Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

zaterdag 8 september 2018

De Aalsterse Gilles starten nieuw werkjaar (en jij kan hen helpen)!


BLOEIENDE VERENIGING SINDS 1971

De Gilles werden in Aalst opgericht in 1926 onder de naam ‘De Ware Gilles’. 45 jaar lang was deze vereniging actief, tot ze in 1971 werd ontbonden. 

Enkele rasechte Aalstenaars meenden echter dat de gillestraditie in hun stad zeker niet mocht verloren gaan en zo werd op 17 juni 1971 de huidige folkloregroep boven de doopvont gehouden.

1971, afscheid van de 'oude vereniging'


1971, welkom aan de 'nieuwe Aalsterse Gilles':


DE AALSTERSE GILLES 2018-2019


Marieke Leysens, woordvoerster:
"Sinds 1986 vervaardigen en onderhouden de Aalsterse Gilles zelf hun kledij en struisvogelveren hoofddeksels. De komende jaren hopen we, mede door de opbrengsten van het eetfestijn, te kunnen investeren in nieuwe vesten en pluimen. 
Door een bezoek aan ons jaarlijks eetfestijn, helpt u dus mee de kosten te dragen om dit stukje 'Oilsjters’ cultureel erfgoed te bewaren.
 

Voor dat eetfestijn, nodigen we iedereen graag uit op 22 en 23 september in SBS De Duizendpootjes in de Binnenstraat...
En niet vergeten, je kan en mag er een #gillesfie nemen. Hoe zie je er uit als Gille?!"


PIN


Marieke:
"In primeur stellen we onze nieuwe pins 2018 voor!
De hartvormige kunstwerkjes, in Aalsterse kleuren, mét de beeltenis van een gilleshoed, zullen voor het grote publiek verkrijgbaar zijn vanaf het eetfestijn. Een ontwerp van 'eigen hand' en uitgewerkt in 2 kleurcombinaties.
 

Voor deze uitgave werd een verzamelkaart gecreëerd, in een gelimiteerde oplage van 100 stuks.
De kaart met daarop de 2 pins kost 12 euro.
Een losse pin kost 7 euro..."


EEN HART VOOR DE AALSTERSE GILLES


Marieke:
"Onze vereniging telt op dit moment een 80-tal actieve leden en daarnaast kan ze ook rekenen op een 20-tal vrijwilligers.
Het leeftijdsverschil tussen ons oudste en jongste lid bedraagt... 65 jaar!
Alleen al voor het vernieuwen van al onze pluimen, moet je rekenen op een budget van ongeveer 50.000 euro.
En vergeet niet, tijdens carnaval gooien we maar liefst 2 ton sinaasappels uit!"


Archief 2012


Archief 2016


Marieke:
"...‘Wanneer ik de Gilles hoor, is Carnaval echt begonnen.' Dat zegt men wel eens wanneer het over onze folklorevereniging gaat...
Naast de kadans van onze klompen, zijn het onze herkenbare en aanstekelijke deuntjes die aangeven dat Aalst carnaval in het land is. 


Omdat we jullie graag ieder jaar wegblazen met dat typische ‘gillesgeluid’, is de vereniging vandaag actief op zoek naar koperblazers om ons muzikaal te versterken.
Muzikanten die andere instrumenten bespelen, of mensen met ambitie om gille of ceremoniemeester te worden, zijn natuurlijk ook steeds welkom!"Kandidaat-leden worden verwacht beschikbaar te zijn voor:

- een 4-tal repetities per jaar (op zondagochtend)
- de vooroptocht
- zondag -en maandagstoet van carnaval

- de bezemdans- en worp
- hulp op het jaarlijks eetfestijn
- eventuele buitenstoetenMarieke:
"In ruil maak je deel uit van één van de grootste en mooiste verenigingen in het Aalsterse carnavalsgebeuren en zorgen wij dat jouw kostuum tip top in orde is!
De andere voordelen leggen we je graag uit in een persoonlijk kennismakingsgesprek!
Kandidaat-leden kunnen zich aanmelden via het secretariaat op info@aalstersegilles.be of 0476/968026.
Onze eerste repetitie van dit jaar gaat door op 21 oktober.


Vele groeten van De Aalsterse Gilles!"


Reportage: Carnavalaalstkoentje & De Aalsterse Gilles

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Patrick De Boeck©Bjorn Van Ryckeghem

Archief, Stadsarchief Aalst: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten