Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

maandag 25 december 2017

Aalst Carnaval 2018 - Stoetthema AKV Nèm Na - 'Goi Zetj E Groeit Licht!'


GROEIT LICHT!

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2018'!

• Wat stellen de groepen voor in de 90e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?

• Sinds 1 september groeit de reeks aan op onze blog...

Als negenentwintigste in een (lange) rij, AKV Nèm Na!


Guy Cornand (Voorzitter) :
"Nèm Na gaat in 2018 voor de 2e keer mee in de stoet..."

ONDERWERP:
'Goi Zetj E Groeit Licht'

OITLEG:
"Ze zijn in elke groep welbekend, de gasten die als ze dan al eens naar de werkhal komen meer kwaad dan goed doen aan de wagen.
Ze weten het altijd beter maar zijn zelf gezegend met twee linker handen.
Je bent ze eigenlijk liever kwijt dan rijk maar in elke groep zit er wel zo een “groot licht”.
Comedy Capers en slapstick ten top als je ze bezig ziet in de werkhallen.
GOI ZETJ E GROEIT LICHT!"COMEDY CAPERS

Dag Guy, deze omschrijving kreeg ik gisteren samen met een affiche op kerstavond in mijn mailbox. Is dit het onderwerp van AKV Nèm Na!?
"Inderdaad Koen dat klopt. “Goi zetj e groeit licht!” wordt in Aalst gezegd tegen iemand die niet al te snugger is, die de ene domme stoot na de andere afwerkt.
De omschrijving zegt eigenlijk genoeg.
We kennen ze allemaal, de jongens die in d’halle door de groepsleden om “nen auker eletrik, isimo bagetten of kiekendrood zonder goten” worden gestuurd. Niets vermoedend gaan ze in elke hangar op zoek naar deze onbestaande materialen.
Het zijn diezelfde gasten die altijd staan te discussiëren hoe “zij” het zouden doen maar die eigenlijk “van toeten of blozen” weten.
Heel vaak komen ze niet naar de halle maar als ze komen zit iedereen met de bibber op het lijf omdat ze iets stuk zouden maken dat al volledig klaar is.
Volgens mij kunnen ze bij elke groep hierover meespreken."


De affiche, is terug nostalgisch getint zoals vorig jaar. De jonge generatie zal het niet direct iets zeggen maar op de affiche zien we “Ben Turpin”, een van de grootste slapstick acteurs allertijden.
"De uitbeelding van ons onderwerp is dan ook pure “slapstick”. We gaan in de stoet niet zo maar een dansje brengen maar we gaan de mensen terug meenemen naar de tijd van de “Comedy Capers”. De tijd van Ben Turpin, Den Dikken en Den Dunnen.
We lopen in de C en vooraleer de mensen ons zien passeren is reeds 80% van de stoet aan ons voorbij gegaan. We willen niet de zoveelste groep in rij zijn met een mooi kostuum en een mooi dansje. We willen de mensen aan de kant entertainen.
Dat wordt onze grote uitdaging dit jaar."


De sfeer van Comedy Capers:En dit jaar proberen hoog te scoren?
"We gaan voor onze tweede keer mee in de stoet. Vorig jaar behaalden we een zevende plaats. Een nieuwe groep behaalde voorheen nooit een top tien plaats in hun eerste jaar en nu krijgen we altijd de vraag of we dit jaar mee doen om te winnen.
Ons antwoord is daar altijd duidelijk op “wij doen mee in de eerste plaats om ons zelf en de mensen aan de kant te amuseren. Als we een zelfde plaats als vorig jaar kunnen behalen is dat heel goed, als we al 1 plaatsje kunnen opschuiven zou dat fantastisch zijn”


Jullie zijn er wel in geslaagd om op nog geen 2 jaar tijd de groep bekend te maken in Aalst. Dus misschien mag er toch wat meer druk op jullie schouders gelegd worden?
"De stempel in ons logo zegt genoeg Koen. We proberen op onze manier onze stempel te drukken maar dat hoeft niet persé met topplaatsen in de stoet.
Ons gezelschapsspel is hier een mooi voorbeeld van. Ons spelletje is volledig uitverkocht en we maken er trouwens geen meer bij ook al hadden we meer dan 200 mensen op een wachtlijst staan. Het is de bedoeling dat we ons nu nog al de tijd kunnen concentreren op onze wagen en ons kostuum.
Druk op onze schouders? Dat is onmogelijk. Ieder lid in onze groep ligt eigenlijk niet wakker van een eerste of een laatste plaats, zolang we maar met carnaval ons kunnen amuseren."


Als afsluiter hebben jullie ook jullie stoetliedje doorgestuurd. Leuk dat we dit mogen posten.
"Een stoetliedje de eerste keer horen tijdens de stoet of het al volop mee kunnen zingen tijdens de stoet. Wat denk jij dat het leukste is voor de mensen aan de kant?
Daarbij, het geheimhouden van liedjes is iets voor de prinsenverkiezing niet voor onze stoet.

Guy Cornand, voorzitter AKV Nèm Na!"


Stoetliedje 2018:Spel 'Wie Wintj De Stoet en Wie Goot Er Bankroet?': KLIK
Uitverkocht... KLIK

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©Patrick De Boeck

Met dank aan AKV Nèm Na!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten