Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

maandag 12 februari 2018

Aalst Carnaval 2018 - 90.000 Toeschouwers voor 90e (Granieten) Stoet!


NAAR DE 90e STOET GEWEEST? #MeToo!

Stoet van wereldniveau duurt 1u20 minuten minder lang!

Onze stoetfilmpjes? Check ons YouTube-kanaal: KLIK

Een granieten editie die op massale belangstelling kon rekenen.
Goed 90.000 kijklustigen genoten van een fantastische parade.

Aalst is ook opgelucht: de inspanningen van stad, Adviesraad Feestcomité en de beslissing van een Numerus Clausus (gestopte groepen niet vervangen) gaven resultaat.
Geen 22u35, maar 21u10 als einduur van een stoet, die stipt startte om 12u45...Onder een aangename winterzon, zag het publiek een creatieve en flink politiek getinte stoet.
 

De gemeenteraadsverkiezingen deden hun werk en lieten het stadsbestuur in alle vormen en formaten op praalwagens staan.
Maar niet alle groepen gingen die weg op. Sommigen vonden andere inspiratie.Het énige minpuntje was een fikse winterse bui.
Maar terwijl het pubiek probeerde te schuilen, deden de carnavalsgroepen gewoon verder...Vijfenzeventig officiële en 189 losse carnavalsgroepen verblijdden het publiek met kleurrijke
kostuums, spitsvondige satire en soms metershoge praalwagens.


Noord-Koreanen, de Catalaanse kwestie, lokale varianten op #Metoo en ene 'Bo', waren alomtegenwoordig in de stoet. De Bende van Nijvel? Die kwam ook aan bod, zij het niet rechtstreeks: wel opvallend veel doofpotten gezien en... magneetvissers...


WEIRELDSTAD

De (internationale) pers heeft Aalst gevonden, Oilst is een echte 'Weireld(carnavals)stad'

Nooit eerder noteerde de stad zoveel aanvragen tot persaccreditaties, van Polen tot in Mexico zal Aalst Carnaval op tv te zien zijn.
Op de tribune zagen we enkele bekende gezichten uit de politieke wereld, zoals Alexander De Croo, gedeputeerde Jozef Dauwe en burgemeesters uit omliggende gemeenten.


En ook Ilse Uyttersprot was present. De schepen van Feestelijkheden gaf eerder nog via sociale media aan verstek te moeten geven na een acute medische ingreep, maar ze was alsnog present op de tribune. Misschien wel om D'Apandistitslasjen te zien...


VEILIGHEID

Net als de voorgaande jaren kreeg veiligheid absolute prioriteit. 

Vanuit de veiligheidscel werd de stoet elke seconde gemonitord. Blauw op straat en de plaatsing van betonblokken garandeerden de veiligheid van alle bezoekers.
Rond middernacht nemen ‘pompiers’ hun plek in op de twee grootste feestpleinen: de Grote Markt en het Vredeplein. Dit jaar werd één pompier meer toegelaten op de Grote Markt en ook positief is dat er op die plek meer horecazaken open zijn.

Zo heropende ex-Prins Kristof De Vos het legendarische carnavalscafé Den Beiaard en werden café De Klok en de voormalige tapasbar Tapasco pop-upcafés tijdens Carnaval.


De muziekinstallaties van de pompiers zijn serieel op mekaar aangesloten en één DJ zorgt voor de muziek, die tegelijk op Grote Markt en het Vredeplein te horen zal zijn.
Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1.5 m x 1.5 m x 1m niet op beide pleinen kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen.


RAPPORT


Het verkeer verliep vlot.

In 71 gevallen werd een voertuig getakeld of een uitrijvergoeding aangerekend. Dit gebeurde enkel waar de voertuigen de algemene veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten. Bijkomend werden 229 gas-boetes voor parkeerinbreuken opgelegd.

De brandweer heeft geen carnaval gerelateerde interventies moeten uitvoeren.
De hulpposten van Het Rode Kruis Vlaanderen voerden 15 verzorgingen uit. De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 7 personen verzorgd. De politie heeft 1 persoon bestuurlijk aangehouden, voor openbare dronkenschap.
Tijdens de stoet was 1 kind even verloren gelopen, maar de jongen kon vrij snel herenigd worden met de ouders.DRENKELING?

Slechter nieuws kwam er deze ochtend.

De politie kreeg om 5.21 uur een oproep dat er een persoon in het water was gevallen ter hoogte van de Sint-Annabrug. De hulpdiensten waren een zoekactie gestart en de brandweer zette een duikploeg en sonarboten in. Getuigen hadden de persoon in het water zien liggen. Maar toen de brandweer ter plaatse kwam, was het slachtoffer vermoedelijk onder water.
Het ging om een carnavalist uit Halle...


Reportage: Carnavalaalstkoentje. 
Bron info: Stad Aalst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten