Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

vrijdag 1 december 2017

Aalst Carnaval - Brand Geloeif Mè Goed 2004: Carnavalsgroep Geeft Officiële Persmededeling (30/11, 23u) en blijft hopen op menselijke oplossing!

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, Geloeif Mè Goed 2004

GETROFFEN GELOEIF ME GOED GEEFT DUIDING IN PERSBERICHT

Hoop op menselijke oplossing!

Persbericht 30/11, 23u15

Beste Carnavalisten,
Beste Aalstenaars,


Met deze persmededeling willen de getroffen leden van de brandzaak (Geloeif Mè Goed) uit 2004 reageren op de recente verwikkelingen in het dossier.

Op de eerste plaats wensen we 13 jaar na de bewuste feiten een aantal zaken duidelijk te stellen, zaken die we 13 jaar juridisch gezien niet konden ventileren.
We voelen ons nog steeds onterecht veroordeeld. Om een lang verhaal kort weer te geven hebben de 2 tegen-expertises een totaal andere oorzaak aangetoond. Een eerste piste bleek een TL lamp te zijn die naar beneden viel en een vonk veroorzaakte. Een tweede piste bleek een kaars die gevonden was, wetende dat er nog jonge carnavalvierders hun drank in een van de andere hangars stokeerden en daar aanwezig waren. Deze pistes zijn uiteindelijk niet weerhouden in het dossier omdat wettelijk gezien de tegen-expertises moeten geschieden op het zelfde moment wanneer de parketdeskundige zijn onderzoek voert ter plaatse. We werden - leken in deze materie - hiervan niet op de hoogte gebracht. De brandhaard aan de tractor zou volgens de tegen-expertises enkel toegebracht zijn door de hoeveelheid aanwezige benzine. Bovendien zijn wij altijd blijven schreeuwen dat de alternator - als oorzaak aangewezen - niet werkte. Wij dienden de tractor in gang te brengen met batterijen. Aangezien dit als enige oorzaak in het dossier werd weerhouden (onterecht en fout) hadden wij geen enkel verhaal meer. 13 jaar later hebben we ons neergelegd bij dit onrecht en weten we dat we moeten betalen. Ieder van ons zal zijn/haar verantwoordelijkheid nemen maar het blijft hard om financieel op te draaien. Op zich doet dit er allemaal niet meer toe, maar het is belangrijk na 13 jaar ons gevoel te kunnen weergeven en een aantal feiten eindelijk te kunnen ventileren.In eerste aanleg was Ethias - als verzekeraar van de stad Aalst - veroordeeld, waartegen de maatschappij in beroep ging. Het vervolg is gekend. De rechter in beroep interpreteerde het geheel anders en sprak Ethias vrij waardoor we toch dienden op te draaien voor de schade. Als er moet geschoten worden naar een maatschappij dan is het vooral naar Ethias die er alles aan deed om de uitspraak van de rechter in eerste aanleg te weerleggen en 30 gezinnen op te zadelen met een schuld.

Als verzekeraar van de getroffen firma's kwam AXA in het verhaal. Van Ethias was geen sprake meer. Wij zijn verheugd dat AXA het bedrag laat zakken naar ongeveer 24.000 euro, maar hopen dat er nog ruimte is voor verder overleg zoals de stad Aalst heeft aangekondigd. Het blijft massaal veel geld voor iedere burger, ook voor ons. Wij beseffen zeer goed dat de maatschappij niet alles kan laten vallen, dat zou zeer oneerlijk zijn tegenover tal van andere burgers, maar hopen toch dat verdere onderhandelingen mogelijk zijn om het bedrag nog naar beneden te halen. Bovendien hopen we dat de rechtsplegingsvergoeding ook kan gelaten worden. Vergeet niet dat er nog andere schuldeisers kunnen opstaan in dit verhaal. Ook de registratierechten hangen ergens in dit dossier. Als we alles optellen dan blijven bedragen mogelijk tot 35.000 euro! Laat het duidelijk zijn dat het niet stopt met dit bedrag van AXA. Wij zijn heel blij met de aangeboden afbetalingsmodaliteiten maar vragen uitstel tot als het gehele financiële plaatje in beeld werd gebracht. Wij wensen nog niet over te gaan tot een definitieve intentie verklaring zoals gevraagd wordt door AXA. Het heeft immers geen zin om nu haalbare afbetalingsmodaliteiten af te spreken en nadien te moeten vaststellen dat elders ook enkele duizenden euro's worden geëist. Het haalbare wordt dan onhaalbaar. Zoals onze burgemeester, waarvoor we zeer dankbaar en erkentelijk zijn, heeft aangeboden, hopen we dat zeer vlug bij elkaar gezeten wordt met ALLE partijen, waarbij een finaal eindbedrag kan worden vastgesteld. De getroffen leden zijn vragende partij om dit zo snel als mogelijk te verwezenlijken, de leden willen komaf maken met de onzekerheid en verder met hun leven.Her en der werd aangegeven dat wij van onze kant niets lieten horen. Wij willen dit echter met klem ontkennen. 17 maanden geleden hebben wij ons voorstel, vertrokken vanuit de solvabiliteitsstudie in opdracht van de Stad Aalst, overgemaakt. Onze raadsman heeft herhaaldelijk gepolst maar zonder resultaat. In juni 2016 vonden besprekingen plaats waarna AXA ons een voorstel zou doen. Opnieuw hoorden we maanden niets, tot het aangetekend schrijven van maandag 27 november.
We willen hierbij ook de stad Aalst oprecht danken voor hun tussenkomst, 10% bij elk getroffen lid is zeer mooi. We hopen dat de intentie van het College om met AXA opnieuw rond tafel te zitten vlug kan geschieden, want de deadline is door AXA gesteld binnen een 10-tal dagen. Het idee van crowdfunding zijn we tevens zeer genegen. In het verlengde willen we stellen dat we zeer verrast maar ook zeer blij zijn dat de publieke opinie, 13 jaar na de feiten, ons een warm hart toe draagt.

Finaal zijn we als leden blij dat er eindelijk zeer concrete bedragen kenbaar gemaakt zijn én dat de mogelijkheden zijn gegeven om te betalen. Indien AXA bij hun intentie blijft van afbetalingsmogelijkheden die kunnen situeren rond 50-100 euro per maand, zoals gesteld in het VTM Nieuws en TV Oost Nieuws, dan kunnen we eindelijk starten met het hernemen van onze levens op een menselijke manier. Graag willen we wel stellen dat nog niet iedereen het aangetekend schrijven van AXA mocht ontvangen.


Met oprechte dank aan alle mensen die ons een hart onder de riem steken!

Namens de getroffen leden van carnavalsgroep Geloeif Mè Goed 2004

*Update* AXA stelt zijn 'ultimatum' van betaling uit tot 31/12/'17

Eerder:

• AXA wil toenmalige GMG-leden doen betalen: KLIK
• Reactie Burgemeester: KLIK
• 1e Reactie Carnavalsgroep: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten