Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

maandag 20 augustus 2018

20 jaar Atelier Sandy - Aalsterse Topkwaliteit verovert de Wereld!


20 JAAR ATELIER SANDY

2 decennia topkwaliteit aan kostuums in de stoet (en véél meer)...

5 oktober 1998...
Een nietszeggende maandag zegt u? De zon kwam op om 7:46 en ging onder om 19:09. Een koude dag (max 9,0°C) 
En toch... Toch scheen er licht en voelde het 'warm', want in Liedekerke startte Sandy Lievens zijn carrière!

Het verhaal van Atelier Sandy is uniek!

Wij nemen u mee u in 20 jaar geschiedenis...

Foto 2012: ons 1e interview...


Sandy:
"Spastic was het eerste wapenfeit waarmee ik me -na mijn studies in Gent- manifesteerde in de modewereld.
Als jonge ontwerper onderscheidde ik me met een eigenzinnige mannencollectie (clubware) en vooral mijn stijlvolle en vaak extravagante ontworpen kledij, voor artiesten die ermee schitterden tijdens hun optredens en hun videoclips. 

Onder meer voor het toenmalige monstersucces 2 Fabiola ontwierp ik de outfits, zoals bv. bij deze CD-single..."


Sandy:
"Ook mijn eigen dansgroep Mindstar werd opgemerkt en geapprecieerd.
Zelfs vanuit de wereld van het witte doek was er interesse! Kinepolis koos Spastic uit voor de realisatie van een aantal kostuums voor de première van de film ‘Star Wars, Episode 1: The Phantom Menace’..."


Sandy:
"Uiteraard was ik trots op mijn werk, maar ook érg realistisch: ik had een specifiek publiek en een toekomst in die showbizz is niet steeds werkzeker, zelfs met een mooi opgebouwde reputatie.

Op 5 oktober 1998 begon mijn grote avontuur: Atelier Sandy.
Ik wou toen nog een eigen kledingcollectie opzetten, maar toch al meer voor een iets breder publiek.
Al bleven het exclusieve stukken.
Zo kwam ik niet eens zo lang geleden een dame tegen die mij nog herkende en zei dat ze nog een broek had van mij. Eéntje die ik inderdaad ontwierp, maar die ze nooit wou wegdoen...
We gaven toen enkele modeshows en de tijd tikte verder.

In 2000 ontmoette ik Patrick en vanaf dan vestigde ik me ook in Aalst, waar we dan in 2001 samen een winkel opstartten in de Geraardsbergsestraat.
Na enkele 'kleine, toevallige stapjes' in de carnavalswereld, zorgde in 2003 de Aalsterse Grote Groep De Lodderoeigen voor een belangrijke wending.
Prins Kris Van Vaerenbergh had een fantastisch idee: de armen voor hun Indische kostuums, gekoppeld aan mooie witte stof. Maar, het moest opvallen en goed overkomen. Kostuums met bewegende armen maken, dat was toch even nadenken..."Sandy:
"Na mijn opleiding tot kleermaker en modeontwerper en mijn eerste mannencollecties, was ik niet zeker of ik klaar was voor het ontwerpen en realiseren van carnavalkostuums. Uiteindelijk viel dat best wel mee: je kunt énorm creatief zijn, variatie en fantasie gebruiken, steeds nieuwe stoffen en materialen ontdekken die je kunt combineren, of borduurwerk als afwerking gebruiken én je hebt een dankbaar publiek...

LOD won de stoet van 2004 en dan ben je ook als mede-creator trots op het eindresultaat.
Het gevolg was dat onze naam als een lopend vuurtje rondging... Een jaar later bleek er al veel ruimere interesse en ik besefte dat deze 'markt' best wel een broodwinning kon worden. Maar ook hard werken... Al mag het resultaat gezien worden, zoals hier bij Tisj in 2005..."Sandy:
"2005 was een heel belangrijk jaar: we verhuisden van de winkel van de Geraardsbergsestraat naar ons actueel pand in de Doolhofstraat. Sindsdien ging het razendsnel!
Ten eerste beschikken we hier over een volledig uitgerust atelier boven en beneden de mogelijkheid om onze klanten in alle rust te ontvangen.
Verder hebben we voldoende ruimte om onze grote voorraad aan stoffen, accessoires en pluimen kwijt te kunnen.
Bovendien hebben we ondertussen een prachtig terras en een tuin die uitgeeft op de carnavalswerkhallen. In de stad, maar nog steeds tussen het groen en het carnavalsgebeuren dat ons nooit loslaat."Sandy:
"Steeds meer groepen deden een beroep op ons en we kregen ook naam tot ver buiten Aalst!
Carnavalsverenigingen uit steden als Halle en Ninove, tot het Waasland en de kust.
De volledige producties bouw(d)en we stilaan af (het volledige proces van de initiële maatopname tot de laatste pasbeurt voor een volledige groep), maar onze hoofdfocus ligt al lange tijd bij het creëren van het proefkostuum. Gerekend aan de uren vergadering, het maken van het ontwerp, het omzetten van het ontwerp in patronen, het maken van een proefmodel eerst in baalkatoen en daarna in de uiteindelijke stoffen. Je begrijpt dat we vaak lange werkdagen hebben...

Ik schat voor 2018, dat we minstens zo'n 65 groepen vooruit helpen op die manier.
Maar het is het waard. Die creativiteit, het eindeloos zoeken naar oplossingen en leuke invalshoeken, gepaste stoffen en afwerkingsmaterialen. En vernieuwend willen zijn...
Een uitdaging die we wat graag aangaan.

Tijdens het jaar bezoeken we een aantal gespecialiseerde beurzen in ons vakgebied : Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doen we regelmatig aan. De beurs Première Vision in Parijs is de grootste stoffen beurs ter wereld.
We blijven in contact met collega ontwerpers en modehuizen om op de hoogte te blijven van de laatste trends en nieuwste ontwikkelingen.
We vragen onze leveranciers af en toe ook om nieuwe prints te produceren waarvan we denken dat die wel eens succes zouden kunnen hebben en heel af en toe ontdekken we zelf..."Patrick:
"Het borduurwerk is mijn specialiteit.
Groepen willen vaak hun logo op het kostuum en aangezien we ook al enkele Prinsenkostuums mochten ontwerpen, wilden ook zij dat hun karikatuur professioneel hun kostuum tooit.
We waren dan ook méér dan trots dat we in 2018 het prinsen kostuum van Prins Alex mochten ontwerpen en realiseren, inclusief het borduursel dat zijn cape siert.
Een grote eer... Met als extraatje nu zijn zomerkostuum..."


Sandy:
"Wat ik nog wel kwijt wil: élk carnaval is uniek! 
De factor 'humor' speelt in Aalst zeker een rol.
Dat zal je bij sommigen groepen ook wel merken aan de kostuums... 
In Halle zijn het dan weer felle kleuren die hun stoet maken, aan zee grote groepen: meer dan 100 figuranten. Kostuums moeten er eenvoudiger zijn, maar toch klasse uitstralen.  Zo merk je dat élk carnaval zijn typische eigenheid heeft...Zo ook het zomercarnaval van Rotterdam. Waarbij pluimen overheersen, ook één van onze specialiteiten.

Of ik anekdotes heb?
Soms zijn de simpelste ideeën de beste!
Zoals dit ontwerp voor Oeverboeft 2012..."Sandy:
OK, je hebt wel een onvermijdbare 'deadline'...
We houden van ons werk en doen het ook met passie. En we staan ook steeds klaar voor onze klanten, zelfs in de late uurtjes. En zeker wanneer de carnavalisten zien dat onze lichten nog branden...
Er zijn ook nu weer wat trends in kleuren en kostuums, maar dan verklap ik al wat teveel van de stoet van 2019... Dat sommige groepen nogal gaan opvallen, daar ben ik zéker van!

We werken ook graag samen met bv. een Dennis De Wolf, die werkbare tekeningen van kostuums aanlevert of met Marion en Peter Hoop, die jaren geleden voor een echte (r)evolutie zorgden in het carnavalswereldje dankzij hun realisaties in foam : hoeden en kragen met volume, tot zelfs volledige pakken."Patrick:
"Samenwerking zorgt voor een fantastisch eindresultaat! In een team draagt ieder z'n taak...
Geduldig uitgevoerd borduurwerk, waarmee al vele kostuums een grandioze 'finishing touch' meekregen, of de 'pluimen op de hoed'... het hoort er eveneens bij.
Sinds 2009 zijn we ook met een nieuw label gestart “BelPlumes” : we bieden geverfde en ongeverfde veren aan voor de catwalk, de podiumkunsten, carnaval en cabaret. Onze Oiljsterse veren zie je nu verschijnen onder andere in de meeste cabarets in Europa en in de Sambadrome in Rio!"LEUKE WEETJES

Sandy:
"We waren aangenaam verrast toen we merkten dat kostuums, die we ooit ontwierpen, nu volop schitteren in een circusact van ‘straattoneel’.
Het gaat hier over de kostuums die we in 2012 ontwierpen voor carnavalgroep De Moesenezen uit Moerzeke/Kastel voor carnaval 2013.
Die vonden hun weg naar de Nederlandse straatcircusgroep Cico di Strada, die we vorig jaar hebben zien opduiken als Cirque de la route op 8/12/2017 tijdens Aalst Twinkelt.
Dan pas besef je waar je mee bezig bent. Je werk gaat een eigen leven leiden en het bewijst toch ook de kwaliteit van onze producten."


Model 1 & 2:


Stoet Moerzeke:


Twinkelt Aalst:


Sandy:
"Ook tot onze vrienden behoort Alain Taillard, die regelmatig tentoonstellingen organiseert met zijn kostuums.
Hij neemt al 23 jaar deel aan Carnaval Rio, eerst als eenvoudige straatdanser, nu als 'destaque', een solodanser heel hoog op de allegorische wagen.
De term 'destaque' betekent hoogtepunt, maar ook 'onderscheiden persoon' (personne distinguée - geeft de nuance beter weer), een hele eer dat we met hem al mochten samenwerken..."TOEKOMST


Sandy & Patrick:
"Ons opendeurweekend wordt dit jaar een speciale '20 jaar jubileum-editie', met een mooie groep deelnemers, waarvan sommigen al jaren naam en faam hebben. Op onze uitnodiging, om deel te nemen aan ons feestelijk opendeur weekend, gingen ze graag in.
We verwelkomen jonger en ouder in ons atelier, op ons terras en in onze tuin gelegen tegenover hal 7."


Deelnemers:

•• Marion Hoop - foamproducten & workshop
•• Michael De Prycker - make-up & body paint
•• Hair Club Brussel - pruiken
•• Van Beers BV - op maat gemaakte schoenen
•• Christof Lauwers van Infinity Events - buttons & lintjes
•• Tejo Soete van Wood & Steel - scepters
•• Semeraro Massi met Cocktails & CelebrationSandy & Patrick:
"De laatste 20 jaar is er heel wat gebeurd, honderden ontwerpen, patronen en modellen zijn de productie-revue gepasseerd. Dat zien we aan onze mappen en de tekeningen die we nu nog aan het inscannen zijn.
Maar we blijven evolueren: om onze herkenbaarheid te vergroten voorzien we de laatste jaren elk kostuum van ons label, we vernieuwden de ontvangstruimte/showroom voor onze klanten, we investeerden in zonnepanelen waardoor onze volledige productie voortaan gebeurt met groene energie.
In de stijgers staat ook een uniek project, namelijk de volledige automatisering van onze patronen en het creëren van een patronen bibliotheek uitsluitend voor carnaval en show kostuums.

Een ander recent project waar we heel fier op zijn: HOLIDAY ON ICE.
Deze show en revue-multinational is onlangs een nieuwe afdeling opgestart in België en zocht een partner ter ondersteuning van hun activiteiten in Europa. Onze jarenlange ervaring en ontelbare realisaties hebben ze overtuigd!
Vandaar dat we niet enkel hun leverancier worden voor pluimen, showstoffen en accessoires, maar we zullen ze ook bijstaan bij het opstarten van hun nieuw productie-atelier.
En wie weet, gebeurt binnenkort een deeltje van de Holiday On Ice productie in ons Oilsjters atelier.

Atelier Sandy (goes) International!"


Website: KLIK

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©Atelier Sandy

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Atelier Sandy, ©Patrick De Boeck & ©Silke Hermans

1 opmerking:

  1. Jawade ..zo'n mooi verhaal en wat een realisaties ! Proficiat alvast en nog veel succes ermee ..ge ziet uit LIkert komt nogal wat talent :-)

    BeantwoordenVerwijderen