Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

dinsdag 20 maart 2018

Aalst Carnaval 2018 - Duurzaamheid Werd Beloond!


AALST BELOONDE DUURZAME CARNAVALSGROEPEN

Stad Aalst gaf waardebons aan winnende groepen!

Tijdens de evaluatievergadering, georganiseerd door de overkoepelende organisatie CTIDK (Carnavalist Tot In De Kist vzw) op maandag 19 maart, maakte de dienst Leefmilieu van de Stad Aalst bekend, welke groepen er de prijs kregen voor de 'meest duurzame praalwagens'.

Voorwaarde was dat men een dossier indiende en voldeed aan de wedstrijdvoorwaarden.
De stad toetste deze ingezonden 'theorie' aan de praktijk en nam daarna de beslissing om niet 3, maar 4 groepen te belonen. Bij de Kleine Groepen was er namelijk een ex-aequo.


De prijs bedraagt een waardebon van €500!

Die kan gebruikt worden voor de aankoop van ecologische verf voor de praalwagen, de aankoop van LED-verlichting, of de huur van een ecologische generator voor de praalwagen tijdens Aalst Carnaval 2019

Carnavalaalaalstkoentje sprak toevallig 3 van de 4 winnaars al in de aanloop naar carnaval 2018...

SCHIEFREGT'OEVER


AKV Schiefregt'Oever won bij de Grote Groepen!

De groep zet al vele jaren volop in op recyclage van isomofiguren, paste hun generator aan aan het verbruik en gebruikt LED-verlichting.

Dieter:
"We recycleren al jaren! Deels uit 'principe', deels uit noodzaak. Maar zelfs wie de wagens bekijkt van véél vroeger, zal merken dat SRO al vanaf zijn start vaak zaken recupereerde!
We (her)bouwen ieder jaar onze thema-karakterkoppen en zijn zuinig met verspilling van materialen. Zo gaan onze paardjes al 3 jaar mee. En het ene 'model' is zelfs nog een jaartje ouder en was gekocht van bij een andere groep..."Dieter:
"In het decor van onze laatste wagen, zitten oude koppen verwerkt. Dan heb je niet zomaar een 'wand', maar bekom je een prachtig resultaat. Het spaart ons nog een centje isomo uit ook..."


MINDER ES MIËR


AKV Minder Es Miër won bij de Middelgrote Groepen!

Gunnar:
"Carnaval is anarchie: er zijn groepen die veel geld over hebben en prachtige wagens en kostuums maken, respect daarvoor... Maar gelukkig ook het tegengewicht. 
Wij zetten al vele jaren in op het hergebruik van zoveel mogelijk materialen. Dit jaar kregen we het hout. Voorwaarde is dat we het nadien zagen tot stukken brandhout om de 'eigenaar' te plezieren. Ondertussen heeft het gediend tijdens de stoet. 

Onze 'dwarsligger' en onze 'banken uit de Korte Zoutstraat', waren dus ook écht duurzaam.
We gebruikten ook LED-verlichting en we pasten een rekentool toe en, daar bovenop vormden we een benzinegenerator om tot dieselgenerator."


Gunnar:
"Voor de grote apen: die hebben al in een andere formatie meegedaan aan de stoet van vorig jaar én later nog aan zee in het bloemencorso.
Nu pasten ze perfect in ons huidige thema. Ook de 'overtrekken' van de apen zijn uit stof en kunnen er nadien afgehaald worden.
We doen mee voor het plezier en... onze zelfgebouwde reuzegrote step was een bijkomende 'eyecatcher'..."


Isomo kwam van een bedrijf die de isomo anders zou weggooien, iets waar we jaarlijks naar op zoek zijn. Zoals die letters van 'I Love Techno': vorig jaar een 'hart' en 'kruisen' voor op ons kerkhof. Dit jaar de beste stukken daarvan nogmaals herwerkt...


KOMPASJE EN OM EN VEDROM


AKV Kompasje was één van de winnaars bij de Kleine Groepen!

Herman:
"Onze boeken komen uit oude isomoblokken. We recycleren graag en...Dirk Martens?
Die heeft in deze hangar al een mooie weg afgelegd: van Beplekt en Bespoeten naar De Saazers, terug naar Beplekt en Bespoeten en nu bij ons: een driehoeksverhouding op 4 jaar tijd.
Wie van onze geburen heeft hem volgend jaar nodig?"AKV Om En Vedrom was de tweede winnaar bij de Kleine Groepen!

AKV Om & Vedrom kon de jury bekoren door ook voor hun kostuums op zoek te gaan naar gebruikte materialen die anders op de afvalberg zouden eindigen.


TOEKOMST IS DUURZAAM

De stad Aalst streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050. 

Dit wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen meer worden uitgestoten op haar grondgebied. Een zeer ambitieus doel, maar zeker haalbaar. Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant engageerde de stad zich bovendien om tegen 2020 minstens 20% minder CO2 uit te stoten (t.o.v. referentiejaar 2011). 

Om deze doelstelling te behalen, werd in samenwerking met Zero Emission Solutions een klimaatplan en -actieplan uitgewerkt. Eén van de talrijke acties uit dit actieplan is het inzetten op ‘een duurzaam carnaval’.

Reportage: ©Carnavalaalstkoentje

• Foto's: ©Carnavalaalstkoentje, ©Bjorn Van Ryckeghem & ©Hans Stieperaere

Bronartikel, Stad Aalst: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten