drankbonnetjes.


13u: Onder begeleiding worden al de reuzen één na één naar de start van de stoet gebracht.


STOET

14u: De stoet vangt aan, elke groep aangekondigd met een bord met de naam van de reuzen, de stad en het land. Maar het bord weegt niet op tegen het mooie grote vaandel van de Stopnoillekes.


14u30: Iwein en Lauretta komen in beweging en passeren aan de stadspoort, het begin van de optocht.


15u20: Iwein, Lauretta en de Stopnoillekes komen aan de Grote Markt, worden begroet door de Oost-Vlaamse gedeputeerde Jozef Dauwe en krijgen veel applaus...


16u15: De optocht zit erop... op het einde zitten de Godmothers van de Stopnoillekes op de terrastribune hun troepen op te wachten.


16u40: Met Maastricht is de laatste groep voorbij gekomen.


16u45: De slotdans begint op het plein.


17u: De reuzen mogen terug naar hun opbouwplaats.


18u30: Iwein en Lauretta vertrekken terug naar de heimat.


20u15: Huis de Bolle ontvangt de reuzen tot de volgende rondgang...

Een mooie dag Aalsterse Ambassadeurs zit erop. 

Reportage:
- Tekst MAS / foto's ©F.N.P.-persagentschap
- Facebookpagina Aalsterse Reuzen: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten