Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // De carnavalsstoet was van uitmuntend hoog niveau! Eirg, Bedesterd, De Schoitkitten en Pladasj wonnen élk in hun categorie! // De blog staat vol sfeerverslagjes: vanaf de 'Voorbereiding' en ons bezoek bij ALLE 71 de AKV's tot en met de Popverbranding en het 'Slotartikel'! // Aalst Carnaval 2024 was een plezante, vrij rustige editie! // Volg ook ons YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes, maar ook de Stoetfilms vanaf 2010! // Nico Poppe Leo is de 40e Arendprins! // Peter Van Keer stelde zich voor als Kandidaat-Prins Aalst 2025! // Ook het andere carnavalsnieuws zijn we niét vergeten! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval: aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!'

maandag 25 december 2017

Aalst Carnaval 2018 - Stoetthema AKV Liejp - 'Pakt aal eir paraplieken in d'hand, want ver de 90e kiejr gommen deer alle weer en windj'


ALFRED KELDERS

Stoetthema's, ook die reeks krijgt zijn jaarlijkse update met 'editie 2018'!

• Wat stellen de groepen voor in de 90e stoet?
• Waarom kozen ze het thema?
• Wat houdt het in?

• Sinds 1 september groeit de reeks aan op onze blog...

Als dertigste in een (lange) rij, AKV Liejp!


De Spersj (Woordvoerder) :
"Liejp gaat trots voor de 2e keer in de stoet mee!"

ONDERWERP:
'Pakt aal eir paraplieken in d'hand, want ver de 90e kiejr gommen deer alle weer en windj'

OITLEG:
"Awel... 't is in 2018 de 90e keer dat de stoet doorgaat door de straten van Oilsjt, dit naar een idee van Alfred Kelders (Fred Kassoi), voormalig voorzitter van het feestcomité en stichter van het huidig carnavalsgebeuren. Alfred Kelders heeft een gedenksteen in de Kattestraat, maar veel mensen weten niet wie die man is... Wij willen Alfred Kelders eren...Maar zeker ook elke carnavalist die ieder jaar opnieuw door alle weer en wind in de stoet gaat, om de mensen ne lach op eer toet te toveren."


De Spersj:
"Zeker de laatste jaren zijn de weergoden ons niet altijd even goed gezind geweest, maar dat deert de echte carnavalist niet om toch al 90 keer alle weersomstandigheden te trotseren. Want oeik al stoonek in de kaa, niksen aagt mè tegen om mee te goon in de stoet... Da's 't motto van nen echte carnavalist.
Daarom vragen wij de mensen aan de kant om hun paraplieken bij d'hand te pakken, voor moest het slecht weer worden (want die kans is groot), maar toch te blijven kijken en genieten van de prachtige stoet.

Wij kunnen hierbij alvast zeggen dat Alfred Kelders een prominent plaatsje zal krijgen op de wagen, en wij enkele "historische" groepen in de kijker zullen zetten op onze wagen, met een verwijzing naar bekende "weer"thema's... Om er enkele van de meest bekende op te noemen : De Loizemaanen met hun sneeuwthema 'woor is aal ons zaat noortoe?', ik dacht Noig G'ambeteird en Vriejt Gezjeneird met een thema over het weer, Schiefgoddeweg met hun '4 seizoenen' en uiteraard niet te vergeten 'Sjikking in the rain' van Sjik (legendarisch). 😉"



De Spersj:
"Wij gaan dit jaar met 30 gekostumeerden in de stoet.
En hebben geen ambitie...Of toch wel. Opnieuw een Liejpe stoet mogen beleven met onze Liejpe familie..
En stiekem hopen om toch een paar plaatsjes te stijgen.
We hebben dit jaar echt alles op de kostumering gezet. Met bijhorende toffe wagen!

Wij delen met carnaval ook lintjes uit. Dit jaar zullen er meer kleuren zijn, hier alvast een voorproefje..."



De Spersj:
"Ik hoop dat het wat gaat aanslaan bij 't publiek.
Alleszins, ons thema 'klopt': stoetliedje is aanstekelijk en we hebben in tegenstelling tot de voorgaande jaren voor een andere soort kostumering gekozen. Veel bombastischer. En ontworpen deer prit en prot.

Met de groeten van deze enthousiaste groep, AKV Liejp!"


Alfred Kelders, archief 1948:


Alfred Kelders, archief 1978:


GESCHIEDENIS

Het verhaal van kleine groep Liejp als AKV!

We maakten ook over deze groep een mooi overzicht over 'jaar 1'

2017


Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©Patrick De Boeck & Krantenarchief + Archief DADD vzw: KLIK

Met dank aan AKV Liejp!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten