Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

maandag 20 november 2017

AKV Nèm Na! lanceert gezelschapsspel Aalst Carnaval - 'Wie Wintj De Stoet en Wie Goot Er Bankroet?'


SPEL

Nèm Na! lanceert gezelschapsspel Aalst Carnaval.

Dag Guy, lang geleden dat we van jullie nog iets te lezen gekregen hebben. We konden het al voorspellen dat het stilte voor de storm was. Krijgen we vandaag de voorstelling van jullie onderwerp?
"Neen Koen, dat zal voor na Nieuwjaar zijn maar we willen wel graag iets anders voorstellen.
We lanceren met trots ons eigen gezelschapsspel over Aalst Carnaval!"


Dat is origineel, hoe zijn jullie daar opgekomen?
"Wel vorig jaar toen we de groep opgericht hebben waren we op een avond Monopoly aan het spelen met een paar leden van de groep toen iemand zei “dat dat nog niet bestaat, een spel over Aalst Carnaval”
Toen zijn we beginnen fantaseren over hoe het spelbord er zou kunnen uitzien.
“In plaats van naar de gevangenis te vliegen kan je blijven hangen in de kantine”, “voorbij start passeren betekent de maandelijkse betaling van het lidgeld door de leden”, etc…
Van de verschillende ideetjes werd uiteindelijk een eerste proefversie gemaakt. Best grappig eigenlijk.
Op 4 aan elkaar gekleefde A4 bladen, zelfgemaakte kaartjes en geldbriefjes, pionnetjes en een dobbelsteen dat we uit een ganzenbordspel haalden gingen we aan de slag.

We baseerden ons op Monopoly en voegden er onze eigen ideetjes aan toe.
Het minpunt bij Monopoly vonden we is dat je speelt tot als quasi iedereen failliet is en er 1 iemand overblijft met al het geld. Dit kan soms uren duren. Wij wilden een spel uitbrengen waarbij er na een uur spelen een duidelijke winnaar was. Daarom voegden we nog een extra dimensie aan het spel toe zodat het spel kon “uitgespeeld” worden als het ware.

De volgende moeilijke stap was er effectief voor zorgen dat het kon uitgespeeld worden. De waarden van het geld, de speelkaartjes enzo moesten worden bepaald.
We speelden het eerst met 2, dan met 3 en uiteindelijk met 4 personen. Het spel is van 2 tot 4 spelers en moet dus op elke manier kunnen uitgespeeld worden. Het mag niet te makkelijk zijn of te snel gaan natuurlijk.

Vorig jaar was het proefspel klaar en getest eigenlijk maar we lieten het in de kast liggen.
Dit jaar werd het idee terug naar bovengehaald om het effectief te laten ontwerpen. Het was niet makkelijk om een bedrijf te vinden dat onze speldozen wou maken. Overal waar we aan de deur klopten was de minimum oplage 1000 stuks, wat totaal onhaalbaar is natuurlijk.
Zo hebben we met 6 verschillende bedrijven gewerkt die elk hun onderdeel in zo een lage oplage wilden maken. Uiteindelijk werd alles verzameld en heeft nog een andere firma de speldozen uiteindelijk verpakt.
Samen met Kenneth Van Lierde, die ons hielp alles drukklaar te maken en Jan Louies, die onze zelfgeschreven Aalsterse tekstjes verbeterde, zijn we er uiteindelijk in geslaagd ons eigen spel te ontwerpen."NEMNA, wie wintj de stoet en wie goot er bankroet!

Kan je wat meer info geven over de inhoud van het spel?
"Het spel bestaat uit 2 luiken.
In het eerste luik “den toer rond d’halle” is het de bedoeling om de 3 belangrijkste pijlers, namelijk kostuum, wagen en humor & interactie te verkrijgen. Deze verkrijg je door de budgetkaartjes aan te schaffen, want zoals bij elke groep is het budget van enorm belang jaarlijks. Om deze kaartjes te kunnen aanschaffen moet je dus zoals elke groep heel wat activiteiten organiseren zodat er geld in de kas komt, niet al te vaak blijven hangen in de kantine zodat er verder gewerkt wordt en hopen dat je niet al te veel malsjans hebt zoals boze leden die hun ontslag geven of andere onvoorziene kosten. De sponsors kunnen je natuurlijk ook een aardig duwtje in de rug geven.
Het komt er op neer dat je vooral niet bankroet gaat natuurlijk want dan is het spel afgelopen voor jou en kan je als losse groep in de stoet gaan. Tenminste als de numerus clausus dit nog toelaat, anders wordt het gezellig stoet kijken op het Stationsplein met carnaval.
Al deze zaken vind je terug op het eerste luik van het spelbord.

Van zodra je de 3 pijlers hebt verworven kan je naar het tweede luik gaan “de stoet”. Hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk als eerste over de Grote Markt te geraken. Wie hierin slaagt is de uiteindelijke winnaar van het spel.
In dit luik moet je ervoor zorgen dat je het niet aan de stok krijgt met een losse groep die voor jou loopt, dat je muziek niet te luid staat, dat de wagen niet te lang is, dat je gespaard blijft van panne en dat je het gat in de stoet toegereden krijgt en eenmaal je op de Grote Markt komt dat je je dansje van binnen en van buiten kent natuurlijk.

Wie de eerste over de Grote Markt geraakt roept “NEM NA, ik win de stoet” en is de uiteindelijke winnaar van het spel!"Klinkt fantastisch, vanaf wanneer is het spel beschikbaar?
"Het spel is beschikbaar vanaf maandag 18/12.
We stellen het officieel voor op 16/12 in 't Paviljoen om 19u30, waar het spel natuurlijk ook al kan aangekocht worden.
Er is wel een beperkte oplage, en de kostprijs per spel is 39,95€ (die 5 cent geven we wel niet terug)

Waar het spel kan verkregen worden zullen we ook op onze Facebookpagina van AKV Nèm Na! meedelen..."


Het spel kan vanaf vandaag besteld worden zodat je zeker bent dat je er eentje hebt.
Want als de speldozen op zijn laten we geen meer bijmaken.
 

Bestellingen kunnen geplaatst worden vanaf 20/11 tot 15/12 en afgehaald worden op 16/12 vanaf 19u30 in 't Paviljoen.
 

Bestellen kan via nemna.the.game@gmail.com door je familienaam, voornaam, adres, gsm-nummer en aantal dozen door te geven. Je krijgt van ons dan een bevestigingsmail voor de afhaling.

Origineel geschenk voor uren spelplezier? Speel mee met Nèm Na!!

• Interview met dank aan de trotse voorzitter Guy Cornand alias Den Belsj


Foto's: ©Bjorn Van Ryckeghem & ©Carnavalaalstkoentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten