Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

woensdag 8 februari 2012

De Voil Majoretten!


Eén van de meest opvallende 'vaste waarden' bij de Losse Groepen zijn De Voil Majoretten!
Carnavalaalstkoentje vroeg hen zich eens voor te stellen!
Aan het woord is Bart van De Voil Majoretten:








"Enkele carnavalisten hadden ooit eens het idee geopperd om de Voil Jeanettenstoet wat op te fleuren. Net zoals de Aalsterse Gilles elk jaar opnieuw de carnavalstoet openden zou ook de Voil Jeanettenstoet zo’n opener moeten hebben vonden ze..."

(Carnavalaalstkoentje, Voil Majoretten 2008)

"Er was slechts één probleem. Harmonie D'Aa Garde deed dat al vele jaren. De oplossing werd echter snel gevonden.
Welk vrouwelijk schoon gaat in een parade steeds een fanfare of harmonie vooraf? Juist, Majoretten!
Vergaderingen volgden en alles werd in gereedheid gebracht. Kostumekes, een koesj, een vlag, kortom...De Voil Majoretten waren geboren".


1999

Sinds hun eerste deelname in 1999 zijn De Voil Majoretten er nooit in geslaagd om voor D’aa Garde de stoet te openen...
Wel was er een memorabel moment op dinsdagcarnaval van het jaar 2000.
"D’aa Garde en Het Feestcomité stonden vertrekkensklaar op de binnenkoer van het stadhuis.
De Voil Majoretten deden, in afwachting van de start van de Voil Jeanettenstoet, een dansken in het portaal van het stadhuis, waardoor D’aa Garde werd opgehouden en de stoet te laat vertrok."

Het daaropvolgende jaar stipuleerde het reglement voor deelname aan de voil jeanettenstoet dat de harmonie ten allen tijde doorgang moest verleend worden.

(2009)
Naast carnaval organiseren De Voil Majoretten tal van andere activiteiten: ze brachten CD’s en kalenders op de markt en ze organiseren sinds vele jaren de grote 'amuziementsquiz'.

Tette(n)plekker

De Voil Majoretten hebben de tette(n)plekker niet uitgevonden of bedacht maar wél het woord gelanceerd:
"Een goed idee heeft vele vaders maar het woord 'tetteplekker' dook voor het eerst op tijdens carnaval 1999.
Carnavalisten bedachten reeds jaren voordien stickers met teksten om op de toeschouwers te kleven. Zo ook de Voil Majoretten. Hun eerste zelfklevers waren speciaal bedoeld om op de borst(en) te plakken, liefst op of in de buurt van de tepel om zo de losse groep te promoten."


(2010)
"Hiervan werden er enkele honderden gedrukt. In de pers sprak men toen nog van 'zelfklevende medailles'. Het duurde nog een hele tijd vooraleer het woord 'tettenplekker' algemeen beschaafd Oiljsters werd.
In de gedrukte versie van den Oilsjtersen Diksjoneir van 2005 was het woord nog niet opgenomen. In de huidige elektronische versie vind je tettenplekker wel terug."


'Voil Majoretten AKV De Tetteplekkers':.

"Het was nooit de bedoeling om een ingeschreven groep (of AKV) te vormen. Het gaf enkel uitdrukking aan wat we zouden gaan doen. We zagen het als een samengesteld werkwoord: tetteplekken – Op de borsten kleven. Het zelfstandig naamwoord tettenplekker – De eigenlijke sticker, was er het gevolg van.
Wij waren De Tetteplekkers die de tetteplekkers op de tetten plekten."


Met dank aan Bart Uyttersprot voor de hulp bij dit artikel!
Facebook:
https://www.facebook.com/people/De-Voil-Majoretten/100002942551468

Geen opmerkingen:

Een reactie posten