Welkom bij 'Carnavalaalstkoentje'

vrijdag 30 maart 2018

*SOAP* Terugblik / Vooruitblik Jaargang 5, 2018-2019 - Aflevering 25: AKV Eirg


TERUGBLIK / VOORUITBLIK!

In deze vijfentwintigste aflevering van het vijfde seizoen 'Terugblik / Vooruitblik', blijft het concept hetzelfde!

Carnavalaalstkoentje contacteerde (opnieuw) de groepen, of kreeg spontaan al de medewerking!


Twee eenvoudige vragen:

1) Hoe kijk je terug op Carnaval 2018?
2) Een blik op de toekomst... ...2019?

(SCHOIN)HOILIGEN



Interview met Bram, AKV Eirg


Bram:
"Voor Eirg was 2018 sowieso een geslaagd jaar!
Na Bart De Nys in 2005, opnieuw een Prins in ons midden, met Prins Alex!
Dan weet je dat het als groep heel plezant is. Maar ja, als Prins word je geleefd, dus is het normaal dat wij als groep hem iets minder zagen dan andere jaren.
Al ben je 'trots' als je hoort zeggen 'Kijk, da's de groep van dé Prinsj'. Dat kan maar één groep per jaar zeggen hé!

Anderzijds vroeg het veel inzet!
Gelukkig is een 'prinsenteam' over de groepen heen, maar enkele van ons, hebben toch veel tijd en werk gestopt in de bouw van het decor voor de kiezink.
Achter de schermen van al die activiteiten... Zowel die van de kandidaat zelf (eetfestijn, bal...) als waar hij aanwezig moe(s)t zijn. Ik hield ook de agenda bij en er kwam heel veel bij kijken.
Op een bepaald moment is het dan de helft van de week inzet voor de carnavalsgroep, de andere helft voor de kandidaat en dan liep het nog vaak wat dooreen ook...
Maar qua draagkracht hadden we ons best gedaan dat in te schatten en je krijgt ook een gevoel van samenhorigheid en betrokkenheid. En gelukkig ook dankbaarheid..."



Bram:
"Carnaval 2018 begon voor Eirg dus wat vroeger dan andere jaren: we hadden ingeschat dat de tijd voor de kandidaat en de hallen anders ingedeeld moest zijn, zodat we wel eerder met de bouw konden beginnen. Al van in de zomer werd er aan de wagens goed doorgewerkt. Geen overbodige luxe, als grote groep mét kandidaat.
De sfeer in de hallen was positief en dit jaar verliep alles volgens plan.

Er zaten enkele originele mechanieken in de poppen, waardoor ze konden 'recht staan' en, per kostuum, maakten we 2 kleine 'nonnen-popjes'.
Alles 100% eigen fabricaat dus! Met een mal, waarin we die latex konden 'gieten' en dan nadien nog afwerken en kleuren.
Bijzonder hoe we die poppen nog konden doen 'praten' ook. Zo kreeg één non, plots 2 'zusjes' in haar kostuum. Maar voor de dansers was het zweten!

De stoet mag dan goed verlopen zijn, de kostuums werden door die regen- en hagelbui plots véél zwaarder.
Iedereen moest z'n armen open doen om het gewenste effect te krijgen in het kostuum. Ik kan je verzekeren, da's op zich niet te onderschatten.
Die stoffen werden het dubbele van gewicht, eens ze nat waren.
Daarom nogmaals dank aan al onze leden, want aan hen was het niet te zien, ze bleven het publiek entertainen en zoveel mogelijk hun dans doen!
Ook de carnavalsnachten op zich waren plezant! De cafés bij de sponsors, Grote Markt, Vredeplein,... Je kon ons overal wel tegen komen."



Bram:
"De uitslag? We hadden zéér gedetailleerd afgewerkt, creatieve kostuums, 'sprekende', zelfgefabriceerde 'interactie' door die latex poppen in het kostuum, een tof stoetliedje, de wagens opgedeeld om nog méér effect te krijgen en vooral... een show die 'af' was. Onze Oilsjterse politiekers als (schoin)hoiligen...

En dan komt de prijsuitreiking en ben je... 7e.
Dan vraag je je even af 'waarom' je er zoveel aan gedaan hebt? Maar in jezelf ben je trots, ook de groep; we hebben het 'maximum' gegeven. 

Maar ja... Goed, je legt je erbij neer. Je kunt niet anders.

Tot er plots iets uitkomt i.v.m. één jurylid...
Ook voor ons zou het een plaats winst geweest zijn, mochten die punten meegeteld hebben.
Maar ik wil, los van 'nummer 9', zeggen dat er nog juryleden waren met 'bijzondere punten'. Laat ons alstublieft dit stoppen! Jurering moet eerlijker, fanatisme kan niét. Het valt (teveel) op! Nu is het aan de organisator, de stad, om ALLE punten eens te analyseren. Daarna hoop ik dat ze, net als wij én vele andere groepen, durven conclusies trekken...
Wij vragen gewoon een eerlijke beoordeling. Wie die jury ook is..."



2019

Bram:
"Om wat centjes op te halen, houden we op 2 juni onze taartenactie. Die kun je vanaf nu bestellen.
Op 8 juni is er de BBQ in de polyvalente zaal van Nieuwerkerken en op 15 & 16 september ons eetfestijn in IBSO De Horizon.
Zaterdag 1 december tenslotte, hebben we ons croquefestijn in de Chopin.
Ik hoef je niet te zeggen, dat iedereen van harte welkom is!"



Bram:
"Voor carnaval 2019 zouden we graag 'nog eens uitpakken'!
Of toch proberen... We beloven alvast een goed thema. Er liggen enkele concrete zaken op tafel. Maar definitief beslissen is voor binnenkort.
In de 'C' zijn we vaak al sterk geweest. En als groep hangen we goed aan elkaar. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, zullen we 'opvallen' op zondag 3 maart!

Met carnavaleske groeten van AKV Eirg!"



Reportage: ©Carnavalaalstkoentje & AKV Eirg

• Foto's: ©Carnavalaalstkoentje & ©Bjorn Van Ryckeghem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten