Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong! // Veel moed voor de 2e leden van AKV De Popollekes die herstellen na een steekvlam op het einde van hun eetfestijn! // Aalsterse corsogroepen als De Melkmoilen, Possensje, Pertotal en Dest Goe Schief droegen hun bloemetje bij in Blankenberge. Ook andere groepen kwamen helpen bloemen steken, of logistieke hulp bieden // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit najaar kun je actief deelnemen aan de Aalsterse Academie voor Carnavalskunsten! Schrijf je in voor een (praktische) cursus! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010 & véél méér!! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met in het najaar 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 18 juni 2013

Carnavalaalstkoentje bezocht het Carnavalsmuseum!


(Foto's ©Carnavalaalstkoentje)
"Zeker een bezoekje waard: het carnavalsmuseum biedt een overzicht van de Aalsterse vastenavond- en carnavalsgeschiedenis met prachtig beeldmateriaal, kostuums, aangepaste muziek en typisch Aalsterse stemmingen."

Zo staat het op de website van de Stad Aalst:
http://www.aalst.be/default.asp?siteid=13&rubriekid=795
en dus bezocht ook ik al enkele keren deze belangrijke trekpleister.

Het museum is opgebouwd vanuit 2 'ankers', die vlot in elkaar vloeien: het evenement carnaval zelf en de historische beeldvorming.




HISTORISCHE BEELDVORMING

Basis van het onderdeel 'historische beeldvorming' is, naast documenten en enkele 'pronkstukken', het carnaval uit het midden van de twintigste eeuw.
Zo wandel je door een realistische imitatie van een café-interieur uit de jaren ’50 (let ook op de vensterversieringen, ook al zo typisch voor Aalst Carnaval):


De toog, de tafeltjes & stoelen, kaders en lijsten...
En een carnavals-jukebox:



Schrik niet van één of andere 'domino', nog zo'n figuur uit vroegere carnavalsjaren:



Over de geschiedenis van carnaval, kun je ook veel terugvinden op deze website:
http://users.telenet.be/wim.beelaert/vastenavond/geschiedenis05.html


HEDENDAAGSE CARNAVAL

Naast het historische aspect van Aalst carnaval, vloeit de 'hartlijn' van het feest ook over naar de hedendaagse beleving (met ook hier geregeld een brokje nostalgie).
Zo krijgen De Aalsterse Gilles er hun verhaal:


Net als de Voil Jeanetten, ook onmiskenbaar verbonden met Aalst Carnaval:


Zelfs de Aalsterse Prinsen hebben er een 'eregallerij' :


En dan zijn er nog de carnavalsgroepen die aandacht krijgen, met onder meer de 'Trofee Fons Singelijn', jarenlang een wisseltrofee geweest voor de winnaars van de Grote Groepen:


De bouw van de praalwagens komt er (beperkt) aan bod, net als de verschillende materialen die gebruikt werden voor 'koppen' die bij kostuums hoorden:




FILMPJES



Maar er is ook het 'Draukenol' waar je op verschillende schermen historische tot hedendaagse carnavalstoeten kunt bewonderen aan de hand van foto- en videofragmenten.
Ook daar ben je een tijdje mee zoet.

Meteen zie je dat niet alleen vroeger, maar ook zelfs de laatste jaren, er nog steeds een evolutie is in de stoet.
Zowel op gebied van wagenbouw, als kostumering, choreografie,...
Men probeert ook jaarlijks het museum te actualiseren.

Indukwekkend, en zelfs meermaals een bezoekje waard:
'De carnavalsmodule' in het Stedelijk Museum van Aalst.


INFO

't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst
Oude Vismarkt 13 9300 Aalst - tel. 053 73 23 45
Openingsuren:
dinsdag tot vrijdag: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur
zaterdag en zondag: van 14 tot 18 uur
http://www.aalst.be/default.asp?siteid=13&rubriekid=779

Geen opmerkingen:

Een reactie posten