Welkom bij Carnavalaalstkoentje: uw dagelijkse portie Oilsjt Carnaval!! // Peter Van Keer, Seppe Baeten, Johan 'Droeven Badmoesj' Pessemier & Karel 'Sjalen' Van de Winkel, stelden zich voor als kandidaten-Prins 2025! Zo zijn er 4 gegadigden om de 71e Aalsterse Prins Carnaval te worden! De Prinsverkiezing vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024! Daar treed men 'bij toeval' op van oud naar jong: Johan, Peter, Karel & Seppe! // De hertrekking voor de 95e stoet is een feit! In de (voorlopige) versie is 't Es Noig de stoetopener en mogen De Snotneizen afsluiten! Wadesdavoriet gaat naar de Middelgrote Groepen! // Dit voorjaar bezochten we opnieuw de Carnavalsacademie. Zowel 'foamhoed maken' als 'isomo sculpturen'! De creatieve foamontwerpers (Marion Hoop Design, Foamcreations en Creafoam) doen gezamenlijke oproep aan de carnavalsgroepen 'te lande': "Nog geen foamontwerp besteld? Wacht niet te lang!" // Steve van Carnavalskantine Halle 13 nam afscheid van de job na 9 bijzondere jaren! // Ook afscheid, maar dan van (carnavals)café 't Ajuintje: Bart & Nicole gaan op pensioen! // Na een prachtig Arendcarnaval met Nico 'Poppe' Leo als 40e Prins, stelt Kim zich voor als Kandidoot-Orendprinsj 2025! // Aalst Carnaval 2024 was een legendarische editie vol hoogtepunten! Op de blog (of 'Blog 2') kun je urenlang terugbladeren! // Volg ook het YouTube-kanaal 'Koentje75', met daarop veel nieuwe stoetclipjes & de Vollédige Stoetfilms vanaf 2010! // Fan van de blog(s) & mediapartner AjoinPedia? Check dan zéker ook onze sociale media! Met reeksen als 'De 94e stoet in beeld' & (na de zomer) 'Groepen in de Kijker' bij ons & 'Kendje Teis Eireken Nog?' & 'Da woren toiden ...' bij AjoinPedia! // 'Weir leven mé giejl ons ❤️ vér Oilsjt Carnaval': aftellen naar de 95e editie op 2, 3 & 4 maart 2025!

dinsdag 4 juni 2019

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik 2019-2020 - Aflevering 31: AKV De Sperrezjiekers


TERUGBLIK / VOORUITBLIK

In deze eenendertigste aflevering van het zesde seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Carnavalaalstkoentje contacteerde (opnieuw) de groepen, of kreeg spontaan al de medewerking!


Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op Carnaval 2019?
2) Een blik op de toekomst... ...2020?

Stoetliedje / Stoetclipje:'Der loeipen veil failliete groepen in de stoet, geloeif mè goed. Op een topplosj zen z’ in eer sas, doorveir holen z’alles oit de kas'

Interview met Davy!


Davy (voorzitter):
"En op de 11e plosj, mè 1667 poenjtjen: De Sperrezjiekers”… Ge-wel-dig!!!
Wat was me dat op maandagavond in de Flora?
We hadden gehoopt om het resultaat van vorig jaar te kunnen evenaren, maar dit was onverhoopt. Een ongelofelijk gevoel, zeker als 5-jarige AKV. En dan hadden we zelfs nog strafpunten wegens te lang en te breed. Zonder die strafpunten stonden we nog een plaatsje hoger.

Daarom moet ik in eerste instantie al onze leden en medewerkers bedanken. En dit jaar in het bijzonder een dikke pluim aan de mensen van het kostuumteam. Elke kast was opgebouwd uit een 30 à 40-tal stukken foam. Die werden telkens apart met stof bekleed en dan pas samengesteld. Steek daar nog 120 meter ijzer, een 40-tal kilogram lijmpatronen en vooral ongelofelijk veel uren toewijding van onze leden in en je komt tot dit resultaat. Omdat we de kasten ’s avonds niet meer konden dragen, moesten we op de koop toe ook nog een avondkostuum hebben. En ook dit jaar werd weer alles zelf gedaan. Echt chapeau, al was het een race tegen de tijd…"Davy:
"Tot zaterdag vóór carnaval was er namelijk nog geen enkel kostuum af. Onze kasten lagen nog in verschillende stukken klaar om te assembleren en de laatste stukken werden pas van vrijdagnacht op zaterdag gespoten. Daarna pas konden we aan de versiering en lichtjes beginnen. Op zondagmorgen om 3u waren ze klaar…

Idem wat de wagen betreft. Tot 3 dagen voor carnaval had er niemand een stuiver willen wedden om het feit dat onze 2e wagen zou afraken. De dinsdag voor carnaval zijn we nog ‘aga’ aan een duwkar begonnen.
Maar bij de Sperrezjiekers, en ik vermoed ook bij vele andere groepen, wordt er de laatste dagen en nachten getoverd. Uiteindelijk vlot buiten gereden, al hebben we de bekabeling van onze belichting nog op de vorming uitgevoerd. Tegen 17u was alles klaar! Ruim op tijd dus, want de stoet vertrok voor ons pas om 17.30u 😉."Davy:
"Ook qua wagenbouw doen we zoveel mogelijk zelf. We werken met gelaste poppen zoals eind jaren ’80, begin jaren ’90.
Dat is arbeidsintensief maar je kan er, naar onze mening, veel meer ‘leven’ in steken. “Lassen, plekken, ploein”, De Sperrezjiekers zijn er fan van en we brengen al deze technieken ook bij aan de jeugd van De Sperrezjiekers. Intussen zijn ze al met 8 en elk moment dat ze kunnen, zie je ze opduiken in ‘den hangaar’ om een handje toe te steken. De toekomst lijkt verzekerd !

Al bij al hadden we een vlotte stoet. Wel pech dat de sturing van onze verlichting in het kostuum tilt sloeg. Jammer, want dit had ons waarschijnlijk nog een paar punten extra opgeleverd. Maar vooral jammer van de vele uren werk die onze jongens hieraan hebben gespendeerd. Maar zo’n dingen kunnen nu eenmaal gebeuren. Tegenslag, ook dat is carnaval."Davy:
"Het thema?
We zouden iets doen rond de geruchten die ieder jaar de weken voor carnaval de ronde doen: dat sommige groepen al met een financiële put zitten.
Je ziet dan groepen ‘last-minute’ nog een actie op poten zetten, of je hoort zeggen dat er nog snel met een paar mensen extra geld in de groep gepompt wordt, of dat er na carnaval onmiddellijk terug acties op touw moeten worden gezet om de put te dichten.

Financiële put, put in de kas(t) en het bruggetje was gemaakt. Voor de herkenbaarheid, gingen we vooral op zoek naar (bekende) voorzitters van ‘topgroepen’ en maakten we in ons liedje een paar subtiele verwijzingen naar de geruchten die soms de ronde doen. De link naar het thema was op die manier compleet."Davy:
"En om het ‘af’ te maken brachten we samen met jou, Koentje, de laatste week voor carnaval iedere dag een promo uit voor een nieuwe ‘last-minute’ actie.

Nominetten, cava, CD’s en tot slot reclame voor ons evenementenbureau “Sperre-ievents@work”.
De respons was enorm.
We kregen wel 100 bestellingen voor Nominetten, bij Liebaut liepen ze de deur plat voor onze CD en we verzilverden zelfs een vermelding op de website van ‘Oilsjterse Liekes’.

Wie onze tracklist eens van nabij bekeek, wist echter al snel dat het om een grap ging. Alles was dus opgezet spel, van de acties was niets waar. Het was een poging om op een originele manier ons thema te promoten. Iedereen speelde de act mee, actie méér dan geslaagd!"Davy:
"Appreciatie hebben we zeker en vast gekregen. Zowel van jury, toeschouwers maar ook van andere groepen. En dat is super.
Een collega carnavalist die jou komt proficiat wensen, dat doet dubbel en dik deugd. Want die weet wat je ervoor hebt moeten doen. Appreciatie kregen we ook van de stad Aalst. Een foto van onze wagen werd gebruikt op de website van de stad en op een vlag in de centrumstraten. Echt tof!"Davy:
"De doop? Dat is gewoon een traditie geworden en begint stilaan legendarische proporties te krijgen. Kaffeikescarnaval gelèk as vroeger met de copaings van De Zwisjelmoizen en dat in het beste lokool van Oilsjt en omliggende straten. Muziek, voorstelling van de thema’s, super ambiance... Een optreden van Antoine, Hendrik die scherregossen komt uitdelen en als toppunt van de avond live ‘Oilsjt, goi stad van men droeimen’ ten beste geeft. Merci Hendrik & Antoine ! Volgend jaar terug van harte welkom !

Zoals elke groep rekenen wij ook hier en daar op de hulp van buitenaf. Daarom wil ik al onze sympathisanten, medewerkers, sponsors, iedereen die bij ons een taart kocht of naar ons eetfestijn kwam of die ons op één of andere manier gesteund heeft bedanken. Alleen dankzij jullie was dit alles mogelijk ! Dikke merci !!!"2020

Davy:
"We hebben intussen al een paar buitenstoeten achter de rug en plannen onze 37 acties om onze put dicht te gooien. Daarnaast zie je ons geregeld op een evenement of eetfestijn van een andere groep verschijnen.

Er zijn al een aantal zaken verkocht van de wagen en binnenkort gaan we stilaan eens nadenken over een datum om één en ander af te breken.
Wij hopen ook om snel een plaats in de werkhallen te krijgen, want het begint op onze huidige plaats nogal krap te worden.

Naar 2020 is er al een idee, nu kijken of het uit te werken valt.
Laat ons eerst nog maar wat nagenieten van 2019. Volgend jaar naar de “A”. Dat is een andere aanpak en je weet dat je mogelijks moet rekening houden met een terugval. Maar we zijn nuchter genoeg om dat te beseffen. We mikken vooral op een leuk onderwerp en hopelijk pakt de mayonaise nog eens. Benieuwd of dat lukt? Afspraak op 23 februari 2020.

Met carnavaleske knipoog 😉 , AKV De Sperrezjiekers"Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. AKV De Sperrezjiekers

Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Kris Blindeman, ©AKV De Sperrezjiekers, ©Cris De Wolf, ©Niky De Wever & ©Bjorn Van Ryckeghem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten