Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel', maar ook alles wat erna kwam van 'Prijsuitreikingen' // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! // Op 5, 6 & 7 april genoot de Orendwoik van hun 41e Arendcarnaval, onder leiding van Prins Nico! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie zonder stoppende AKV's, is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! // Steve van Carnavalskantine Halle 13 neemt afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

zaterdag 18 januari 2014

De Aalsterse Gilles hebben nieuwe pin en... nieuwe broeken!

(Foto's ©Oilsjt Een Weireldstad)


PIN 2014

Ook dit jaar brengen De Aalsterse Gilles gewoontegetrouw een pin uit.

Op donderdag 16 januari hielden de Aalsterse Gilles hun officiële persvoorstelling in het zaaltje boven taverne 'Het Paviljoen' aan de Grote Markt te Aalst.
Traditioneel werden de activiteiten voor carnaval uit de doeken gedaan.


Voor het tweede jaar op rij komt de pin van de hand van Marieke Leyssens, die ook de kledij ontwerpt.
In de pin zijn de elementen terug te vinden, die ook op de broeken van De Aalsterse Gilles staan.

Eén pin kost 7 €, en een setje 12 €.
De pin kan verkrijgen in taverne het Paviljoen (Grote Markt), in het Belfort-café (Korte Zoutstraat 56), in supermarkt Delhaize (Parklaan 50), in de kantine van de carnavalswerkhallen (Hoge Vesten), of via het secretariaat of de bestuursleden van De Aalsterse Gilles.

Verzamelaars: in het Belfort-café en via het secretariaat zijn nog pins te verkrijgen uit enkele vroegere jaargangen, evenals beeldjes in diverse uitvoeringen en formaten, kerstballen, replica's van het spandoek '40 jaar Aalsterse Gilles' en textieletiketten.

(krantenarchief: ontwerp pin 1995)


GILLES DRAGEN DE BROEK


Aangezien er ieder jaar véél herstelwerk is aan de kostuums, zijn dit jaar de broeken vernieuwd.
In totaal zijn er 83.000 stukjes vilt (!) gebruikt, waarvan zo'n 40.000 in de broeken verwerkt zijn en 5.000 werkuren nodig geweest om deze tegen carnaval af te krijgen.

De Aalsterse Gilles zijn trots om als enige Gillesvereniging in ons land zélf haar kostuums en hoeden te vervaardigen.

Carnavalaalstkoentje:
"Met hoeveel leden zijn jullie op dit ogenblik?"

Bruno Temmerman: (De Aalsterse Gilles)
"Dag Koen,
wij zijn met 91 effectieve leden, waarvan 35 Gilles met hoed.
We hebben ook 20 muzikanten, 11 trommelaars, 16 ceremoniemeesters en 9 appelsiendragers...
Daar bovenop ook nog een vijftiental medewerkers..."



ACTIVITEITEN

* De traditionele 'Vooroptocht' waarmee de Gilles Aalst wakker maken voor carnaval (een unieke tocht in 'gekke feestkledij') kun je dit jaar bewonderen op zaterdag 15 februari!
* De Gilles-wijn is verkrijgbaar vanaf enkele weken voor carnaval in Delhaize Aalst.

* Carnaval 2014:
- Carnavalstoet op zondag 2 maart.
- Bezemdans- en worp op maandag 3 maart, 14 uur Grote Markt.
- Maandagstoet.

Voor meer informatie:
- Secretariaat Aalsterse Gilles: Bruno Temmerman 0479/94.06.09
       p/a Binnenstraat 129, 9300 Aalst

Artikel: deels bron: De Aalsterse Gilles

(Foto ©Carnavalaalstkoentje: archief, De Aalsterse Gilles - maandagstoet 2005)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten