Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

woensdag 11 september 2019

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2019-2020 - Aflevering 53: AKV De Zwiejtzoel'n


TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze drieënvijftigste aflevering van het zesde seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Carnavalaalstkoentje contacteerde (opnieuw) de groepen, of kreeg spontaan al de medewerking!


Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op Carnaval 2019?
2) Een blik op de toekomst... ...2020?

Stoetclipje:'Lacht aal op eir gemak nor 't voegelken van DAK'

Interview met Johan!


Johan (voorzitter):
"Al vrij snel kwamen wij na de stoet van 2018 met onze creatieve werkgroep bij elkaar.
Er waren verschillende ideeën over wat we in 2019 zouden kunnen brengen. Het ene idee al wat 'wilder' dan het andere!
Al snel gingen we aan de slag en kwamen er prachtige proefresultaten tot stand. Één ding was heel snel duidelijk, we zouden het in 2019 opnieuw over een andere boeg gooien.

Wij besloten iets te doen rondom DAK. Wij vonden dat deze mensen ook eens in de bloemetjes gezet mochten worden voor al wat zij voor Carnaval doen en al gedaan hebben.
Toen wij begonnen na te denken hoe wij dit konden uitwerken paste de puzzel al vrij snel in elkaar. Doordat in de carnavalswereld het getal 11 (het getal van de zotten) een jubileum is, hadden wij met ons onderwerp van DAK meteen drie jubileums tegelijk te pakken.

Na wat opzoekwerk kwamen wij tot de vaststelling dat DAK zich reeds 33 jaar bezig houdt met ons cultureel erfgoed te archiveren door elke vijf jaar een carnavalsboek en tussendoor thematische brochures uit te brengen.

Al 11 jaar brengen ze boekjes uit over de stoet.
En zeker niet te vergeten, dit jaar organiseerden ze voor de 22e keer hun fotowedstrijd 'Aalst Carnaval In Kleur'.
Zo kwam ons thema tot stand: 'Lacht aal op eir gemak nor t voegelken van DAK'..."Johan:
"Toen wij de mensen van DAK met ons onderwerp confronteerden waren zij heel enthousiast, doch wilden zij dit eerst op hun ledenvergadering voorstellen. Want het was een thema over DAK en dus ook een thema waarin veel foto’s verwerkt werden. In deze tijd wil dat dus zeggen dat het gebruik hiervan met heel wat administratieve rompslomp gepaard gaat. De privacywetgeving heeft het ons niet al te gemakkelijk gemaakt.
Gelukkig zijn er nog mensen die de stoetgeschiedenis volledig van binnen en van buiten kennen en ons maar al te graag hielpen.

Één van die mensen was jij, Koen! Je hebt voor ons menige uren “versleten” in je digitale archief en daar zijn we je heel erg dankbaar voor. Het moet gezegd zijn dat het zonder jouw werk heel wat moeilijker zou geweest zijn om deftig materiaal terug te vinden. Via deze weg dus nog eens een welgemeende MERCI voor al hetgeen je voor ons gedaan hebt!
Dat is ook de reden waarom je met uw prachtige karikatuur op de wagen stond samen met Ronny Fierens die al menige keren de fotowedstrijd gewonnen heeft (de hoofdwedstrijd en de nevenwedstrijd).
Wij vinden dat jij meer dan dik verdient om de fotowedstrijd (ooit) eens te winnen..."Johan:
"Ondertussen was ons kostuumteam bezig met de uitwerking... Wij hebben écht wel een groep vol gemotiveerde mensen. Dit allen op hun eigen manier. Zowel wagen -als kostuumteam, kunnen wat mij betreft niet genoeg complimenten krijgen voor de gegeven inzet van het afgelopen jaar!

Alles liep van kort na Carnaval vlotjes op schema, uitwerking van de wagen – kostuum – muziek – dans. We konden qua voorbereiding niet beter op schema zitten.

Maar toen kreeg ik op 11 november het verschrikkelijke nieuws te horen dat mijn vader ongeneeslijk ziek was. Ik heb mijn groep onmiddellijk op de hoogte gebracht dat ik de daaropvolgende weken veel in het ziekenhuis zou moeten vertoeven, maar dat ik zoveel mogelijk aanwezig zou zijn bij hen.
Uiteindelijk heb ik hem in volle carnavalsseizoen verloren... Maar ik moet zeggen, ik heb kunnen rekenen op veel steun van mijn leden en vooral van mijn bestuur, om tijdens de periodes dat ik er niet kon zijn, mijn taken over te nemen.

Waarvoor beste Zwiejtzoelkes !!!!! Nog ne keer nen dikke mercie !!!!!

Mijn leden hebben alles goed opgevangen, ook het kostuumteam ging volop door..."Johan:
"Wanneer je kostuumteam in januari vraagt of ze nog wat werk kunnen krijgen, dan is het als groep de moment om “beide pollekes te kussen”. Als groep zijn we nog steeds heel fier, dat we jaar na jaar onze kostuums allemaal zelf kunnen maken en zo onze eigen Zwiejtzoelstijl kunnen behouden.

Toen carnaval 2019 dan uiteindelijk aanbrak, bleek nog maar eens wat voor een prachtige vriendengroep AKV De Zwiejtzoel’n wel niet is! Een super stoet, met allemaal lachende gezichten en mensen die zich rot amuseerden. Een waar plezier om naar te kijken.

Via deze weg toch nog eens een speciaal woord(je) van dank aan onze begeleiders. Deze mensen hebben er opnieuw voor gezorgd dat het voor ons vlot liep!
Over de feestnachten ga ik niet teveel uitweiden, maar ze kunnen opnieuw als memorabel omschreven worden! Het boekje met anekdotes om bij te houden, is alweer heel wat pagina’s rijker!"


Maandagstoet:


2020

Johan:
"Carnaval 2019 is afgesloten en met 10 leden en vrienden rijker, staan we volop in de voorbereiding voor carnaval 2020.
De laatste jaren kwamen er heel wat nieuwe gezichten bij. Ik moet zeggen dat we daardoor veel jonge talenten én werkkrachten mochten verwelkomen.
De tekeningen zijn af, het proefkostuum is in de maak en de zin om er in 2020 nog eens volledig voor te gaan, is bij iedereen duidelijk aanwezig!

Één ding is zeker, in 2020 zullen De Zwiejtzoel’n opnieuw een lampje doen branden!


Groeten van AKV De Zwiejtzoel'n..."


Geplande activiteiten / gadgets:

• 21 & 22 september: carnavalsbeurs
->  Enkele slabberdasjen te koop! (unieke stuks voor 15 jaar)
• 28 september: Spaghettifestijn (in SBS De Duizendpootjes)
• 11 januari: bezorging taarten- en mattentaartenverkoop!
-> Keuze uit: 4 mattentaarten, Frangipane taart, Flantaart, Rijsttaart, Kriekentaart


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV De Zwiejtzoel'n
Foto's: ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten